Άγιος Νικόλαος Αμμοχώστου – Η «κυπριακή» Notre Dame
Ως η Παναγία των Παρισίων της Κύπρου χαρακτηρίστηκε από πολλούς ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στην κατεχόμενη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου, καθώς η πρόσοψη του ομοιάζει πολύ με την πρόσοψη της Notre Dame. Ένα εντυπωσιακό κτίσμα του 14ο αιώνα.
Η μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, ιδιαίτερα κατά τον 13ο με 14ο αιώνα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και πρωτοφανή ακμή. Αυτή η ανάπτυξη αποτυπώνεται μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία και τις εκκλησίες. Μάλιστα σύμφωνα με την παράδοση εντός της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου υπήρχαν 365 εκκλησίες.
Αυτή την περίοδο κτίζεται και ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ένας μεγαλοπρεπής ναός που από άποψη αρχιτεκτονικής μιμείται τον καθεδρικό ναό της γαλλικής πόλης Reims. Σε αυτόν λάμβαναν χώρα οι τελετές στέψης των βασιλιάδων της Κύπρου ως βασιλιάδων και της Ιερουσαλήμ. Εδώ τάφηκε το 1473 ο τελευταίος Φράγκος βασιλιάς της Κύπρου, Ιάκωβος Β’.
Πρόκειται για ένα τρίκλιτο ναό, του οποίου τα κλίτη χωρίζονται με δυο σειρές από έξι κυλινδρικούς κίονες. Δύο παρεκκλήσια στην νότια πλευρά του και το σκευοφυλάκιο στη βόρεια πλευρά του αποτελούσαν μεταγενέστερες προσθήκες. Από το ναό ξεχωρίζει η πρόσοψη του με το μεγάλο παράθυρο με οξυκόρυφο τόξο που κοσμείται με ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο, δείγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής.
Εσωτερικά ο ναός ήταν διακοσμημένος με τοιχογραφίες , καθώς και με αγάλματα. Τόσο οι τοιχογραφίες όσο και τα αγάλματα του ναού καταστράφηκαν , όταν οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί το 1571 και το μετονόμασαν σε τέμενος Λαλά Μουσταφά πασά. Σπαράγματα τοιχογραφιών σώζονται στο βόρειο τοίχο (έφιππος Άγιος Γεώργιος) και στην αψίδα (Σταύρωση). Επίσης στο νότιο κλίτος διατηρούνται ακόμα τμήματα χρωματιστού γυαλιού (βιτρό).
Ο επιβλητικόςναός γοτθικής αρχιτεκτονικής σήμερα ονομάζεται τέμενος Λαλά Μουσταφά Πασά. Έτσι ονομαζόταν ο αρχηγός του Οθωμανικού στρατεύματος που κατέλαβε το νησί μας το 1571. Θα είναι πάντα όμως ο καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ένα μνημείο εφάμιλλο της αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου.
Πηγή: philenews/Mε πληροφορίες από bigcyprus.com.cy
Διαβαστε επισης