Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν βάζουμε μυαλό-Δεκάδες καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες – η μεγαλύτερη βελτίωση στη Λάρνακα
Δεν βάζουμε μυαλό-Δεκάδες καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες – η μεγαλύτερη βελτίωση στη Λάρνακα

Δεν βάζουμε μυαλό-Δεκάδες καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες – η μεγαλύτερη βελτίωση στη Λάρνακα

Σωρεία προβλημάτων παρατηρούνται για άλλη μία χρονιά στις κυπριακές παραλίες, τα οποία προκύπτουν κυρίως από παραβιάσεις νομοθεσιών, αδιαφορία αλλά και από έλλειψη σεβασμού στους λουόμενους και στο περιβάλλον.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από Κύπριους παραθεριστές, ξένους τουρίστες, ακόμη και ναυαγοσώστες, για διάφορες καταστάσεις που επικρατούν στις κυπριακές παραλίες και δεν τιμούν τον τόπο μας.

Όπως εξήγησε στον REPORTER η Αλεξία Σακαδάκη, εκ μέρους του Κινήματος, κάθε καλοκαίρι προσπαθούν να επιλύσουν πολλά ζητήματα που τίθενται ενώπιον τους, σε συνεργασία με τις τοπικές και άλλες Αρχές και άλλες ενέργειες.

«Τα περισσότερα ζητήματα δυστυχώς καλούμαστε εμείς ως Οικολόγοι να τα διαχειριστούμε, γιατί νοιαζόμαστε και για τα περιβαλλοντικά και για τα κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν. Η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, που είναι η αρμόδια Επιτροπή για να ελέγχει ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία, δεν έχει προσωπικό για να επιλαμβάνεται», εξήγησε η κ. Σακαδάκη, ερωτηθείσα γιατί καταλήγουν στους Οικολόγους τόσες πολλές καταγγελίες.

Οι καταγγελίες ανά επαρχία
Οι καταγγελίες φαίνεται να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, καθώς σε κάποιες παραλίες παρουσιάζονται φαινόμενα που δεν υπάρχουν αλλού.

Σύμφωνα με την κ. Σακαδάκη, στη Λεμεσό οι καταγγελίες σχετίζονται κυρίως με θαλάσσια ρύπανση, σκουπίδια στην παραλία και παράνομες επεμβάσεις στην παραλία. Είναι, επίσης, η μοναδική επαρχία, με βάση τα παράπονα, στην οποία συνεχίζονται τα κρούσματα… εκδίωξης των παγωνιερών από ιδιοκτήτες παρακείμενων υποστατικών.

Στην επαρχία Πάφου οι καταγγελίες εστιάζονται σε δύο βασικούς τομείς. Ο ένας είναι η κατάληψη της παραλίας από κρεβατάκια και ομπρέλες, που υπερβαίνουν το 50% που επιτρέπει ο νόμος. Ο άλλος είναι τα λήμματα από ξενοδοχεία που καταλήγουν στην θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι Οικολόγοι στην Πάφο δέχθηκαν καταγγελίες ακόμη και από τουρίστες που διαμένουν στα συγκεκριμένα ξενοδοχεία και που έβλεπαν με τα μάτια τους τα λήμματα να καταλήγουν στο νερό.

Στη Λάρνακα οι καταγγελίες αφορούσαν αποκλειστικά επεμβάσεις σε παραλίες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του μαζέματος πετρών από ιδιώτες, σε βαθμό που προκαλείται διάβρωση του εδάφους. Σύμφωνα με την Αλεξία Σακαδάκη, στην περιοχή της Λάρνακας παρατηρείται φέτος και η μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς μειώθηκε ο αριθμός καταγγελιών και δεν υπήρξαν καθόλου παράπονα σε ό,τι αφορά τη μη συμμόρφωση με τις ξαπλώστρες, ενώ παρατηρήθηκε πως σε αρκετές παραλίες οι διαχειριστές αφήνουν τον ελεύθερο χώρο που υποχρεούνται από τον νόμο μπροστά και όχι πίσω από τα κρεβατάκια.

Σε ό,τι αφορά στην επαρχία Αμμοχώστου, οι καταγγελίες αφορούσαν επέμβαση σε θαλάσσια περιοχή με μπουλντόζες και κατάληψη από κρεβατάκια και ομπρέλες της παραλίας, πέραν του επιτρεπόμενου ορίου.

Άνθρωπος εναντίον χελώνας
Ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται σε διάφορες περιοχές είναι αυτό που σχετίζεται με το γεγονός πως κάποιοι «ξεχνούν» πως τις παραλίες τις μοιραζόμαστε με τις χελώνες και πρέπει να σεβόμαστε και τις δικές τους ανάγκες.

