Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κι άλλοι γιατροί στο ΓεΣΥ – Αυξάνεται ο αριθμός δικαιούχων και παρόχων
Κι άλλοι γιατροί στο ΓεΣΥ – Αυξάνεται ο αριθμός δικαιούχων και παρόχων

Κι άλλοι γιατροί στο ΓεΣΥ – Αυξάνεται ο αριθμός δικαιούχων και παρόχων

Ο αριθμός των δικαιούχων που εγγράφονται στο μητρώο του ΓεΣΥ αυξάνεται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό εδώ και μια βδομάδα σήμερα. Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ 110.000 πολίτες προχώρησαν σε εγγραφή τους στο μητρώο του συστήματος και γύρω στις 90.000 επέλεξαν τον προσωπικό τους γιατρό. Το ενδιαφέρον που επέδειξε ο κόσμος φαίνεται να κινητοποίησε και κάποιους γιατρούς οι οποίοι δεν ήταν σίγουροι για την εγγραφή τους ή όχι στο ΓεΣΥ. Όπως πληροφορείται ο «Π», τις τελευταίες μέρες γύρω στους 30 γιατρούς έχουν εγγραφεί στο σύστημα, με τον κατάλογο των παθολόγων, γενικών ιατρών και γηριάτρων που θα προσφέρουν υπηρεσίες προσωπικού γιατρού στο σύστημα να μακραίνει. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) εκτιμά ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος των γιατρών (του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της υγείας) θα περιλαμβάνει γύρω στους 400 γιατρούς.

Σε ό,τι αφορά τους παιδιάτρους, οι οποίοι θα ανακοινωθούν στις 6 Μαΐου, ο ΟΑΥ υπολογίζει ότι θα είναι γύρω στους 75-80, με τους 35 περίπου να είναι του δημόσιου τομέα της υγείας. Ευελπιστεί δε ότι, με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των παιδιάτρων θα αυξηθεί. Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως το Υπουργείο Υγείας προκήρυξε έξι θέσεις παιδιάτρων για τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται και σε ό,τι αφορά τις εγγραφές φαρμακοποιών και κλινικών εργαστηρίων. Το «ναι» των συνδέσμων τους, σε σχέση με την οικονομική πρόταση του ΟΑΥ, φαίνεται να έπιασε τόπο. Μέχρι στιγμής έχει εγγραφεί στο ΓεΣΥ το 50% των φαρμακείων και το 50% των κλινικών εργαστηρίων, παγκύπρια.

Διαγνωστικά κέντρα

Η συμμετοχή των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων στο ΓεΣΥ και η εγγραφή τους στο σύστημα είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που θα προσφέρονται στους ασθενείς σε αυτόν τον τομέα. Η συμμετοχή τους έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που σήμερα υπάρχει στις διαγνωστικές εξετάσεις, κυρίως στις μαγνητικές τομογραφίες (ΜRI). Σήμερα, με δεδομένο ότι μόνο το Νοσοκομείο Λευκωσίας διαθέτει MRI, οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες, με το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόζει τη μέθοδο του κουπονιού (επιχορηγεί μέρος του ποσού της εξέτασης) παραπέμποντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι η Κύπρος κατ’ αναλογία πληθυσμού διαθέτει τα πιο πολλά διαγνωστικά κέντρα από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι, από την 1η Ιουνίου οπότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται η πρώτη φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, η Λευκωσία θα διαθέτει τρεις μαγνητικούς τομογράφους, τρεις η Λεμεσός και από έναν οι άλλες πόλεις.

Πηγή : Πολίτης

Send this to a friend