Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αγχωμένοι, θλιμμένοι και απογοητευμένοι οι νέοι της Κύπρου
Αγχωμένοι, θλιμμένοι και απογοητευμένοι οι νέοι της Κύπρου

Αγχωμένοι, θλιμμένοι και απογοητευμένοι οι νέοι της Κύπρου

Αγχωμένοι, θλιμμένοι και απογοητευμένοι εμφανίζονται οι νέοι της Κύπρου, σύμφωνα με τα στατικά στοιχεία έρευνας που εμπερικλείει τα προγράμματα που προσφέρει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).
Το κυριότερο αίτημα για το οποίο νέοι και οικογένειες απευθύνθηκαν σε ένα από τα προγράμματά αυτά, όπως περιγράφει στην έρευνα του ο ΟΝΕΚ, είναι ο έλεγχος των αρνητικών συναισθημάτων, τα ζητήματα σχέσεων και άλλα.
Τα προγράμματα αφορούν στην ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των νέων, με στόχο την προσωπική, κοινωνική και ψυχολογική ενδυνάμωση τους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις και να αντλούν ικανοποίηση από την καθημερινότητά τους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2018, σε επικοινωνία που είχαν οι νέοι με τη «ΓΡΑΜΜΗ 1410» και με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής Μέσω Διαδικτύου, η οποία ανταποκρίθηκε σε 1752 κλήσεις, για πρώτη φορά στα χρονικά υπήρξαν τηλεφωνήματα και από θύτες που άσκησαν βία.
Σε σειρά, συχνότερα, συζητήθηκαν τα πιο κάτω:
*Το αρνητικό συναίσθημα-το άγχος, η θλίψη, ο θυμός, η απογοήτευση.
*Τα προβλήματα σχέσεων, με όλο και πιο συχνά οι νέοι να προβληματίζονται για τις σχέσεις με τους γύρω τους, οι οποίες κρίνονται ως μη ικανοποιητικές ή και προβληματικές.
*Τα ζητήματα ψυχικής υγείας/ψυχοπαθολογίας.
*Θέματα προσωπικής ανάπτυξης όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεξιότητες επικοινωνίας.
*Θέματα σχετικά με Εξαρτήσεις (από ουσίες καθώς και τζόγο και τυχερά παιχνίδια).
*Αρκετά συχνά αναδύθηκε το θέμα της Βίας (σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική). Στην περίπτωση αυτή εκτός από τηλεφωνήματα από θύματα για πρώτη ίσως φορά καταγράφηκε αριθμός κλήσεων που προήλθαν από θύτες, από άτομα που τα ίδια εξάσκησαν βία.
Τα ίδια σχεδόν θέματα απασχόλησαν και στις «Σ.Υ. ΠΡΟΤΑΣΗ», όταν τα άτομα που έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με συμβουλευτή, με τα πέντε σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα να είναι:
*Tα Αρνητικά Συναισθήματα.
* Τα προβλήματα σχέσεων.
*Η Συμβουλευτική γονέων, περιλαμβάνει τον προβληματισμό για το γονεϊκό ρόλο αλλά και για τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών.
* Η Προσωπική Ανάπτυξη με κυριότερο το αίτημα για ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.
* Η βοήθεια στις διαδικασίες Λήψης Αποφάσεων.
Πηγή: Reporter

Send this to a friend