Την πλήρη ευθύνη για την επιλογή του συγκεκριμένου συστήματος Sonar ανέλαβε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας, μετά τη συζήτηση που ξεκίνησε από χθες για το αν υπήρχε αντίστοιχο σύστημα στις αποθήκες του Ωκεανογραφικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Χρίστος Ορφανίδης, πολλοί, κυρίως μέσω τον Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής για το γεγονός ότι επέλεξε να φέρει το συγκεκριμένο σύστημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής έδωσε απαντήσεις και εξήγησε γιατί και πώς επιλέχθηκε να έρθει στην Κύπρο το συγκεκριμένο σύστημα που αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει έρευνες στη Κόκκινη Λίμνη.
Την ίδια ώρα ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε στις υπερπροσπάθειες των μελών της υπηρεσίας του που εδώ και τρεις εβδομάδες επιχειρούν αρχικά στο φρεάτιο και τώρα στην Κόκκινη Λίμνη και στη Λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου για να εντοπίσουν τα θύματα του 35χρονου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους δολοφόνησε πέντε γυναίκες και δύο κοριτσάκια.
Ο Μάρκος Τράγκολας εξήγησε τι διαδικασία που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ αποκάλυψε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που ούτε οι έρευνες με το σύστημα Sonar βοηθήσουν στον εντοπισμό των σορών.
Ισπανός έμπειρος χείριστής του Sonar
Πρόσωπο κλειδί στις σημερινές έρευνες είναι ο Ισπανός χειριστής του συστήματος ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Τράγκολα ξέρει άριστα τη χρήση του sonar και ειδικά τον χειρισμό του σε λίμνες και υδάτινα περιβάλλοντα ακόμα και σε λατομεία.. Δηλαδή ο Ισπανός χειριστής διαθέτει την εμπειρία ενός λατομείου που μετατράπηκε σε λίμνη και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα.
Όπως εξήγησε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής από την πρώτη στιγμή η υπηρεσία του λειτουργεί βάσει σχεδιασμού, βήμα με βήμα, αργά, σταθερά και πρώτιστα με μέλημα την ασφάλεια των επιχερούντων σε αυτά τα πάρα πολύ επικίνδυνα περιβάλλοντα.
Οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν μια με δύο ημέρες στην Κόκκινη Λίμνη και δύο με τρεις ημέρες στη λίμνη του Ξυλιάτου.
Στη σημερινή επιχείρηση θα συμμετέχουν μια σειρά από υπηρεσίες για να υποστηρίξουν το Sonar. Μεταξύ των υπηρεσιών είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όπως είναι το Τμήματα Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Αστυνομίας, όπως είναι η CYTA για να δώσουν καλύτερο στίγμα από το διαδίκτυο και το Τμήμα Χωρομετρίας του Κτηματολογίου για να υποστηρίξουν τοπογραφικά της προσπάθειες.
Όπως εξήγησε ο κ. Τράγκολας το Sonar θα πρέπει να δώσει πολύ συγκεκριμένα σημεία, ούτως ώστε αν εντοπιστεί κάτι αμέσως θα κατέβουν οι δύτες στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς καμία απόκλιση.
Υπάρχουν Sonar και Sonar
Αναφερόμενος στα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας μέσω της επιστολής του Χρίστου Ορφανίδη, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής εξήγησε πως υπάρχουν πολλών ειδών Sonar το κάθε ένα για διαφορετικές έρευνες. Πρόσθεσε πως παίζει μεγάλο ρόλο ο χειριστής και η εμπειρία που αυτός διαθέτει ενώ σημείωσε πως το συγκεκριμένο Sonar που μισθώθηκε μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα στο μολυσμένο περιβάλλον της Κόκκινης Λίμνης.
Όσον αφορά το Sonar του Ωκεανογραφικού, ο κ. Τράγκολας είπε πως αγνοούσε μέχρι χθες την ύπαρξη του και διερωτήθηκε πως γίνεται την ώρα που απλοί πολίτες απευθύνονται στον ίδιο για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και τον εξοπλισμό τους κάποιοι που γνώριζαν δεν τον ενημέρωσαν.
Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Τράγκολας δεν γνωρίζει αν το συγκεκριμένο Sonar είναι σε λειτουργική κατάσταση καθώς και αν υπάρχει κάποιος έμπειρος χειριστής.
