Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυτή η τραγωδία φέρνει στον νου τον Φλωράκη και τα 4 παλληκάρια… 17 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου
Αυτή η τραγωδία φέρνει στον νου τον Φλωράκη και τα 4 παλληκάρια… 17 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου

Αυτή η τραγωδία φέρνει στον νου τον Φλωράκη και τα 4 παλληκάρια… 17 χρόνια από την πτώση του ελικοπτέρου

Μία ακόμη μαύρη επέτειος για την Κύπρο… 10 Ιουλίου 2002 πτώση του ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Νεκρός ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Διοικητής της Αεροπορίας της Ε.Φ. ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας και άλλοι τρεις αξιωματικοί.

Ήταν λίγο πριν από τις τέσσερις το πρωί της Τετάρτης της 10ης Ιουλίου του 2002. Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, επιβιβάσθηκε στο ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς τύπου Bell-206.

Μαζί του ο υπασπιστής του υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου, ο ταξίαρχος Στέλιος Δεμέναγας και οι χειριστές του ελικοπτέρου, ο σμηναγός Πάρης Αθανασιάδης και ο υποσμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής.

Το ελικόπτερο θα πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στη Λευκωσία στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας από τον Α/ΓΕΕΦ, που δεν ήταν άλλη από πτήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35 τα οποία είχαν παραληφθεί με άκρα μυστικότητα το 2001 και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της κηδείας του Στρατηγού Φλωράκη..

4:20 τα ξημερώματα…

Το ελικόπτερο βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τη βάση Ανδρέας Παπανδρέου και περίπου πάνω από το χωριό Κούκλια. Ήταν και τα τελευταία λεπτά της μοιραίας πτήσης.

Μία τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακα κατά την οποία δεν αναφέρθηκε οποιοδήποτε πρόβλημα. Η συνέχεια όμως έδειξε άλλα… Το ελικόπτερο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατέπεσε ενώ νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη και το ελικόπτερο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η είδηση συγκλόνισε Κύπρο

Η είδηση της πτώσης του ελικοπτέρου και του θανάτου του Ευάγγελου Φλωράκη και των συνεπιβατών του προκάλεσε πραγματικά συγκλονισμό σε Κύπρο και Ελλάδα.

Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετέβη αμέσως στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρυράς και ενημερώθηκε για όσα είχαν συμβεί.

Στη συνέχεια πήγε με ελικόπτερο στην περιοχή της πτώσης ενώ διατάχθηκε έρευνα για να διακριβωθούν τα αίτια της πτώσης.

Τι έδειξε το πόρισμα

Σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή της ατράκτου, φαίνεται να είναι η αιτία για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 33 σελίδες, αναφέρει ως πλέον πιθανές αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς:

– τη διαρροή καυσίμου στο ελικόπτερο, λόγω θραύσης ή αστοχίας υλικού του συστήματος καυσίμου του σκάφους με ταυτόχρονη ύπαρξη πηγής θερμότητας.

– Βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα του καυσίμου, που βρίσκεται εντός των δεξαμενών και η υπερθέρμανση των τριβαίων του συγκροτήματος των ενισχυτικών αντλιών καυσίμου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προέκυψαν στοιχεία ανθρωπίνου σφάλματος ή εξωγενών παραγόντων, όπως δολιοφθορά.

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

Ο Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1943, στο χωριό των Τζουμέρκων. Εισάχθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1962, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού και τοποθετήθηκε στο Πεζικό, έβδομος κατά σειρά αρχαιότητας από τους 120 μαθητές της τάξεώς του. Φοίτησε στη Σχολή Πεζικού, το Σχολείο Διοικητών Μονάδων, τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, τη Στρατιωτική Σχολή Σωματικής Αγωγής, το Σχολείο Ανορθόδοξου Πολέμου, τη Σχολή Ειδικών Δυνάμεων, την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Από το Πεζικό τοποθετήθηκε στις Ειδικές Δυνάμεις (Καταδρομές).

Υπηρέτησε σε πολλές Μονάδες στην Ελλάδα και την Κύπρο, διοίκησε Υπομονάδες και Μονάδες του Όπλου του για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπηρέτησε ως επιτελής σε Σχηματισμό. Υπήρξε επίσης διοικητής του 31ου Συντάγματος Πεζικού στον Έβρο.

Στην Κύπρο υπηρέτησε άλλες δύο φορές, ως Αξιωματικός Επιτελής της ΕΛΔΥΚ, όταν ήταν κατώτερος Αξιωματικός (1977), και ως Α’ Βοηθός Επιτελάρχη, στο βαθμό του Συνταγματάρχη.

Το 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Ταξίαρχου και υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της XV Μεραρχίας Πεζικού και ως Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Πεζικού. Με την προαγωγή του σε Υποστράτηγο το 1996 διορίστηκε ως Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, επίσης στον Έβρο, και στη συνέχεια Διοικητής της Ανώτατης Σχολής Πολέμου στη Θεσσαλονίκη.

Το 1999 του ανατέθηκε η διοίκηση του Β’ Σώματος Στρατού, κατέχοντας το βαθμό του Αντιστράτηγου. Αφού κρίθηκε στις 2 Μαΐου 00 από το ΣΑΓΕ ως «ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του», ανακλήθηκε ταυτόχρονα στην ενεργό υπηρεσία και στις 20 Μαΐου 2000 διορίστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, σε αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημήτριου Δήμου.

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑΣ

Ο Ταξίαρχος Στυλιανός Δεμέναγας γεννήθηκε το 1952 στο νησί Κέα, στις Κυκλάδες. Κατατάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1970, απ’ όπου αποφοίτησε το 1974 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού (45η Σειρά Ιπταμένων). Το 1974 τοποθετήθηκε σε Τακτική Μοίρα Αναχαίτισης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρέτησε σαν κυβερνήτης και συγκυβερνήτης αεροσκαφών για 23 χρόνια και συμπλήρωσε περισσότερες από 4500 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη.

