Τέσσερα χρόνια φαγούρας… για τη Διανέλλειο Τεχνική Σχολή Λάρνακας
Στάσιμο παραμένει το πολυσυζητημένο θέμα αξιοποίησης του μεγάλου τεμαχίου όπου βρισκόταν η πρώην Διανέλλειος Τεχνική Σχολή (και γυμνάσιο) Λάρνακας, με το μισογκρεμισμένο κτίριο του παλιού σχολείου να «κοσμεί» εδώ και τέσσερα χρόνια ένα νευραλγικό σημείο της πόλης, απέναντι από την εκκλησία της Σωτήρος και την Μητρόπολη Κιτίου.
Από το 2015, οπόταν κατεδαφίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του σχολικού κτιρίου (απέμεινε μόνο η κύρια πρόσοψη και τα προπύλαια), δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια χρυσή φόρμουλα, έτσι ώστε ο χώρος να αξιοποιηθεί για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Λάρνακας. Και τούτο, διότι όλες οι ενέργειες που αποσκοπούσαν σε ανταλλαγή του χώρου με άλλη κρατική γη έπεσαν στο κενό.
Όπως πληροφορούμαστε, το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είχε επιδείξει κάποιο ενδιαφέρον για ν’ ανακτήσει το οικόπεδο, προσφέροντας ως αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό και άλλη κρατική γη, στην επαρχία Λάρνακας, προς το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο, στο οποίο ανήκει η γη.
Το θέμα, όμως, φαίνεται πως και πάλι σκαλώνει, αφού δεν προέκυψαν ουσιαστικές εξελίξεις.
«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι εντός του τρέχοντος έτους θα έχουμε θετικές εξελίξεις για το θέμα της Διανέλλειου», δήλωσε στην εφημερίδα μας αρμόδια πηγή στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου και πρόσθεσε: «Αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να πάρει την τελική του απόφαση, ότι δηλαδή θα αξιοποιήσει τον χώρο με την ανέγερση νέου σχολείου και θα υποβάλει επίσημη πρόταση προς το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο. Ελπίζουμε ότι μέσα στο 2019 θα βρεθεί η λύση. Εφόσον το αρμόδιο υπουργείο επιθυμεί πραγματικά ν’ ανακτήσει το τεμάχιο και να το εκμεταλλευτεί, πιστεύουμε ότι το θέμα θα κλείσει θετικά».
Είναι γεγονός πως η θέα του μισογκρεμισμένου σχολείου εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και της μη αξιοποίησης του οικοπέδου όπου λειτουργούσε η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή (έχει γεμίσει αγριόχορτα, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους περιοίκους) εξακολουθεί να προκαλεί τεράστια οπτική ρύπανση σ’ ένα από τα πιο κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της Λάρνακας, που ενώνει δύο ιστορικές ενορίες της πόλης, της Σωτήρος και της Χρυσοπολίτισσας.
ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