Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ New York Times: «Οι οικιακές βοηθοί σκοτώνονται στην Κύπρο…»
New York Times: «Οι οικιακές βοηθοί σκοτώνονται στην Κύπρο…»

New York Times: «Οι οικιακές βοηθοί σκοτώνονται στην Κύπρο…»

Μετά το δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για συνθήκες «σύγχρονης δουλείας» με αφορμή τις δολοφονίες στην Κύπρο, το θέμα ανέδειξαν σε σημερινό τους ρεπορτάζ και οι New York Times.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον επτά αλλοδαπές γυναίκες και οι νεαρές κόρες του, οι οποίες ήταν «εξαφανισμένες» για μήνες ή και χρόνια, πιστεύεται ότι ήταν θύματα ενός άντρα, ο οποίος είναι ύποπτος για κατά συρροή δολοφονίες στην Κύπρο και έχει ομολογήσει αυτή τη βδομάδα.

Η σύλληψη του όμως αντί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δημιούργησε πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών που εργάζονται στη νησί της Μεσογείου. Πυροδότησε παράλληλα την έντονη κριτική εναντίον του τρόπου διαχείρισης της κατάστασης από την Αστυνομία, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι «είναι κατάφωρα ανεπαρκής». Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε θύματα κυρίως από την Ασία, τα οποία εργάζονταν ως οικιακές βοηθοί.

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι δηλώσεις της Lissa Jataas, οικιακής βοηθού από τις Φιλιππίνες και ιδρυτού της οργάνωσης Obreras Empowered. Η Lissa δήλωσε στις New York Times «όλα αυτά που κάνουν σήμερα- τις έρευνες, την ανάσυρση σορών, τον εντοπισμό τους- θα έπρεπε να τα είχαν κάνει πριν ένα χρόνο».

Αναφορά στο δημοσίευμα γίνεται στην παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, στην ενδεχόμενη παύση του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και στις δηλώσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Κάνοντας μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης, αναφέρθηκε στη σύλληψη του 35χρονου ίλαρχου μετά τον εντοπισμό μίας σορού στο Μιτσερό από Γερμανούς τουρίστες.

Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις της Δρ. Nάταλη Αλκιβιάδου, λέκτορα του UCLan Cyprus και διευθύντρια της οργάνωσης Aequitas. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: «Οι οικιακές βοηθοί από ξένες χώρες είναι περιθωριοποιημένες στην Κύπρο».

«Το νομικό καθεστώς αυτών των εργαζομένων είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον εργοδότη τους, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις μένουν στα σπίτια των εργοδοτών τους, αφήνοντας τους εκτεθειμένους σε εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι έχουν περιορισμένη νομική προστασία», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι περισσότεροι από 30,000 οικιακοί βοηθοί εργάζονται στην Κύπρο νόμιμοι, ενώ άλλοι 30,000 είναι υπό καθεστώς παρανομία, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Aequitas. Οι περισσότερες κατάγονται από τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και το Νεπάλ.

Η Δρ. Αλκιβιάδου ανέφερε ότι οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες από πολλούς στην κυπριακή κοινωνία, άποψη που αντικατοπτρίζεται στην τοπική γλώσσα. Δύο από τις ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν οι Κύπριοι για να αναφερθούν σε οικιακές βοηθούς είναι το «girl» ή «little black girl».

«Μπορεί να έχουν μια γυναίκα 55 ετών να δουλεύει στο σπίτι τους και να αναφέρονται σε αυτήν ως ‘’κόρη”».

H Δρ. Αλκιβιάδου υποστήριξε ότι «εάν μία από τις γυναίκες ήταν Κύπρια, ενδεχομένως η αντιμετώπιση από την αστυνομία θα ήταν διαφορετική».

Η Jataas ανέφερε ότι κάποιες από τις δολοφονίες είναι συμπτώματα μιας θεσμοθετημένης κακομεταχείρισης.

Διερωτάται: «Είμαστε θύματα ενός άντρα ή θύματα ενός κακού συστήματος;».

Send this to a friend