Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Οι κίνδυνοι από τα τσιμπούρια και πώς να προστατευθείτε
Οι κίνδυνοι από τα τσιμπούρια και πώς να προστατευθείτε

Οι κίνδυνοι από τα τσιμπούρια και πώς να προστατευθείτε

Ιδιαίτερα ενεργά είναι τα τσιμπούρια την περίοδο του καλοκαιριού και ζουν κατά εκατομμύρια ανάμεσά μας.
Τα τσιμπούρια προσκολλώνται σε ζώα, κυρίως κατοικίδια και οικόσιτα αλλά και στους ανθρώπους και «τρέφονται» από αυτά.
Σε επικοινωνία που είχε το SigmaLive με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μας λέχθηκε ότι ο κίνδυνος προσβολής των ανθρώπων από νοσήματα που μεταδίδονται με τσιμπούρια είναι πολύ μικρός, ακόμη κι αν τα αραχνοειδή ζωύφια είναι μολυσμένα όταν προσκολλώνται στο δέρμα, ωστόσο υπάρχει, καθώς τα τσιμπούρια μπορούν να μολύνουν τους οργανισμούς και να προκαλέσουν σοβαρές έως και θανατηφόρες ασθένειες.
Αναλόγως του είδους τους, μεταδίδουν ασθένειες όπως τη νόσο του Lyme (βορρελίωση) και την εγκεφαλίτιδα (δάγκειος ή αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας).
Σύμφωνα με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, τα τσιμπούρια βρίσκονται κυρίως στην ύπαιθρο, σε δάση και σε αστικά πράσινα σημεία.
Προτιμούν συνήθως ελαφρώς υγρά και σκιερά περιβάλλοντα.
Τα τσιμπούρια προσκολλώνται στο δέρμα του ανθρώπου ή του ζώου για να τραφούν με αίμα και μπορεί να μείνουν προσκολλημένα για αρκετές ημέρες.
Όσον αφορά τον άνθρωπο, προσκολλώνται συνήθως σε υγρά και ζεστά μέρη του σώματος, όπως τις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα, την περιοχή γύρω από τα αυτιά και γενικά γύρω από το τριχωτό της κεφαλής, μέσα στους αγκώνες και πίσω από τα γόνατα, τον αφαλό, ανάμεσα στα δάχτυλα, γύρω από τη μέση και τις περιοχές που καταλήγουν τα ρούχα.
Τι είναι η Βορρελίωση
Πρόκειται για ασθένεια η οποία προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi και το οποίο μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος από το τσιμπούρι Ixodes ricinus.
Η παρουσίαση της νόσου ποικίλει και μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα γρίπης στα αρχικά στάδια και έπειτα εκδηλώνεται με μυοσκελετικά, αρθριτικά, νευρολογικά, ψυχιατρικά και καρδιακά συμπτώματα.
Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της βορρελίωσης είναι το κόκκινο σημείο το οποίο σταδιακά μεγαλώνει ενώ στο κέντρο του σημείου το χρώμα του δέρματος είναι πιο ανοιχτό, αυτό το κόκκινο σημείο ονομάζεται «μεταναστευτικό ερύθημα». Συνήθως αυτό το κόκκινο σημείο εμφανίζεται μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά το τσίμπημα από τσιμπούρι.
Το βακτήριο επιτίθεται κυρίως στις μήνιγγες του εγκεφάλου προκαλώντας ένα είδος μηνιγγίτιδας, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται από μόλυνση στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα του εγκεφάλου.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος θεραπεύεται με αντιβιοτικά, ειδικά εάν η θεραπεία ξεκινήσει στα αρχικά στάδια της ασθένειας. Καθυστερημένη θεραπεία συχνά οδηγεί σε «προχωρημένη» βορρελίωση η οποία είναι δύσκολο να θεραπευτεί.
Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι η ζαλάδα, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός, ο πόνος στα άκρα, φούσκωμα στις αρθρώσεις, σύγχυση και δυσκολίες συγκέντρωσης, ωτορινολαρυγγολογικά συμπτώματα, σπασμοί μυών και εξάντληση.
Εγκεφαλίτιδα
Η εγκεφαλίτιδα είναι φλεγμονή των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Προκαλείται κυρίως από ιούς, βακτήρια και παράσιτα.
Η εγκεφαλίτιδα διακρίνεται σε πρωτογενή, όταν ο ιός εισέρχεται απευθείας στον εγκέφαλο, που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση και δευτερογενή, όταν ο ιός εισέρχεται στον εγκέφαλο από την συστηματική κυκλοφορία και εξελίσσεται ηπιότερα.
Εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει και η νόσος του Lyme.
Ανάμεσα στα συμπτώματα είναι, έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, υπνηλία, ναυτία, εμετός, σπασμοί, ευαισθησία στο φως, δυσκαμψία του αυχένα, εξανθήματα, δυσκολία στην ομιλία, παραισθήσεις, κόπωση.
Πώς να προστατευθούμε 
-Αποφύγετε την παρατεταμένη διαμονή στην ύπαιθρο
-Αποφύγετε το περπάτημα σε πυκνή βλάστηση
-Φοράτε φαρδιά και μακριά ρούχα
-Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά
-Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την προστασία του ζώου σας
-Φροντίστε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας
-Σημαντικός ο αυτοέλεγχος
-Κάντε μπάνιο μετά την επιστροφή σας από την ύπαιθρο
Τι να μην κάνετε όταν εντοπίσετε τσιμπούρι
-Μην βάλετε ουσίες όπως οινόπνευμα, πετρέλαιο, ξυλοκαϊνη, ασετόν, λάδι, κλπ επάνω στο τσιμπούρι, καθώς αυτό αυξάνει και τις πιθανότητες το τσιμπούρι να εγχύσει σίελο μαζί με μικρόβια και τοξίνες στο δέρμα σας
-Μην επιθέσετε κάτι ζεστό επάνω στο τσιμπούρι
-Μην πιέσετε ή συνθλίψετε το σώμα του τσιμπουριού πριν την αφαίρεσή του από το δέρμα
-Μην αγγίζετε το τσιμπούρι με γυμνά χέρια
-Μην χρησιμοποιήσετε αιχμηρή λαβίδα ή αιχμηρό τσιμπιδάκι για να το αφαιρέσετε
Σε περίπτωση που το εντοπίσετε τσιμπούρι στο σώμα σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πρέπει να αφαιρεθεί εντός 24 ωρών και να ζητηθεί ιατρική βοήθεια για την αφαίρεση του.

Send this to a friend