Πήρε φωτιά το σύστημα του ΓεΣΥ αφού οι πολίτες συνεχίζουν να κάνουν κατά χιλιάδες την εγγραφή τους καθημερινά αναζητώντας παράλληλα και τον προσωπικό τους γιατρό.
Χθες, τρεις γιατροί παρουσιάστηκαν να έχουν ήδη συμπληρωμένους τους καταλόγους τους και όπως πληροφορούμαστε ζήτησαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να τους δοθεί εξαίρεση προκειμένου να προσθέσουν κάποιους ασθενείς τους οι οποίοι δεν πρόλαβαν τη διαδικασία. Το αίτημά τους βεβαίως δεν έχει προς το παρόν ικανοποιηθεί.
Σε γενικές γραμμές, κατά μέσο όρο οι προσωπικοί γιατροί για ενήλικες οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ έχουν ήδη εγγράψει στους καταλόγους τους 1.800 – 2.000 δικαιούχους, ενώ κάποιοι γιατροί αναμένουν τους ασθενείς τους να εγγραφούν στο σύστημα για να κάνουν «αποδεκτό» το αίτημά τους και να τους περιλάβουν στη λίστα τους.
Μέχρι χθες το μεσημέρι, ο αριθμός των δικαιούχων που είχαν εγγραφεί στο σύστημα έφθασε τις 165.000 και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΑΥ ανά 24ωρο εγγράφονται κατά μέσο όρο 10.000 – 15.000 πολίτες. Τη Δευτέρα, βεβαίως, ο αριθμός των νέων εγγραφών ξεπέρασε τις 20.000.
Πυρετωδώς εργάζονται και θα συνεχίζουν να εργάζονται και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για την ετοιμασία του Συστήματος, το οποίο θα αρχίσει από τη Δευτέρα να δέχεται τις εγγραφές των παιδιών στο Σύστημα και τις εγγραφές των παιδιών στους καταλόγους των παιδιάτρων. Προς τον σκοπό αυτό κατά τη χθεσινή ημέρα, πυρετωδώς εργάζονταν και στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αφού βρισκόταν σε εξέλιξη η εγγραφή των παιδιάτρων του δημοσίου στο ΓεΣΥ.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τη Δευτέρα με την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής των παιδιών στο σύστημα και στους καταλόγους των παιδιάτρων ο αριθμός των διαθέσιμων γιατρών θα βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Βεβαίως, κάποιες από τις αιτήσεις παιδιάτρων θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα καθώς κάποιοι γιατροί υπέβαλαν αίτημα για εγγραφή τους στο Σύστημα την τελευταία στιγμή. Ως εκ τούτου, όπως συνέβη στην περίπτωση των προσωπικών γιατρών για ενήλικες η αύξηση των διαθέσιμων γιατρών θα είναι σταδιακή.
Σε μια νέα εξέλιξη, χθες, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο Σύστημα κατά τη διαδικασία εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ. Κάποια από τα προβλήματα αυτά έχουν επιλυθεί, ενώ για κάποια άλλα οι πολίτες παραπέμπονται σε εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες.
Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους πολίτες οι οποίοι είναι κάτοχοι παλαιών ταυτοτήτων όπου το όνομά τους αναγράφεται μόνο στα ελληνικά ή/και που δεν έχουν ημερομηνία λήξης, ο Οργανισμός ενημερώνει ότι στις περιπτώσεις αυτές, το κοινό καλείται όπως δοκιμάζει να υποβάλει στο σύστημα πληροφορικής το όνομά του στα Αγγλικά (λατινικούς χαρακτήρες). «Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εγγραφή, το κοινό καλείται να αποτείνεται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη ή τα Γραφεία Επαρχιακής Διοίκησης για ενημέρωση ως προς τον τρόπο γραφής του ονόματός τους στα Αγγλικά ή/και επικαιροποίηση των στοιχείων τους στα Αγγλικά (λατινικούς χαρακτήρες), ή έκδοση νέας ταυτότητας».
Για τους μη Κύπριους πολίτες οι οποίοι κατέχουν έγγραφο ΜEU1 ή MEU3 και δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ, «ο ΟΑΥ είναι σε επικοινωνία με τα τμήματα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης και την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών από όπου τροφοδοτείται με τα σχετικά δεδομένα για επίλυση του θέματος και θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση/οδηγίες προς το κοινό εντός των επόμενων ημερών». Επιπλέον, «στις περιπτώσεις προσώπων τα οποία κατέχουν τα πιο πάνω έγγραφα και εργάζονται, και δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή τους στο σύστημα του ΓεΣΥ, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι ο αριθμός Δελτίου Εγγραφής Αλλοδαπού (ARC) είναι καταχωρημένος στο σύστημα μηχανογράφησης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων».
Για τους κατόχους κυπριακής ταυτότητας χωρίς κυπριακή υπηκοότητα ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι «για να εγγραφούν στο ΓεΣΥ θα πρέπει είτε να λάβουν Κυπριακή Υπηκοότητα είτε να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής τύπου MEU1, MEU3 κ.ο.κ. από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης».
Ο ΟΑΥ διευκρινίζει και καλεί παράλληλα, τα πρόσωπα τα οποία δεν μπορούν να εγγραφούν ως εργαζόμενοι ή ως μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, παρόλο που πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, όπως μη προβαίνουν σε εγγραφή. Καλούνται «να αποτείνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΓεΣΥ στο τηλ. 17000 (δωρεάν κλήση) ή στο [email protected] για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος».
Τέλος, για τις περιπτώσεις διευθύνσεων οι οποίες δεν αναγνωρίζονταν από το σύστημα του ΓεΣΥ, ο ΟΑΥ ενημερώνει ότι το πρόβλημα επιλύθηκε και οι πολίτες μπορούν να ξαναδοκιμάσουν για να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους.
Δωρεάν η εγγραφή
Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στον ΟΑΥ πληροφορίες ότι για την εγγραφή δικαιούχων στο ΓεΣΥ από προσωπικό γιατρό, ο δικαιούχος θα πρέπει να καταβάλλει €5 για την εξυπηρέτηση.
Ο ΟΑΥ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού γίνεται είτε ηλεκτρονικά από τον ίδιο το δικαιούχο ή οικείο του πρόσωπο είτε μέσω επίσκεψης στον προσωπικό ιατρό που θα επιλέξει ο δικαιούχος και ο οποίος συμμετέχει στο ΓεΣΥ, χωρίς οποιαδήποτε χρέωση για τον δικαιούχο».
Παράλληλα, ο ΟΑΥ διευκρινίζει «ότι δεν γίνεται εγγραφή των δικαιούχων σε οποιονδήποτε άλλο παροχέα του ΓεΣΥ, πέρα από την εγγραφή σε κατάλογο προσωπικού ιατρού. Εφόσον ο δικαιούχος εγγραφεί στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού, θα επιλέγει ελεύθερα τους υπόλοιπους παροχείς (ειδικούς ιατρούς, φαρμακεία, εργαστήρια) στους οποίους θα απευθύνεται για να λαμβάνει υπηρεσίες από την 1η Ιουνίου 2019».
Στην Ολομέλεια κανονισμοί για φάρμακα και εργαστήρια
Στην Ολομέλεια της Βουλής οδηγούνται την ερχόμενη Παρασκευή τρία νομοθετήματα και ένα κείμενο Κανονισμών που αφορούν στον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτικών φαρμακείων στο ΓεΣΥ, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι φαρμακοποιοί θα συμμετέχουν στο Σύστημα και θα εξυπηρετούν τους δικαιούχους. Τα κόμματα αναμένεται ότι θα τοποθετηθούν και επί των τεσσάρων νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.
Παράλληλα χθες, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής ολοκλήρωσε και τη συζήτηση των Κανονισμών που αφορούν στον τρόπο συμμετοχής των κλινικών εργαστηρίων στο ΓεΣΥ και ως εκ τούτου και το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως αφού και τα πέντε νομοθετήματα θα πρέπει να ψηφιστούν την ερχόμενη Παρασκευή για να αρχίσει η εφαρμογή τους την 1η Ιουνίου με την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, τονίστηκε και πάλι αρκετές φορές η ανάγκη για τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία των κλινικών εργαστηρίων, καθώς όπως υποστήριξαν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε το 1988 παρουσιάζει μεγάλα κενά και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα.
Πηγή : Φιλελεύθερος