“Οδηγός” προστασίας από τον ήλιο, μύθοι και αλήθειες
Δερματίτιδες, εγκαύματα και μυκητιάσεις είναι οι παθήσεις που κάνουν την εμφάνισή τους κατά τους θερινούς μήνες. Μπορεί ο ήλιος να έχει ευεργετικές ιδιότητες, ωστόσο οι δερματολόγοι προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις.
Άλλωστε το μελάνωμα στη χώρα μας, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε έξαρση.
Ο δερματολόγος Δρ. Λώρης Κυριάκου απαντά στο AlphaNewsLive σε έξι σημαντικά ερωτήματα.
Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για αλήθειες και μύθους γύρω από το θέμα “έκθεση στον ήλιο”. Μάθετε ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι, με ποιους τρόπους προστατεύεται το δέρμα παιδιών και ενηλίκων, τι σημαίνει μελάνωμα και τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά αντηλιακών προϊόντων.
Ποιοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την έκθεση στον ήλιο;
Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν από την έκθεση στον ήλιο είναι πολλοί. Οι δερματοπάθιες που επιδρά η υπεριώδη ακτινοβολία (UV) είναι σε γενικές γραμμές οι εξής. Ο δισκοειδής λύκος, το πολύμορφο ερύθημα, η ηλιακή κνίδωση. Αν παίρνετε φάρμακα όπως τα ρετινοειδή, τα αντισυλληπτικά πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί η έκθεση στον ήλιο να σας δημιουργήσει κάποια δερματοπάθεια. Οι μελαχρώσεις (πανάδες) είναι πολύ εύκολο να συμβούν με την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Ένα ηλιακό έγκαυμα στο μέλλον μπορεί να μετατραπεί σε μελάνωμα το οποίο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια έξαρση. Το μελάνωμα είναι ένας από τους χειρότερους καρκίνους που πολύ γρήγορα κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα και τότε η θεραπεία είναι πάρα πολύ δύσκολη για αυτό πρέπει να προστατευόμαστε από τον ήλιο και κάθε χρόνο να κάνουν έλεγχο στους σπίλους (ελιές) που έχουμε στο σώμα μας.
Ποιος είναι ο “οδηγός” προστασίας για το δέρμα μας το καλοκαίρι;
Για να προστατευθείτε από τον ήλιο και να αποφύγετε τα δυσάρεστα, συνιστάται όπως αποφεύγεται την έντονη έκθεση στον ήλιο, την χρήση καπέλου, να χρησιμοποιείται αντηλιακό με ευρύ φάσμα προστασίας (UVA +UVB) με υψηλό δείκτη προστασίας spf 50. Βάζετε το αντηλιακό 20 λεπτά πριν εκτεθείτε στον ήλιο και κάθε μια ώρα να το ανανεώνεται. Προσοχή στα παιδιά που συνιστάται μεταξύ των ωρών 0.00-17.00 να μην εκτίθενται στον ήλιο και εκτός από αντηλιακό, καλό θα ήταν να φοράνε μια φανελίτσα.
Ποιες είναι οι δερματοπάθειες που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό;
Ξεκινώντας από το απλό κοκκίνισμα καλά θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον δερματολόγο σας για να σας δώσει κάποια συμβουλή ή θεραπεία αν χρειάζεται, για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και χάσετε τις διακοπές σας. Οι ρυτίδες, οι κηλίδες και η αφυδάτωση του δέρματος είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να πάμε αμέσως στο δερματολόγο τόσο για αισθητικούς λόγος όσο και για πρόληψη από κάποια μετάλλαξη.
Πως εμφανίζεται το μελάνωμα στο σώμα μας;
Το μελάνωμα είναι η χειρότερη μορφή καρκίνου. Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα και η θνησιμότητα από μελάνωμα έχει διπλασιαστεί. Ο σημαντικότερος παράγοντας για να κάνει την εμφάνισή του το μελάνωμα, είναι η έκθεση στον ήλιο και η γενετική προδιάθεση. Όλοι μας έχουμε κάποιες σκούρες κηλίδες στο δέρμα μας, οι περισσότερες από αυτές είναι καλοήθεις και ακίνδυνες αλλά κάποιες μπορεί να μετατραπούν σε μελάνωμα. Το μελάνωμα αναπτύσσεται ως ένα μελανό σκούρο ή καφέ ογκίδιο. Αν παρατηρήσουμε σε μια προϋπάρχουσα βλάβη του δέρματος είτε μια αλλαγή όπως το να αλλάζει το χρώμα, το σχήμα, η μορφή, αρχίζει να ενοχλεί, να αιμορραγεί, καλό θα ήταν να επισκεφθούμε τον δερματολόγο.
Ποια τα πρέπει και τα μη που πρέπει να “ακολουθούν” οι γονείς για την προστασία του δέρματος των παιδιών τους;
Τα παιδιά πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο για τη σύνθεση της βιταμίνης D, που έχει ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και διασφαλίζει την εναπόθεση στα οστά. Άρα ναι, να εκτίθενται στον ήλιο τα παιδιά αλλά με μέτρο και προστασία. Τα παιδιά, ανεξάρτητα από το χρώμα της επιδερμίδας τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα κατά την έκθεση στον ήλιο. Παιδιά κάτω των δυο ετών καλό θα ήταν να μην τα πηγαίνουμε στις παραλίες και στις πισίνες και να τα αφήνουμε αρκετή ώρα εκτεθημένα στον ήλιο έστω και αν είναι κάτω από την ομπρέλα γιατί το δερματάκι τους, είναι πάρα πολύ ευαίσθητο. καλό θα ήταν τα παιδιά να πηγαίνουν παραλία είτε πριν τις 10:00 είτε μετά τις 17:00 το απόγευμα. Η χρήση αντηλιακού, μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη. Τα παιδιά βεβαίως πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο ολόχρονα και όχι μόνο τις μέρες που θα πάνε παραλία.
Υπάρχουν ακατάλληλα αντηλιακά στην αγορά;
Ναι, κυκλοφορούν στην αγορά διάφορα είδη και ποιότητες αντηλιακών για αυτό καλά θα ήταν να συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο ή τον φαρμακοποιό, πριν την αγορά του. Είναι πολλές οι φορές που έχουμε παρατηρήσει αλλεργίες ή και εγκαύματα από την χρήση κάποιου αντηλιακού. Ανάλογα με τον τύπο δέρματός μας θα κάνουμε και την ανάλογη αγορά αντηλιακού. Αν έχουμε ξηρή ή λιπαρή επιδερμίδα, αν έχουμε ακμή τότε ανάλογο πρέπει να είναι και το αντηλιακό μας. Βασική προϋπόθεση στην επιλογή αντηλιακού είναι η ένδειξη παροχής προστασίας όχι μόνο από τις ακτίνες UVA αλλά και UVB.
Πηγή: Alphanews