
Συμφωνήσαν μόνο ότι δε συμφωνούν στα ξενοδοχεία
Στο κενό έπεσαν οι όποιες προσπάθειες έκαναν οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι συντεχνίες στον ξενοδοχειακό κλάδο προκειμένου να συνομολογήσουν νέα συλλογική σύμβαση. Μετά τους οικοδόμους, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ζήτησαν τη μεσολάβηση της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, καθώς βλέπουν ότι το χάσμα που τους χωρίζει με τους ξενοδόχους είναι αγεφύρωτο. Η προχθεσινή συνάντηση που είχαν οι συντεχνίες με τους ξενοδόχους ήταν η κορυφή στο παγόβουνο, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν σε βασικά ζητήματα.
Οι συντεχνίες απέστειλαν χθες επιστολή στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας για να μεσολαβήσει ως προς την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον ξενοδοχειακό τομέα. Τέσσερα είναι τα μεγάλα ζητήματα που διεκδικούν οι συντεχνίες: επαναφορά μισθών, 13ο μισθό, ωφελήματα και ταμεία προνοίας.
Από την άλλη, οι ξενοδόχοι αντιτείνουν ότι η τουριστική σεζόν είναι εύθραυστη και δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό. Μάλιστα, διαμαρτύρονται ότι οι κρατήσεις για φέτος είναι σε χαμηλά επίπεδα. Μικρή υστέρηση σε σύγκριση με πέρυσι εμφανίζουν, μέχρι στιγμής, οι κρατήσεις και για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο.
Σημαντικό μέρος των ξενοδόχων εμφανίζεται να ελπίζει μόνο σε ισχυρή άνοδο των κρατήσεων το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διατηρήσουν τον περσινό αριθμό των αφίξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συντεχνίες διεκδικούν ένταξη των κλιμάκων μισθοδοσίας όπως προνοούνται από την εκάστοτε συλλογική σύμβαση, στους κανονισμούς για τους όρους υπηρεσίας στα ξενοδοχεία. Πέραν της επαναφοράς μισθών, κόκκινο πανί για τις συντεχνίες είναι και ο μισθός των νεοεισερχόμενων. Μάλιστα, τονίζουν ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι η πιο χαμηλά αμειβόμενη ομάδα εργαζομένων, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας. Επίσης ζητούν ένταξη του 13ου μισθού στους κανονισμούς στο πλαίσιο των όρων υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, αξιώνουν την παραχώρηση μισθολογικών αυξήσεων ύψους 4% το χρόνο, ενώ ζητούν όπως όλα τα άρθρα της συλλογικής σύμβασης που διαφοροποιήθηκαν με την έκτακτη ειδική συμφωνία του 2013 -2015, λόγω τότε της οικονομικής κρίσης, να επανέλθουν όπως ακριβώς αυτά είχαν στη σύμβαση η οποία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του 2012.
Αναφορικά με το ταμείο προνοίας οι συντεχνίες ζητούν όπως για κάθε υπάλληλο που συμπληρώνει 6 μήνες υπηρεσία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία καταβάλλονται προς το ταμείο προνοίας ξενοδοχοϋπαλλήλων συνεισφορές, τόσο από τους εργοδότες, όσο και από τους εργοδοτούμενους, που υπολογίζονται πάνω στο βασικό μισθό και τον τιμάριθμο. Η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο προνοίας να γίνει 10% και του εργαζόμενου 5% ή 10% ανάλογα με την επιλογή του.
Τέλος, η εργασία τις Κυριακές να αποζημιώνεται σε χρήμα κατά 50% περισσότερο του ημερομισθίου του επηρεαζόμενου υπαλλήλου.
Πηγή: Insider /Φιλελεύθερος / Δήμητρα Λάντου
Διαβαστε επισης