Αναλαμβάνω την ευθύνη
«Τέτοιες αναφορές καλά θα ήταν να διασταυρώνονται. Με λυπεί ιδιαίτερα αυτό το γεγονός με λυπεί ιδιαίτερα γιατί αφήνει υπονοούμενα. Και εγώ δεν δέχομαι υπονοούμενα από τον οποιοδήποτε για το πρόσωπο μου και για την τιμή μου».
«Εγώ θέλω να είμαι καθαρός στις τοποθετήσεις μου. Τοποθετούμε με βάση την αναφορά του κ. Ορφανίδη. Αυτές οι αναφορές δίνουν σε κάποιους την ευκαιρία να κατηγορήσουν για μίζες και τα λοιπά», πρόσθεσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής.
Ο κ. Τράγκολας υπενθύμισε πως οι έρευνες ξεκίνησαν με την ρομποτική κάμερα για να ελεγχθούν συγκεκριμένες θέσεις, έρευνες οι οποίες έφεραν κάποια αποτελέσματα, ενώ υπογράμμισε πως βάσει του σχεδίου που εκπονήθηκε το επόμενο βήμα ήταν το Sonar.
«Συζητήσαμε το θέμα και καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα και επειδή δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε Sonar χρειαζόμασταν ένα Sonar που να μην επηρεάζεται από τα συγκεκριμένα νερά και να μπορεί να λειτουργεί σε λίμνες και λατομεία.
Και αναλαμβάνω την ευθύνη, ήταν δική μου επιλογή για να δουλέψω καθαρά με επαγγελματίες με εμπειρίες αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα» τόνισε.
Η επόμενη ημέρα
Όσον αφορά τις έρευνες ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής επεσήμανε πως οι έρευνες δεν τελειώνουν με το Sonar. Αποκάλυψε πως στη συνάντησή του με τους εμπειρογνώμονες της Scotland Yard για τις έρευνες, αυτοί επεσήμαναν πως οι έρευνες προχωρούν ορθά και πρότειναν τη χρήση ραντάρ διείσδυσης εδάφους σε περίπτωση που χρειαστεί να ελεγχθούν οι περιοχές μέσα στις λίμνες που είναι καλυμμένες με λάσπη.
Ο κ. Τράγκολας εξήγησε πως δεν υπάρχει πιο προχωρημένο σύστημα παγκόσμια αφού φτάνει μέχρι τα πετρώματα, ενώ σημείωσε πως μετά από τις έρευνες και με ραντάρ διείσδυσης εδάφους ολοκληρώνονται οι έρευνές.
Όταν εργάζεται δεν σκέφτεσαι
αν είναι Κυριακή του Πάσχα
Όσον αφορά τις προσπάθειες των μελών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, ο κύριος Τράγκολας υπέδειξε πως τα μέλη της υπηρεσίας του βρίσκονται σε επιχείρηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο μεταλλείο και στις λίμνες.
«Υπάρχει μια προσπάθεια και μια αγωνία από όλους. Από τους δύτες μέχρι τους απλούς πυροσβέστες που πλένουν τους δύτες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι… Τι να σας πω… Τα συναισθήματα εκεί πηγαινοέρχονται. Βλέπεις κάτι, προσπαθείς να προσεγγίσεις κάτι, με χίλιους δυο κινδύνους και νιώθεις ότι εξυπηρετείς τον τόπο να ξεπεράσει κατά τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» πρόσθεσε.
«Και όταν εργάζεται δεν σκέφτεσαι αν είναι Κυριακή ή Σάββατο, ή Κυριακή του Πάσχα ή Δευτέρα του Πάσχα. Υπάρχει μια προσήλωση που καθοδηγεί την κάθε προσπάθεια του κάθε εμπλεκόμενου» κατέληξε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής.
Τέλος σε ερώτηση γιατί δεν αντλείται το νερό από τις λίμνες όπως πρότειναν κάποιοι ο κ. Τράγκολας απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού όπως εξήγησε, «στην Κόκκινη Λίμνη έχουμε ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα νερού άκρως μολυσμένου. Με ειδικές στολές κατεβαίνουν οι δύτες. Πέραν από τα 100 μέτρα από την επιφάνεια του νερού μέχρι το πιο χαμηλό σημείο εδάφους. Και το κυριότερο. Οι ποσότητες αυτού του μολυσμένου νερού που θα πάνε; Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα».
Πηγή : Reporter