
Προσφορές φρενάρουν έργα – τελευταία περίπτωση τα αντιπλημμυρικά στην Αραδίππου
Αλαλούμ επικρατεί όσον αφορά στο πότε μια προσφορά είναι απαράδεκτη ή υπερβολικά ψηλή, οπόταν οι κρατικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορούν να ακυρώνουν τους διαγωνισμούς.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθορισμένο ποσοστό πέραν του οποίου μια προσφορά θα θεωρείται «υπερβολικά ψηλή» αφήνει το πεδίο ελεύθερο στις διάφορες υπηρεσίες να ενεργούν ακόμη και κατά περίπτωση, ενώ την ίδια στιγμή προσφοροδότες έχουν την ευχέρεια να ασκούν πιέσεις ώστε η προσφορά τους ναν μην θεωρηθεί υπερβολικά ψηλή. Σημειώνεται ότι υπήρξε περίπτωση που ακυρώθηκε διαγωνισμός επειδή η προσφορά ήταν κατά 18% ψηλότερη από την εκτιμημένη αξία της υπηρεσίας, ενώ υπήρξε και διαγωνισμός που κατακυρώθηκε όταν η ψαλίδα μεταξύ εκτίμησης και προσφοράς ήταν μεγαλύτερη από το 18%.
Τελευταία περίπτωση με την οποία ασχολήθηκε η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών αφορούσε προφορά την οποία προκήρυξε το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων («Κατασκευή Αντιπλημμυρικών έργων Αραδίππου) και την οποία ακύρωσε στη συνέχεια «επειδή οι τιμές των προσφορών που πληρούν τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές των εγγράφων του διαγωνισμού είναι εξωπραγματικές». Η προσφορά του μοναδικού προσφοροδότη (προσφορές υπέβαλαν δύο φορείς) που πληρούσε τις προδιαγραφές ήταν κατά 28% ψηλότερη από την εκτίμηση του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, το οποίο καθόρισε τη δαπάνη της σύμβασης στο ποσό των €7.560.000 πλέον ΦΠΑ.
Η εταιρεία που υπέβαλε την ψηλότερη προσφορα κατά 28% (δηλαδή περίπου €9.676.800) εξέφρασε ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής τη θέση πως η κρίση της Αναθέτουσας Αρχής (Τμήματος Υδάτων), ότι «η τιμή της προσφοράς τους είναι εξωπραγματική, είναι πεπλανημένη και αναιτιολόγητη, αφού έχει ως βάση την εκτιμημένη αξία του έργου όπως αρχικά δημοσιεύτηκε στις 18.7.2018» (στη συνέχεια επήλθαν αλλαγές). Η εταιρεία υποστήριξε, επίσης, πως η αρχική αξία της σύμβασης μέσα από τα διορθωτικά έγγραφα που εκδόθηκαν τροποποιήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το κόστος της κατασκευής και της δαπάνης του έργου.
Στην απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών αναφέρεται: «Στην παρούσα περίπτωση η διαφορά του +28% στην τιμή της προσφοράς των Αιτητών αδιαμφισβήτητα μπορεί να χαρακτηριστεί εξωπραγματική. Εδώ βέβαια υπάρχει το ζήτημα, κατά πόσο η προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι ορθή, δεδομένης και της αναφοράς της συντονίστριας της Επιτροπής Αξιολόγησης για υποεκτίμηση της δαπάνης, αναφορά όμως η οποία από τη μια δεν έχει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τεκμηριωθεί και από την άλλη η εκτίμηση, ως θέμα τεχνικό, εκφεύγει του ελέγχου της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Το Τμήμα Υδάτων είχε προειδοποιήσει τους προσφοροδότες, πως ο διαγωνισμός μπορεί να ακυρωθεί όταν οι τιμές όλων των Προσφορών που πληρούν τους όρους και τις τεχνικές προδιαγραφές των Εγγράφων Διαγωνισμού είναι εξωπραγματικές…».
Η απόφαση της Αναθεωρητικής καταλήγει ως εξής: «Έχουμε την άποψη ότι η διαφορά +28% από την εκτιμώμενη δαπάνη, και αν ακόμη γίνει δεκτό ότι σ’ αυτή υπάρχει σφάλμα, όπως το έθεσε το Συμβούλιο Προσφορών, το πιθανότερο είναι τόσο οι προσφερόμενες τιμές να είναι αδικαιολόγητα ψηλές προτού καταλήξει, η ακύρωση του διαγωνισμού ήταν εντός της διακριτικής ευχέρειας της Αναθέτουσας Αρχής, αφού η ενδεχόμενα λανθασμένη εκτίμηση από μέρους της Αναθέτουσας Αρχής να απέτρεψε άλλους οικονομικούς φορείς να υποβάλουν προσφορά».
Πηγή: Φιλελεύθερος
Διαβαστε επισης