Υπηρέτησε για περισσότερα από 10 χρόνια σε θέσεις υψηλής ευθύνης, όπως Αξιωματικός Επιχειρήσεων Πολεμικής Μοίρας (Υποδιοικητής), Διοικητής Πολεμικής Μοίρας, Υποδιοικητής και Διοικητής Σμηναρχίας Μάχης. Επιπλέον, υπηρέτησε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ως επικεφαλής του Τμήματος Προγραμματισμού Επιχειρήσεων και Άμυνας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, παρακολούθησε Σχολεία ειδικότητας της Αεροπορίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων το Σχολείο Όπλων και Τακτικής της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το Σχολείο Ασφαλείας Πτήσεων, το Σχολείο Τρωτότητας Στόχων, το Σχολείο Επιτελών και τη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Ταξίαρχος Δεμέναγας τιμήθηκε επανειλημμένα από αθλητικά σωματεία (όπως τον ΟΦΗ) για τις διευκολύνσεις που τους παρείχε, ενώ βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τις Αερολέσχες Ηρακλείου και Κρητικής. Στις 12 Σεπ 1999, ο Σμήναρχος (Ι) Δεμέναγας παρέδωσε την 126 Σμηναρχία Μάχης Ηράκλειου στο Σμήναρχο (Ι) Γιάννη Ιωάννου. Διατέλεσε τρία χρόνια Υποδιοικητής και τρία χρόνια Διοικητής, αποτελώντας το μακροβιότερο από τους διοικητές της Σμηναρχίας.

Το Μάιο του 2000 προάχθηκε σε Ταξίαρχο και υπηρέτησε ως Διευθυντής του Οργανισμού Εκμετάλλευσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ως Γενικός Επιθεωρητής του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τον Ιούλιο του 2001 ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς.

ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΠΑΡΙΣ

Ο Σμηναγός Πάρις Αθανασιάδης του Παναγιώτη και της Αίγλης γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1969 στην Αμμόχωστο. Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 1987 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 30 Μαΐου 1991 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (63η σειρά Ιπταμένων). Ακολούθως, τοποθετήθηκε στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών, στην Αεροπορική Βάση «Ανθσγού Νικόλαου Α. Λοΐζου» στη Λακατάμεια.

Στις 6 Δεκεμβρίου 1994 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού και στις 31 Δεκεμβρίου 1998 στο βαθμό του Σμηναγού. Φοίτησε επιτυχώς στη Σχολή Όπλων και Τακτικής.

Υπηρετούσε ως κυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell και Gazelle στη Μοίρα Ελικοπτέρων-Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας, ενώ ορίστηκε Αξκός Επιχειρήσεων (Υποδιοικητής) της 449 ΜΑΕ (νέα ονομασία της Μ. Ε/Π – Α/Φ).

Είχε περισσότερες από 2500 ώρες πτήσης σε Ε/Π Bell 206L JetRanger III, Gazelle SA 342 L1 και στα Α/Φ PC-9.

ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΑΡΧΗΓΟΥ

Ο Υποπλοίαρχος Νικόλας Γεωργίου του Πέτρου και της Ελένης γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1971 στο Καμερούν. Σε ηλικία 3 ετών η οικογένεια του επέστρεψε στην Κύπρο.

Κατατάχθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1988, απ’ όπου και αποφοίτησε στις 19 Ιουνίου 1992 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου. Μετά την αποφοίτηση του από την ΣΝΔ φοίτησε στη Σχολή Εξασκήσεως Ναυτικής Τακτικής και στη συνέχεια υπηρέτησε ευδόκιμα σε Μονάδες και Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Στις 15 Δεκεμβρίου 1995 προάχθηκε στο βαθμό του Ανθυποπλοίαρχου και στις 27 Δεκεμβρίου 1999 στο βαθμό του Υποπλοιάρχου.

Στην Κύπρο υπηρέτησε στη Μοίρα Περιπολικών, στο Περιπολικό Πλοίο «Σαλαμίς», στη Ναυτική Βάση Ζυγίου, στο Ναυτικό Κλιμάκιο Αμμοχώστου και στην Επάκτια Συστοιχία 2.

Στις 12 Αυγούστου 1999 μετατέθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (7ο Επιτελικό Γραφείο) ως Επιτελής και από 6 Σεπτεμβρίου 2000 εκτελούσε τα καθήκοντα του Διευθυντή Επιτελικού Γραφείου Κου Α/ΓΕΕΦ. Ήταν απόφοιτος της Σχολής Αλεξιπτωτιστών.

ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ ΣΙΑΚΑΛΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ε/Π

Ο Υποσμηναγός Σιακαλλής Μιχάλης του Νίκου και της Νίκης γεννήθηκε στις 5 Απριλίου 1976 στη Λευκωσία. Εισάχθηκε στη Σχολή Ικάρων το 1994 απ’ όπου και αποφοίτησε στις 12 Ιουλίου 1998 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου (70η σειρά Ιπταμένων).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 προάχθηκε στο βαθμό του Υποσμηναγού. Υπηρετούσε ως συγκυβερνήτης – χειριστής Ελικοπτέρου Bell στη Μοίρα Ελικοπτέρων – Αεροσκαφών της Διοίκησης Αεροπορίας και, με τη μετονομασία της σε 449 Μοίρα Αντιαρματικών Ελικοπτέρων, συνέχισε να υπηρετεί εκεί.

Πηγή : Cyprus Times

Send this to a friend