Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στην κούρσα διεκδίκησης του θρόνου της Μητρόπολης Κιτίου, μπήκε και ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος, μετά τηνπαραίτηση Χρυσόστομου.
Στην κούρσα διεκδίκησης του θρόνου της Μητρόπολης Κιτίου, μπήκε και ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος, μετά τηνπαραίτηση Χρυσόστομου.

Στην κούρσα διεκδίκησης του θρόνου της Μητρόπολης Κιτίου, μπήκε και ο Αρχιμανδρίτης Ευμένιος, μετά τηνπαραίτηση Χρυσόστομου.

Αυτούσια η ανακοίνωση ομάδα στήριξης:

Ως μέλη του χριστεπώνυμου πληρώματος της Μητρόπολης Κιτίου, με πλήρη επίγνωση αλλά και συναισθανόμενοι την βαρύτητα της ευθύνης της απόφασης μας και με γνώμονα τον ρόλο που διαδραματίζει ο εκάστοτε ποιμενάρχης, αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε με ζέση τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ευμένιο Σιήππη για την κενωθείσα θέση του Μητροπολίτη Κιτίου. Η απόφαση μας αυτή εδράζεται στους πιο κάτω λόγους:

Για την εικοσιπεντάχρονη συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία του στην ζωή της Μητρόπολης Κιτίου.

Για το πολύπλευρο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο πλάι στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Για την ανιδιοτελή προσφορά του προς το ποίμνιο του και ιδιαίτερα για την νεολαία. Προσφορά που πηγάζει μέσα από την αγάπη της ψυχής του.

Για την πνευματικότητα και την αυθεντικότητα του χαρακτήρα του.

Γιατί τέλος πιστεύουμε πως είναι ο μόνος που μπορεί σήμερα να καθοδηγήσει ορθά την Μητρόπολη μας στο πνευματικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό της έργο.

Βιογραφικό

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευμένιος Σιήππης γεννήθηκε το 1966 στην Αραδίππου. Από την παιδική του ηλικία έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για την εκκλησία και την πνευματική ζωή αλλά και κλίση και αγάπη για τις εκκλησιαστικές τέχνες και ιδιαίτερα την ξυλογλυπτική και την αγιογραφία.

Το 1984 αποφοίτησε από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα. Ακολούθως, μεταβαίνει και φοιτά στη Θεολογική σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή του, συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον αείμνηστο Ξενόπουλο, στο Τμήμα Αγιογραφίας, με ειδίκευση στην νωπογραφία (fresco) ζωγραφική σε ξηρό κονίαμα (al secco) και στυλβωτό χρυσό.

Παρέτεινε τη διαμονή του στην Ελλάδα δραττόμενος της ευκαιρίας και συνεργάστηκε με σπουδαίους δασκάλους και μεγάλους μάστορες της πάντιμης τέχνης της αγιογραφίας, ιστορώντας τοιχογραφίες σε πολλούς ναούς.

Κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων είχε την ιδαίτερη ευλογία να γνωρίσει και να συνδεθεί πνευματικά με σύγχρονες άγιες μορφές της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως ο Άγιος Παΐσιος, ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, ο Άγιος Ιάκωβος ο Τσαλίκης και ο γέροντας Ευμένιος Σαριδάκης (του οποίου φέρει το μοναχικό όνομα) που του ενέπνευσαν το μοναχικό ιδεώδες. Υπακούοντας στην πεφωτισμένη καθοδήγηση των γερόντων Πορφυρίου και Ευμενίου, επέστρεψε στην ιδιαίτερη του πατρίδα, για να εισέλθει στον ιερό κλήρο.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1995 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά στην Αραδίππου από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο. Το έτος 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου στην Αραδίππου και την ίδια μέρα προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου και τοποθετήθηκε προϊστάμενος του ιδίου ναού. Η ιερατική του διακονία συμπορεύθηκε με την ιστορία του Ιερού Ναού του Αγίου Φανουρίου.

Ως αγιογράφος έχει ιστορήσει πολλές φορητές εικόνες και τοιχογραφίες σε ορθόδοξους ναούς στην Κύπρο, Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές. Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά την πρώτη έκδοση του δωδεκάορτου της Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους και πολλές άλλες εκδόσεις. Με δική του φροντίδα και επιμέλεια εκδίδεται τα τελευταία χρόνια το γνωστό σε όλους εικονογραφημένο ημερολόγιο του Αγίου Φανουρίου. Πολλές εικόνες του έχουν εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Απέργη στην Αθήνα και κυκλοφορούν στην Αθήνα και κυκλοφορούν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Ευμένιος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κιτίου. Εδώ και μια εικοσαετία είναι ο μόνος Αρχιμανδρίτης της Μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου , που εκπροσωπεί τον οικείο μητροπολίτη σε ιερατικά συλλείτουργα, σε εγκαίνια και εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα έχει άριστη σχέση με πολλούς συνοδικούς επισκόπους που τον γνωρίζουν για την αφοσίωση και την αυταπάρνησή του στο πολύπλευρο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο.

Από τα πρώτα χρόνια της διακονίας του έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγάπη προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας στηρίζοντάς τον πολύπλευρα. Ιδιαίτερη αφοσίωση έδειξε προς τους νέους διοργανώνοντας πνευματικές ομιλίες και κατηχητικές συνάξεις στην Αραδίππου. Με τις πολύωρες εξομολογήσεις κατάφερε να καθοδηγήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών από όλη την Κύπρο.

Ως επιστέγασμα της φιλάνθρωπης δράσης του εμπνεύστηκε τη δημιουργία ενός μεγαλεπήβολου έργου, του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Φανούριος» το οποίο θα αποτελέσει πνευματική όαση.

Η Λάρνακα, τα περίχωρα αλλά και ιδιαίτερα η Αραδίππου χαίρει που έχει έναν τέτοιο κληρικό ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια αναλίσκεται καθημερινά, μη φειδόμενος του εαυτού του κόπων, πόνων και μόχθων υπηρετεί τον καθένα ως πραγματικά αδελφό του.

Send this to a friend