Νεαροί πιλότοι από το Παραλίμνι!
Ιστορική εξέλιξη στην ιστορία της κυπριακής αεροπορίας αποτελεί το γεγονός ότι δύο νεαροί, από το Παραλίμνι, έγιναν οι πρώτοι Κύπριοι μαθητευόμενοι πιλότοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν πτήση επιβατικού αεροπλάνου σε προσομοιωτή πτήσης. Πρόκειται για τον Μάξιμο Λεοντίου και τον Ορέστη Μανώλη, 16 και 17 χρόνων αντίστοιχα, οι οποίοι από πολύ μικρή ηλικία ασχολούνται με την αεροπορία και τον αερομοντελισμό.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής ιστοσελίδας Famagusta News, τα κοινά τους ενδιαφέροντα τους έφεραν σε επαφή και από τότε μελετούν σκληρά για να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους να γίνουν επαγγελματίες πιλότοι. Σήμερα είναι και οι δύο μαθητευόμενοι πιλότοι και παράλληλα με τις σχολικές τους δραστηριότητες, μελετούν για να αποκτήσουν την ιδιωτική άδεια πιλότου (PPL) Private Pilot Licence.
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο προσομοιωτής πτήσης αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία στην εκπαίδευση ενός πιλότου, αφού γίνεται αναπαράσταση με ρεαλιστικές συνθήκες πτήσης σ’ εξαιρετικό βαθμό. Επίσης, οι πτήσεις σε προσομοιωτή αποτελεί βασικό στοιχείο της εξέτασης ενός πιλότου.
Πρακτικά μια προσομοίωση πτήσης δεν έχει καμία απολύτως διαφορά από μία πραγματική πτήση, καθότι όλοι οι έλεγχοι, οι ενδείξεις, οι προγραμματισμοί και οι απαραίτητες ενέργειες είναι ακριβώς οι ίδιες. Η μόνη διαφορά είναι η ασφάλεια, που σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή ατυχήματος δεν υπάρχει συντριβή. Επομένως σε τεχνικό επίπεδο οι νεαροί πιλότοι από το Παραλίμνι ετοιμάστηκαν για την πτήση ενός πραγματικού επιβατικού αεροσκάφους.
Η πτήση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής (1/9) στην εταιρία Flight Simulator Cyprus, που είναι η μοναδική στην Κύπρο, με αναχώρηση από την Κοπεγχάγη και προορισμό την Στοκχόλμη. Η διάρκεια της πτήσης ήταν μία ώρα και τριάντα λεπτά, με αεροσκάφος Boeing 737-800. Οι δύο πιλότοι ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες ενέργειες μιας επιβατικής πτήσης χωρίς καμία υποστήριξη ή βοήθεια από εκπαιδευτή. Δηλαδή, η απογείωση – προσγείωση, η προετοιμασία της πτήσης, οι αναφορές στον πύργο ελέγχου, οι λίστες ελέγχου και οι υπόλοιπες διαδικασίες, οι λεγόμενες Pre-Flight checklists, ολοκληρώθηκαν εξ’ ολοκλήρου από τον Μάξιμο και τον Ορέστη.
Αναμφίβολα, οι νεαροί μαθητευόμενοι πιλότοι έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους νεαρούς ανερχόμενους πιλότους.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ










