Επί 34 χρόνια εξεταζόταν φάκελος στο Κτηματολόγιο
Είναι εξωφρενικό! Υπόθεση ακίνητης ιδιοκτησίας εξεταζόταν από το Κτηματολόγιο για 34 χρόνια αλλά για όσους βιάστηκαν να πουν «επιτέλους λύθηκε το ζήτημα», ο διευθυντής του Τμήματος σπεύδει να πει, ότι απλώς είπε στον ιδιοκτήτη ότι για να λύσει το πρόβλημά του πρέπει να αποταθεί στο Δικαστήριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται με τους ρυθμούς που λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Κύπρο.
Με άλλα λόγια, για 34 χρόνια ταλαιπωρείτο ένας πολίτης (και λειτουργοί του Κτηματολογίου), επειδή δεν του υπεδείχθη ποτέ ότι έπρεπε να αποτεθεί στη Δικαιοσύνη.
Αυτή είναι μόνο μία από τις υποθέσεις που μνημονεύτηκαν χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και όπως ελέχθη υπάρχουν και υποθέσεις που εκκρεμούν 10 ή και 15 χρόνια. Όσον αφορά στο σύνολο των υποθέσεων που εκκρεμούν (και οι οποίες συσσωρεύτηκαν διαχρονικά), ο διευθυντής Κτηματολογίου, κ. Ανδρέας Σωκράτους, ανέφερε ότι υπερβαίνουν τις 100.000. «Θα μείνω μέχρι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι σχετικές αναφορές έγιναν με αφορμή συζήτηση που αφορούσε στη λειτουργία του Κτηματολογίου.
Ειδικά όσον αφορά στις καθυστερημένες υποθέσεις ο κ. Σωκράτους σχολιάζοντας σχετικές αναφορές του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, καθώς και της εκπροσώπου της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία επιβεβαίωσε ότι υπεβλήθησαν παράπονα σχετικά με καθυστερήσεις στην εξέταση υποθέσεων, ανέφερε:
Αναφέρθηκε περίπτωση υπόθεσης της οποίας η ολοκλήρωση διήρκεσε 34 χρόνια. Να σας πληροφορήσω ότι δεν τελείωσε. Τελείωσε κτηματολογικά μόνο. Τι γινόταν στην προκειμένη περίπτωση; Πήγαινε ο ενδιαφερόμενος και διαμαρτυρόταν στο Κτηματολόγιο και ο υπάλληλος ανέσυρε τον φάκελο από το συρτάρι και όταν έφευγε ο ενδιαφερόμενος, έβαζε την υπόθεση ξανά στο συρτάρι. Ύστερα από 3-4 χρόνια, η διαδικασία επαναλαμβανόταν.
Όταν ήρθε το παράπονο ενώπιόν μου, σε 24 ώρες με οδηγίες μου έκλεισε το θέμα και το θέμα ήταν απλώς να του πούμε ότι «αυτό που ζητάς είναι παράλογο, είναι παράνομο και ο μόνος που μπορεί να σου το δώσει είναι το Δικαστήριο, γι’ αυτό παράτα μας εμάς και απευθύνσου στο Δικαστήριο».
Ο διευθυντής Κτηματολογίου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχτηκε καταιγιστικά πυρά κυρίως για ενέργειες λειτουργών ή υπαλλήλων του Τμήματος και με κόστος για τον ίδιο, ίσως για πρώτη φορά χθες διαχώρισε τη θέση του από όσους με τη στάση τους εξέθεσαν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το Τμήμα γενικότερα.
«Είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και είναι φυσικό να αντανακλούν και σε μας τα αρνητικά φαινόμενα που καταγράφονται γενικότερα», είπε ο κ. Σωκράτους, ο οποίος πρόσθεσε, πως κάποιοι λειτουργοί εξεδιώχθησαν ήδη από το Τμήμα.
Σχεδόν το σύνολο των βουλευτών παρά την κριτική που άσκησαν αναγνώρισαν το έργο που επιτελεί το Τμήμα και την πρόοδο που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, ο διευθυντής επέμεινε ότι κάποιοι υποσκάπτουν το έργο του Κτηματολογίου καταδικάζοντας εμμέσως και υπάλληλο του Επαρχιακού Γραφείου Λεμεσού, ο οποίος κατήγγειλε παρατυπίες ή και παρανομίες εκ μέρους υπαλλήλων/λειτουργών της Λεμεσού. Ο Γενικός Ελεγκτής υπέδειξε πάντως, πως δύο από τις καταγγελίες που εξέτασε η Υπηρεσία του, φαίνεται να έχουν βάση. Ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την αξιοπιστία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην τελευταία επανεκτίμηση των ακινήτων, επέμεινε μεν στη θέση του, αλλά χαμήλωσε τους τόνους κάνοντας αναφορά σε αμφιβολίες παρά σε αμφισβήτηση της διαδικασίας.
Τα κατά… Σωκράτους θετικά του Κτηματολογίου
Απαριθμώντας τα θετικά του Τμήματος ο κ. Σωκράτους ανέφερε και τα εξής:
> Αντί να έρθει κάποιος από τον Πύργο στη Λευκωσία για να διεκπεραιώσει μια υπόθεση του, μπορεί να καθίσει, να βρει το τεμάχιο του και να πάρει τις πληροφορίες που θα του έδινε ένας λειτουργός. Μπορεί να δει ακόμη και τους χάρτες από το 1962 και τις αλλαγές που επήλθαν.
> Έχουμε ανοίξει πρωτοποριακά διαδικτυακή πύλη την οποία κάθε 24ωρο επισκέπτονται 4 εκατομμύρια κόσμος ή δέχεται 4 εκατομμύρια κτυπήματα.
> Χιλιάδες ο κόσμος που επισκέπτεται τα επαρχιακά μας γραφεία για εργασίες της καθημερινότητας. Για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες σε ένα επαρχιακό γραφείο, οι συνάδελφοι υποχρεώνονται να κατέβουν στον πάγκο.
> Είμαστε ίσως το μοναδικό Τμήμα που εξασφάλισε πιστοποίηση ISO και μάλιστα προ διμήνου πήραμε την τελευταία.
> Λόγω της προόδου που έγινε ολόκληρος ο εκτιμητικός τομέας ή και οι χωρομέτρες δεν εμφανίζονται στα γραφεία του κτηματολογίου, αλλά διεκπεραιώνουν τις εργασίες τους μέσω των υπολογιστών τους στηριζόμενοι στα στοιχεία του Τμήματος.
«Φούσκα στα ακίνητα»
Ο διευθυντής Κτηματολογίου ανέφερε πως η προ του 2013 εκτίμηση ακινήτων έγινε το 1980 και συνέχισε: Πριν την εκτίμηση του 2013 είχαμε φούσκα και μετά το 2013 δεν είχαμε αγοραπωλησίες (για σκοπούς σύγκρισης). Δεν έπαψε για σκοπούς γενικής εκτίμησης το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικότατο. Αν θέλετε να μιλήσουμε με όρους συμφερόντων να μιλήσουμε. Ρώτησα κάποιον πόσα πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας (τότε καταβαλλόταν) και μου είπε €180.000 και όταν τον ρώτησα πόσα θα πληρώσει με την επανεκτίμηση του 2013 μου είπε €500.000. Ένα σπίτι καινούριο του 2013 με την εκτίμηση του 1980 εκτιμάτο ωσάν να ήταν 40 χρόνων, είπε, για να συμπληρώσει: Αυτά τα πράγματα είναι παράλογα.
Δικαιολογώντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι το Τμήμα Κτηματολογίου το 2010 είχε 850 μόνιμες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες σήμερα μειώθηκαν στις 720. Υπάρχουν, είπε, άλλες 190 κενές δηλαδή συνολικά μείον 310 μόνιμοι δημόσιοι σε σχέση με το 2010.
Το παραδεισένιο τοπίο και ο Άγιος Πέτρος
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Σωκράτους παρατήρησε, πως κάποιος που ακούει τον διευθυντή Κτηματολογίου σχηματίζει την εντύπωση πως αναφερόμαστε σε ένα παραδεισένιο τοπίο. «Μιλάμε περίπου για τους εκπροσώπους του αγίου Πέτρου στη Γη», είπε για να προσθέσει πως το να κρύβει κανείς τα προβλήματα κάτω από το χαλί δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κιόλας. Δεν ακούγεται φυσιολογικό αυτό, είπε και πρόσθεσε: Όταν είχαμε τις καταγγελίες του λειτουργού στη Λεμεσό, δύο εκ των οποίων κρίναμε ότι δεν στερούνται βάσης και λογικής, όταν αναγνωρίζεται ότι συσσωρεύτηκαν υποθέσεις δεκάδων χρόνων όπως στον κλάδο της κρατικής γης, όταν κάποιες εκτιμήσεις καθυστέρησαν 20 χρόνια, όταν δεν εντοπίστηκε ποιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδοταυτότητες, λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να γίνω συμμέτοχος στην εικόνα που θέλει να παρουσιάσει ο διευθυντής Κτηματολογίου.
Αναφερόμενος στην επανεκτίμηση του 2013 ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε δηλώσεις του διευθυντή με τις οποίες διαβεβαίωνε πως όλα ήταν εντάξει όπως λέει και για την επανεκτίμηση του 2018 η οποία διαφοροποίησε σημαντικά τις αξίες. Κάποια από τις δύο εκτιμήσεις έχει πρόβλημα, είπε ο Γενικός Ελεγκτής.
Πηγή: philenews.com