Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ «Τεχνών Γεύσεις»: Εικαστική τέχνη και διατροφή στη Λάρνακα
«Τεχνών Γεύσεις»: Εικαστική τέχνη και διατροφή στη Λάρνακα

«Τεχνών Γεύσεις»: Εικαστική τέχνη και διατροφή στη Λάρνακα

Μία μοναδική εκδήλωση εικαστικής τέχνης και όχι μόνο, με τη συμμετοχή Κυπρίων ζωγράφων, γλυπτών αλλά και καλλιτεχνών που υπηρετούν την τέχνη από διάφορα μετερίζια, καθώς και ειδικών της μαγειρικής και του Food Styling, φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Λάρνακας από τις 12 Απριλίου. 

Η έκθεση αυτή έρχεται να μας παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, αφού καταφέρνει να παντρέψει πολλές τέχνες μαζί γύρω από ένα θέμα καθημερινότητας, το φαγητό. Την εκδήλωση διοργανώνει η «Αποθήκη 79» σε επιμέλεια του Θεοχάρη Καραγιάννη, με τη στήριξη του Δήμου Λάρνακας.

Λάρνακα, Δημοτική Πινακοθήκη. Εγκαίνια Παρασκευή 12 Απριλίου 8μ.μ. Μέχρι 29 Ιουνίου. 

Ρίχνοντας μια άλλη ματιά στην ανάγκη για επιβίωση, μα και στην ηδονή που προσφέρει το φαγητό στον άνθρωπο, γίνεται άκρως ενδιαφέρουσα, διδακτική, ακόμα και διασκεδαστική. Πρόκειται για μια εικαστική μελέτη πάνω στη γαστρονομία και την αντιμετώπιση του θέματος από καλλιτεχνικής άποψης. Ο καλλιτέχνης καλείται να δώσει τη δική του προσέγγιση μέσα από τη ζωγραφική, τις κατασκευές, τη φωτογραφία, το βίντεο, το γκράφιτι, την κεραμική και άλλες μορφές τέχνης. Σκοπός της έκθεσης είναι μια σφαιρική παρουσίαση του θέματος μέσα από τα μάτια των ανθρώπων της τέχνης και του λόγου, παρουσιάζοντας νέα έργα με πειραματικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

Πάρτι στα εγκαίνια

Την ημέρα των εγκαινίων, το καφεστιατόριο «Αλχημείες» και το μπαράκι «Joel» θα προσφέρουν ποτά σε όλους τους παρευρισκόμενους, δημιουργώντας κλίμα διασκέδασης έξω από τον χώρο της πινακοθήκης, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από την έκθεση.

Οι καλλιτέχνες

Πέραν από τους εικαστικούς καλλιτέχνες λαμβάνουν επίσης μέρος αρκετοί άλλοι με ειδικότητα στη μαγειρική, φωτογραφία, αγιογραφία, σχέδιο μόδας, υφασματολογία και αρχιτεκτονική. Συμμετέχουν οι ακόλουθοι: Άγγελος Μακρίδης, Ανδρέας Παρασκευά, Αντρέας Τόμπλιν, Αντώνης Τζιαρρίδης, Αχιλλέας Μιχαηλίδης (Paparazzi), Βάσος Δημητρίου, Γιώτα Ιωαννίδου, Γλαύκος Κουμίδης,  Εύρος Ευρυβιάδης, Θεοδώσης θεοδωσίου, Κούλα Κάλβαρη, Κωνσταντίνος Πτωχόπουλος, Λάουρα Κολοκασίδου – Χάρης Ευαγόρου, Λία Λαπίθη, Μαρία Αναξαγόρα, Μαριάννα Πένγκα, Μαρίνα Ολυμπίου, Όλγα Σπανού, Όλγα Παυλή – Στέφανος Χριστοδουλίδης, Παναγιώτης Γρηγορίου, Παντελής Παντελή, Πέτρος Αντριανού, Ρήνος Στεφανή, Σούζαν Βάργκας, Σπύρος Αγαθού, Chiaki Kamikawa, DUO SavvidesAvgousti (Κάτια Σαββίδου – Νικολέττα Αυγουστή),  twenty three, η Σχολή three dot art lab (Μελανή Σπαθιά – Άντρη Λύτρα) και η Oμάδα Tέχνης 242 (Κωνσταντίνος Κουννής – Κώστας Μάντζαλος).

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστούν παράλληλες εκδηλώσεις, που καλύπτουν και άλλους πολιτιστικούς τομείς με συμβατικό και ασυνήθιστο χαρακτήρα:

  • Εργαστήριο από τη σχολή three dot art lab  για τη δημιουργία ζωγραφικής εγκατάστασης, η οποία θα παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της έκθεσης.
  • Θεατρικό αναλόγιο με την ηθοποιό Πόπη Αβραάμ, με αποσπάσματα από το έργο «Μπουκιά και συγχώριο» του συγγραφέα Κώστα Μαννούρη, την Παρασκευή 10 Μαΐου, στις 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη.
  • Ξεναγήσεις στην έκθεση κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες: 20 Απριλίου, 4 και 18 Μαΐου, 8 και 15 Ιουνίου.

Κατάλογος έκθεσης

Ο κατάλογος της έκθεσης περιλαμβάνει τα εικαστικά έργα της έκθεσης, καθώς επίσης και κείμενα από τους πιο κάτω:

  1. Ανδρέας Χ’’Θωμάς, φιλόλογος-κριτικός, με το κείμενο «Τι έτρωγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας».
  2. Γλαύκος Κουμίδης, εικαστικός-συγγραφέας, με το κείμενο «Τεχνοφαγία».
  3. Κώστας Μαννούρης, συγγραφέας, με το κείμενο «Φαΐ – τροφή + λόγος».
  4. Μαρία Μασούρα, συγγραφέας οινογαστρονομίας, με το κείμενο «Η τέχνη του δειπνίζειν».
  5. Στέφανος Χριστοδουλίδης, καθηγητής του τμήματος Interior Design του Alexander College, με το κείμενο «Το μανιφέστο της φουτουριστικής μαγειρικής». Ένα έργο τέχνης για όλες τις αισθήσεις.
  6. Φλωρεντία Κυθραιώτου, συγγραφέας οινογαστρονομίας, με το κείμενο «Αχινολοώντας…»
  7. Φρίξος Μασούρας, συγγραφέας-σεναριογράφος, με το κείμενο «Τι σε τρώει;»

Τα γραφικά της εκδήλωσης και του καταλόγου έχει αναλάβει η καθηγήτρια Γραφικών Τεχνών στο Alexander College, Έφη Τουμαζίδου. Την επιμέλεια των κειμένων για την εκδήλωση και τον καταλόγο, έχει αναλάβει η Μαρία Κλεάνθους Κουζαπά, επιμελήτρια των εκδόσεων Α. Ανώνυμο.

Πηγή: philenews

Send this to a friend