Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο ιστορικός πλούτος της Λάρνακας
Ο ιστορικός πλούτος της Λάρνακας

Ο ιστορικός πλούτος της Λάρνακας

Έστω και καθυστερημένα, αναδεικνύεται ο τεράστιος ιστορικός πλούτος που κρύβει στο υπέδαφός της η πόλη της Λάρνακας.

Το ψηφιδωτό της οδού Αγίου Νεοφύτου που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή είναι ένα από τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που θα αναδειχθούν προσεχώς, ενώ με την επανέναρξη των έργων για το αποχετευτικό σύστημα στις περιοχές Μητρόπολης – Χρυσοπολίτισσας, οι οποίες στην αρχαιότητα αποτελούσαν τον πυρήνα του αρχαίου Κιτίου, πιστεύεται ότι θα προκύψουν κι άλλες σπουδαίες ανακαλύψεις.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Χρίστος Ορφανίδης υπενθυμίζει ότι από τον Ιούλιο του 2016 είχε αναφερθεί στην σπουδαιότητα της ανακάλυψης του μοναδικού στο είδος του ψηφιδωτού στην οδό Αγίου Νεοφύτου, το οποίο απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και τις πρώτες φωτογραφίες για το αρχαιολογικό αυτό εύρημα.

 

 

Έκτοτε στόχος όλων των παραγόντων της Λάρνακας ήταν η αποκάλυψη ολόκληρου του ψηφιδωτού, ωστόσο για να γίνει αυτό κατορθωτό θα έπρεπε να προχωρήσει η διαδικασία για απαλλοτρίωση της ακατοίκητης οικίας, στην ίδια οδό, κάτω από την οποία είναι θαμμένο ένα μεγάλο μέρος του ψηφιδωτού. «Ακολούθησαν δαιδαλώδεις διαδικασίες για την απαλλοτρίωση μιας απλής κατοικίας, διότι ορισμένα κυβερνητικά τμήματα δυστυχώς δεν αντιλήφθηκαν από την αρχή την σημασία της πολιτιστικής αυτής ανακάλυψης που προσδιορίζει την ιστορική μας ταυτότητα. Αντί, λοιπόν, να επιταχύνουν τις διαδικασίες, χρονοτριβούσαν και καθυστέρησαν το όλο θέμα.

Ευτυχώς για τη Λάρνακα και την Κύπρο γενικότερα υπήρξαν υπηρεσίες και τμήματα που συνέδραμαν αποφασιστικά, με τις οποίες ενώσαμε δυνάμεις και πλέον το όλο ζήτημα πήρε το δρόμο του. Πλέον, με την απαλλοτρίωση και την κατεδάφιση του παλιού σπιτιού το όραμά μας θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας.

Ήδη, η κατεδάφιση του ακατοίκητου σπιτιού έχει ολοκληρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα και πλέον όλα είναι έτοιμα για να επαναρχίσουν οι ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος και η έκταση του υπό αναφορά ψηφιδωτού, το οποίο χρονολογείται από την ρωμαϊκή εποχή.

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα που έχει αναδείξει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη στη Λάρνακα, το οποίο χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.

Η ιστορία της Λάρνακας

————————————-

Το πιο πιθανό σενάριο ως προς την έκθεση του ψηφιδωτού προς το κοινό, είναι να παραμείνει επί τόπου (δηλαδή στην οδό Αγίου Νεοφύτου) και όχι να μεταφερθεί σε κάποιο μουσείο, καθότι κάτι τέτοιο εκτός από πολύπλοκο εγχείρημα, θα κοστίσει και πάρα πολύ ακριβά.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων προγραμματίζει στην περιοχή την κατασκευή ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου θέασης, ώστε οι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι, να μπορούν να θαυμάσουν το ψηφιδωτό. Οριστική απόφαση για το μέλλον του ψηφιδωτού, κατά πόσο δηλαδή θα παραμείνει στην περιοχή ή θα μεταφερθεί σε μουσείο, θα ληφθεί μετά το πέρας των εργασιών για πλήρη ανάδειξή του.

Το ψηφιδωτό με τους άθλους του Ηρακλή θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας, η οποία υπενθυμίζουμε πως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις στον κόσμο. Ιδιαίτερα η ενορία Χρυσοπολίτισσας, όπου ανακαλύφθηκε το υπό αναφορά ψηφιδωτό (κατά τη διάρκεια των εργασιών για το αποχετευτικό σύστημα), ήταν ο πυρήνας του αρχαίου Κιτίου και θεωρείται βέβαιο ότι με την έναρξη των εργασιών για το αποχετευτικό στην συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά στην περιοχή γύρω από την εκκλησία, θα βγουν στην επιφάνεια κι άλλα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend