Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αλαλούμ αιτήσεων για εστιατόριο και μετέπειτα για ξενοδοχείο στο Μακένζι
Αλαλούμ αιτήσεων για εστιατόριο και μετέπειτα για ξενοδοχείο στο Μακένζι

Αλαλούμ αιτήσεων για εστιατόριο και μετέπειτα για ξενοδοχείο στο Μακένζι

 

 

Τη δική του, επίσημη θέση, για… το αλαλούμ που παρατηρείται αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχείου «Κάστρο», επί της λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου, στην περιοχή Μακένζι, δίνει ο Δήμος Λάρνακας.

Ένα θέμα για το οποίο ασχολήθηκε πρόσφατα και ο «Π», εξαιτίας των παράνομων έργων που έγιναν επί της ακτής, αλλά και της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια ως προς την ολοκλήρωση της ανάπτυξης.

Με αφορμή πρόσφατες δημοσιεύσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με την οικοδομική ανάπτυξη στο πρώην ξενοδοχείο «Κάστρο» (και πρώην Ku De Ta), ο Δήμος Λάρνακας σημειώνει ότι για το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει υποβληθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια, η οποία αφορούσε αλλαγή χρήσης της υφιστάμενης τουριστικής μονάδας (ξενοδοχείο «Κάστρο») σε εστιατόριο.

 

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης,  διαπιστώθηκε ότι είχαν αρχίσει εργασίες στην οικοδομή χωρίς την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών.

Ως εκ τούτου, ο δήμος ζήτησε την έκδοση ανασταλτικού διατάγματος. Η δικαστική διαδικασία έκδοσης του διατάγματος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Λ/κας, το ανασταλτικό διάταγμα εκδόθηκε, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επίδοσή του σε όλους τους κατηγορούμενους λόγω διαμονής τους στο εξωτερικό. Παρά την έκδοση ανασταλτικού διατάγματος, οι εργασίες δεν διακόπηκαν και έτσι το νέο δημοτικό συμβούλιο προέβη σε καταγγελία του μελετητή και του εργολάβου του έργου στο ΕΤΕΚ και στο Σύνδεσμο Εργολάβων Κύπρου. Παράλληλα, προέβη σε λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του εργολάβου με την εξασφάλιση διατάγματος αναστολής εργασιών.

Η νέα αίτηση

Η ανακοίνωση σημειώνει ότι τον Ιούνιο του 2017 υποβλήθηκε νέα αίτηση κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, που αφορούσε την ανέγερση νέου κτιρίου ως εστιατόριο και καφετερία.

Η αίτηση αυτή αποσύρθηκε μεταγενέστερα από τους αιτητές, οι οποίοι υπέβαλαν νέα αίτηση για δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας. Τον Δεκέμβριο του 2018, κατόπιν διαβουλεύσεων με άλλα τμήματα και λόγω της έκτασης των εργασιών, υποβλήθηκε νέα αίτηση κατά παρέκκλιση από την εταιρεία, που αφορούσε ανέγερση ξενοδοχείου και απόσυρση της προηγούμενης αίτησης.

Η τελευταία αίτηση μελετάται από το δήμο και θα γίνουν διαβουλεύσεις με τα αρμόδια τμήματα για να υποβληθεί ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου και στη συνέχεια να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Μελέτης Παρακλήσεων. «Το μέλλον της υπό αναφορά ανάπτυξης θα εξαρτηθεί τόσο από την απόφαση του δικαστηρίου, όσο και από την απόφαση σχετικά με την τελευταία υποβληθείσα αίτηση κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τις ομπρέλες

Όσον αφορά την νέα τάξη πραγμάτων με την τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλώστρων σε παραπλήσια ιδιωτική ακτή της εν λόγω οικοδομικής ανάπτυξης, ο Δήμος Λάρνακας αναφέρει ότι αυτή έγινε από τον ιδιώτη χωρίς την έγκριση του δημαρχείου. Ο δήμος σε συνεργασία με τον νομικό του σύμβουλο και την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών εξετάζουν ποια είναι τα νομικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend