
Θανατηφόρα στα όρια εθνικής τραγωδίας
Πολιτεία και κοινωνία παρακολουθούν σχεδόν απαθείς τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και περιορίζονται σε ευχές να μην επαναληφθεί το φαινόμενο όταν μόνο τις τελευταίες δέκα μέρες έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.
Σχεδόν τα μισά θανατηφόρα καταγράφονται στις πόλεις όπου η πολιτική πλέον για διαμόρφωση του οδικού δικτύου καθορίζεται όχι με βάση τα πραγματικά δεδομένα και την ασφάλεια των χρηστών (οδηγών, πεζών, διερχομένων) αλλά με βάση τις απαιτήσεις και τις πιέσεις που ασκούνται από επηρεζόμενους καταστηματάρχες ή και κατοίκους, κάτι το οποίο προδιαγράφει επιδείνωση του προβλήματος και προφανώς αύξηση των θανατηφόρων.
Τελευταία θύματα στην άσφαλτο, ο 24χρονος μοτοσυκλετιστής Μπρουκ Μαρκ Χριστοδούλου από τη Λευκωσία, o 75χρονος Σάββας Χαραλάμπους από το Άρσος και ο 71χρονος Kώστας Πέτρου Γαρπόζη.
Ο 24χρονος μοτοσυκλετιστής έχασε τη ζωή του, το βράδυ του Σαββάτου, όταν η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε 30χρονη από τη Λευκωσία. Ο 75χρονος οδηγός αυτοκινήτου Σάββας Χαραλάμπους έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια σύγκρουσης πέντε αυτοκινήτων, εκ των οποίων τα τέσσερα καταστράφηκαν, καταδεικνύοντας και τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Τέλος, ο 71χρονος Kώστας Πέτρου Γαρπόζης έχασε τη ζωή του όταν το όχημά του έπεσε σε γκρεμό βάθους 55 μέτρων. Η γυναίκα του τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.
Τι λένε όμως οι αριθμοί που αφορούν τα τροχαία; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, μέχρι τις 21 Αυγούστου έχασαν τη ζωή τους 26 άνθρωποι. Ακολούθησαν ο θάνατος 72χρονης και τα δύο τελευταία τροχαία, οπόταν ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 29. Το 2018, μέχρι τις 21 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 30 νεκροί, ο αριθμός των οποίων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 ανήλθε στους 53.
Η κατάσταση που επικρατεί στους κυπριακούς δρόμους αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών με βάση την οποία η Κύπρος κατατάσσεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά στη θνησιμότητα στους αστικούς δρόμους. Στην Κύπρο καταγράφονται 60 νεκροί ανά εκατομμύριο αστικών κατοίκων, αριθμός που είναι τετραπλάσιος του μέσου όρου της ΕΕ.
Στην ίδια έκθεση καταγράφεται επίσης πως η πρόοδος όσον αφορά στη μείωση των θανάτων έχει σταματήσει στην Κύπρο.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, πέραν του 50% όλων των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει στο οδικό δίκτυο εντός αστικών περιοχών. Τέλος αναφέρεται πως οι οδηγοί μοτοσυκλετών αντιπροσωπεύουν το 31% του συνόλου των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις αστικές περιοχές της Κύπρου.
Όμως, δεν θέλαμε την πιο πάνω έκθεση για να διαπιστώσουμε την τραγικότητα της κατάστασης στους κυπριακούς δρόμους, αφού από τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί οι νεκροί μοτοσυκλετιστές-μοτοποδηλάτες από το 2013 ξεπέρασαν τους 80, αριθμός που θα παρέπεμπε σε εθνική τραγωδία, αν για παράδειγμα ξεσπούσε πυρκαγιά σε μια κατασκήνωση νέων και έχαναν τη ζωή τους 80 από αυτούς.
Χαρακτηριστικοί είναι και οι ακόλουθοι αριθμοί:
-Το 2015 έχασαν τη ζωή τους 12 μοτοσυκλετιστές, ένας συνεπιβάτης και ένας μοτοποδηλάτης, το 2016 έχασαν τη ζωή τους 10 μοτοσυκλετιστές και ένας επιβάτης, το 2017 σκοτώθηκαν 14 μοτοσυκλετιστές και το 2018 έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία 11 μοτοσυκλετιστές και 3 επιβάτες.
Η κατάσταση δεν είναι πιο παρήγορη αν αναλογιστεί κανείς ότι σε περίοδο δέκα χρόνων έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι.
Πηγή: philenews.com
Διαβαστε επισης