Ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής εγκαινιάσε τα νέα γραφεία της Ένωσης Αγελαδοτρόφων Κύπρου στην Αθηένου
Πρόσθεσε ότι «η σύσταση της Ένωσης Αγελαδοτρόφων Κύπρου τον Απρίλιο του 2015, ήταν το φυσικό επακόλουθο της έντονης δραστηριοποίησης των αγελαδοτρόφων στην περιοχή και της αναζήτησης των όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους. Σήμερα, η Ένωση Αγελαδοτρόφων Κύπρου, γνωστή ως ΕΝΑΚ, απαριθμεί δεκαέξι μέλη, με κτηνοτροφικές μονάδες που εδρεύουν σε Αραδίππου, Αθηένου, Δάλι και Μαρκί». Σημείωσε πως «οι μονάδες αυτές παράγουν πάνω από το 10% της παγκύπριας ετήσιας παραγωγής γάλακτος, το οποίο διοχετεύουν σε οκτώ συνολικά γαλακτοβιομηχανίες».
Αφού ανέφερε ότι πρόσφατα το Δ.Σ. της ΕΝΑΚ πέτυχε την αναγνώριση της Ένωσης ως «Ομάδας Παραγωγών Αγελαδινού Γάλακτος» πρόσθεσε πως «είναι γνωστά τα οφέλη της από κοινού παραγωγής και διάθεσης γεωργικών προϊόντων στο πλαίσιο αναγνωρισμένων Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών, αφού, μέσω αυτών, επιτυγχάνεται ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μείωση του κόστους παραγωγής, με τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας. Στόχος της κάθε ομάδας παραγωγών, είναι η εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της παραγωγής και ένα καλό βιοτικό επίπεδο για τα μέλη της».
Ειδικά οι αγελαδοτρόφοι, συνέχισε, «με τον συνασπισμό τους σε ομάδα παραγωγών, επωφελούνται από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης έναντι των μεταποιητών γαλακτοκομικών προϊόντων και τη δικαιότερη κατανομή της προστιθέμενης αξίας κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού».
Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα ότι «στο πλαίσιο της πρώτης προκήρυξης του Καθεστώτος 9.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στη «Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών στον τομέα της γεωργίας», η Ομάδα Παραγωγών ΕΝΑΚ έχει ήδη υποβάλει αίτηση για να καταστεί δικαιούχος του εν λόγω καθεστώτος, ώστε να μπορεί να λάβει ενίσχυση για τα πρώτα πέντε χρόνια από την ημερομηνία αναγνώρισής της. Η ενίσχυση αυτή, θα υπολογίζεται με βάση την ετήσια παραγωγή των μελών της που θα διατίθεται στο εμπόριο».
Ο κ. Καδής μετέφερε «την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια διατήρησης και ανάπτυξης της υπαίθρου και τη στήριξη των παραγωγών που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Η ενθάρρυνση για δημιουργία ομάδων παραγωγών, η νομοθεσία που ετοιμάσαμε για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, το νομοσχέδιο που θα συμβάλει στην ανάδειξη της μοναδικότητας και αυθεντικότητας των κυπριακών προϊόντων και η αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, είναι μόνο μερικές από τις νέες πολιτικές και δράσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος».
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε «για τη συνεχή ετοιμότητα του Υπουργείου Γεωργίας για την παροχή κάθε δυνατής στήριξης και βοήθειας».
Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΑΚ Γιάννης Καϊλάς ανέφερε ότι τα μέλη της Ενωσης είναι «μια ομάδα παραγωγών αγελαδινού γάλακτος που ενώσαμε τις δυνάμεις μας και οργανωθήκαμε με κοινό όραμα και πορεία. Συνεπεία αυτού μπορούμε να εξυπηρετούμε σε γάλα τους συνεργάτες μας αλλά και να εξυπηρετούμαστε από αυτούς σε πρώτες ύλες και προϊόντα που χρησιμοποιούμε σε μεγαλύτερο όγκο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο δυνατή παρουσία και αντιμετώπιση στην αγορά».
Ο κ. Κωνσταντίνου έστειλε το μήνυμα εκ μέρους της ΕΝΑΚ ότι η οργανωμένη κτηνοτροφία θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκομένους στον τομέα της γαλακτοκομίας. «Ολοι θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η αγαστή συνεργασία μεταξύ όλων θα δώσει ώθηση και στην ανάπτυξη του κλάδου», είπε.
Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε παράδοση χορηγίας ύψους από δύο χιλιάδες ευρώ στα ιδρύματα «Ηλιαχτίδα Ζωής» και «Αγιος Γεώργιος – Χριστάκη Χασάπη».
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και εκπρόσωποι Αγροτικών Οργανώσεων.