Σφετερίζονται και τα Λευκαρίτικα κεντήματα στο ψευδοκράτος
Σημειωματάρια με λευκαρίτικα κεντήματα μοιράζει η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στις ενέργειες του ψευδοκράτος να παρουσιάσουν τα προϊόντα ως δικό τους δημιούργημα. Την ώρα πάντως που αλωνίζουν στο εξωτερικό οι Τουρκοκύπριοι, στην Κύπρο δεν κάνουμε καμία προσπάθεια αναχαίτισης του σφετερισμού, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν καταβάλλεται προσπάθεια επεξεργασίας τρόπων ώστε να προστατευτεί μια τέχνη με ιστορία αιώνων, αφού φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο ώστε να δοθεί ένα τέλος στην εκμετάλλευση από τις απομιμήσεις που κυκλοφορούν ευρέως και στην κυπριακή αγορά.
Πρόκειται για δράσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την πληροφόρηση τόσο των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, όσο και των Κυπρίων πολιτών που επιθυμούν να αγοράσουν παραδοσιακά λευκαρίτικα κεντήματα με την παράδοση της κεντητικής τέχνης στα Λεύκαρα να χρονολογείται στο 14ο αιώνα. Με τα μέτρα που θα ληφθούν θα περιοριστεί η δυνατότητα εξαπάτησης των αγοραστών ως προς τη χώρα προέλευσης ενός χειροτεχνήματος και η παρουσίαση ως τοπικών προϊόντων βιομηχανοποιημένων απομιμήσεων, που κατασκευάζονται σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.
Την τελευταία δεκαετία καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για προστασία του προϊόντος με το πρώτο να αφορά τη συμπερίληψη του λευκαρίτικου κεντήματος στον παγκόσμιο Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO το 2009. Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με την απόφαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής το χειροποίητο λευκαρίτικο κέντημα αποτελεί παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες και αντανακλά αισθητικές και κοινωνικο-οικονομικές αξίες, παρέχοντας στις γυναίκες των Λευκάρων την αίσθηση της συνέχειας και της ταυτότητας.
Παράλληλα, το λευκαρίτικο κέντημα έχει αποκτήσει τη δική του ταυτότητα από τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS), μέσα από το Εθνικό Πρότυπο για το Λευκαρίτικο Κέντημα «CYS 400:2015 Λευκαρίτικο Κέντημα – Χαρακτηριστικά, Τεχνική, Υλικά και Μέσα». Το πρότυπο, το οποίο έχει εθελοντική εφαρμογή, περιλαμβάνει κεφάλαια με ορολογία και ορισμούς, υλικά και μέσα, χαρακτηριστικά, ως επίσης και περιγραφή της τεχνικής του λευκαρίτικου κεντήματος.
Σημαντικότερη, όμως, είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται μέσα από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης για την κατοχύρωση- πιστοποίηση του λευκαρίτικου κεντήματος. Τα τελευταία χρόνια έχει τοποθετηθεί ως βασική προτεραιότητα η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομίας, αλλά παράλληλα και η προστασία του προϊόντος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
Πηγή: Φιλελεύθερος / Άγγελος Νικολάου
Διαβαστε επισης