Όπως κατήγγειλε η κ. Σακαδάκη, πολλοί περαστικοί θεωρούν λογικό να σκάβουν τις φωλιές των χελωνών, είτε επί σκοπού, επειδή θέλουν να δουν τα αυγά, είτε κατά λάθος, επειδή δεν αντιλαμβάνονται τι σκάβουν, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταστρέφουν τα αυγά.

Σε άλλες περιπτώσεις, και κυρίως σε περιοχές της Λάρνακας και του Ακάμα, κατεβαίνουν στην παραλία με τροχοφόρα, με αποτέλεσμα να τσαλαπατούν τα αυγά. Επίσης, παρά τις πολλές επιλογές, κάποιοι επιμένουν να πραγματοποιούν beach party σε παραλίες που γεννούν οι χελώνες, εμποδίζοντας τις.

Τι προνοεί η νομοθεσία
Όπως ανέφερε στον REPORTER η Αλεξία Σακαδάκη, η νομοθεσία λέει πως η παραλία είναι δημόσια και ο διαχειριστής δεν μπορεί να καταλαμβάνει πέραν του 50% του χώρου. Ωστόσο δεν διευκρινίζεται πού χωροταξικά πρέπει να βρίσκεται το διαθέσιμο 50% της παραλίας. Το ζήτημα αυτό προσπάθησε να διευκρινίσει το Κίνημα Οικολόγων με τροπολογία που υπέβαλε, η οποία, ωστόσο, δεν έχει ακόμη συζητηθεί στη Βουλή.

Αυτό που διευκρινίζει ο υφιστάμενος νόμος είναι πως τα κρεβατάκια και οι ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση τριών με πέντε μέτρων από το ψηλότερο σημείο του ύδατος σε ώρα πλημμυρίδας, ώστε η παραλία να μπορεί να χρησιμοποιείται απρόσκοπτα από τους λουόμενους. Προνοείται, επίσης, ότι αναλογούν οκτώ τετραγωνικά κατ’ άτομο ή 16 τετραγωνικά μέτρα για κάθε ομπρέλα και δύο κρεβατάκια.

Τέτοιες πρόνοιες είναι που παραβιάζονται συχνά από τους διαχειριστές της παραλίας, είτε γιατί τοποθετούν περισσότερα κρεβατάκια και ομπρέλες από το 50% της παραλίας που δικαιούνται, είτε γιατί δεν τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση από το κύμα είτε γιατί δεν τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η διέλευση των λουόμενων ή να μην υπάρχει αρκετός χώρος για πολίτες που δεν επιθυμούν να ενοικιάσουν τις παρεχόμενες υποδομές.

Σύμφωνα με την κ. Σακαδάκη, το Κίνημα Οικολόγων έχει δεχθεί καταγγελίες, για τέτοιες παραβιάσεις ακόμη και για παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι Δήμοι και δεν παραχωρήθηκε η διαχείρισή τους σε τρίτους.

Επίσης, κάποιοι ιδιοκτήτες παρακείμενων υποστατικών φαίνεται να μην σέβονται το γεγονός πως η παραλία είναι δημόσια και να την θεωρούν κάποιου είδους προέκταση του υποστατικού τους. Τοποθετούν εντός της περιουσίας τους ταμπέλες ότι απαγορεύονται οι παγωνιέρες (κάτι που αποτελεί, φυσικά, δικαίωμά τους) και… επεκτείνουν παρανόμως τον κανονισμό τους και στο χώρο της δημόσιας παραλίας, στέλνοντας τους υπαλλήλους τους να εκφοβίζουν λουόμενους, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι απαγορεύονται οι παγωνιέρες.

Ασυδοσία εις βάρος του περιβάλλοντος
Πέραν της νομοθεσίας για τις παραλίες, παραβιάζονται κι άλλοι νόμοι από ασυνείδητους που προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου γίνονται παράνομες παρεμβάσεις στις παραλίες, προς εξυπηρέτηση ιδίου συμφέροντος, προκαλώντας ζημιές, οι οποίες κάποιες φορές είναι μη αναστρέψιμες.

Όπως εξήγησε η κ. Σακαδάκη, συνήθως το κράτος επιλαμβάνεται αυτών των καταστάσεων, εκδίδοντας αποφάσεις και επιβάλλοντας πρόστιμα, αλλά πολλοί παρανομούντες δεν «συγκινούνται» και δεν συμμορφώνονται παρά τις παρατηρήσεις και τα πρόστιμα.

Πηγή: Reporter

Send this to a friend