Παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Αραδίππου – Η αυλή της Δεσποτείας»
Στο Δημοτικό Θέατρο του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος» παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής το βιβλίο «Αραδίππου – Η αυλή της Δεσποτείας», ένα βιβλίο πολυετούς και επίμοχθης έρευνας που στηρίχθηκε σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, οι οποίες συνέβαλαν στην ανασύνθεση της ιστορικής εικόνας της Αραδίππου.
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Αραδίππου αναφέρεται ότι την εκδήλωση χαιρέτισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και το βιβλίο παρουσίασε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πέτρος Παπαπολυβίου.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι ο ίδιος και το Δημοτικό Συμβούλιο «παραδίδουν στους δημότες της Αραδίππου και κυρίως στους νέους, ένα μνημειώδες έργο για την ιστορία της Αραδίππου και των ανθρώπων της, αποτέλεσμα μακράς και κοπιώδους προσπάθειας πολλών ανθρώπων. Οι συζητήσεις για μία ολοκληρωμένη έκδοση για την ιστορία της Αραδίππου, μετρούν πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες, ενώ η συγκεκριμένη προσπάθεια που έδωσε το έργο «Αραδίππου – Η αυλή της Δεσποτείας», ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια, με τον Κώστα Χαραλαμπίδη και τους εκπαιδευτικούς Αργύρη Οικονόμου, Γεώργιο Ευθυμίου, Δημήτρη Σκουρουμούνη, Κυριάκο Τηλεμάχου, Κώστα Κατσώνη και Νικόλαο Διάκο».
Πρόσθεσε ότι «οι συγγραφείς, αξιόλογοι ερευνητές, πρότυπα ενεργών πολιτών, στο πλαίσιο της εθελοντικής τους προσφοράς προς τον Δήμο, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν, με υπευθυνότητα και αφοσίωση, αξιοποίησαν στο έπακρο τις γνώσεις τους και ένωσαν τις δυνάμεις τους, με μοναδικό κριτήριο την αγάπη τους για την ιστορική αλήθεια και για την Αραδίππου».
Αναφερόμενος στο βιβλίο ο Δήμαρχος είπε πως το βιβλίο αποτελεί «ένα αξιόλογο ιστορικό έργο, μέσα από τις 850 σελίδες του οποίου αναδεικνύεται η ιστορία του χώρου και των ανθρώπων. Μέσα από πλήθος πηγών, μαρτυριών, περιγραφών και φωτογραφιών, δίνει στον αναγνώστη μια ενδελεχή παράσταση της ζωής, της γης και του μόχθου, της συμβολής στους εθνικούς αγώνες, της δημιουργικότητας και της πολιτιστικής δράσης των ανθρώπων της Αραδίππου».
Ο κ. Ευαγγελίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του ιδίου και του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους συγγραφείς «γι’αυτή την ανεκτίμητη προσφορά προς την Αραδίππου» και τους συνεχάρη για το έργο που παρέδωσαν προς τη νέα γενιά σημειώνοντας πως «η ρεαλιστική απεικόνιση γεγονότων που ανάγονται στο μακρινό ή κοντινό παρελθόν, είναι προσιτή σε κάθε αναγνώστη. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου, είτε αυτή αναφέρεται στην ιστορία, τη γεωγραφία, την παιδεία, τη θρησκεία, στις ασχολίες των κατοίκων, στην οικονομία και στους απόδημους, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε γνώριμα μονοπάτια, προσδίδοντάς τους, μια άλλη διάσταση κι ένα ξεχωριστό ιστορικό βάρος και περιεχόμενο».
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους «πανεπιστημιακούς Γιώργο Γεωργή και Πέτρο Παπαπολυβίου και τον ερευνητή-συγγραφέα Αλέξη Μιχαηλίδη για τη συμβολή τους στη συγγραφή, τεκμηρίωση και ενίσχυση ιστορικών αναφορών για την αρχαία και τη μεσαιωνική ιστορία της Κύπρου και για την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ευχαριστίες εξέφρασε στον γλωσσολόγο και συγγραφέα Μενέλαο Χριστοδούλου για τη μετάφραση των Κωδίκων της Αραδίππου, στην αρχαιολόγο Άννα Σατράκη για την καθοδήγησή της στις επαφές που είχε ο Δήμος με το Μουσείο του Λούβρου και στον εκπαιδευτικό, ερευνητή και μελετητή της Ιστορίας της Αραδίππου, Ανδρέα Μιτσηγιώργη, για την έρευνα και καταγραφή των τοπωνυμίων της Αραδίππου».
Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του ανέφερε ακόμα ότι «έργα όπως το βιβλίο «Αραδίππου – Η αυλή της Δεσποτείας», συμβάλλουν στη διαμόρφωση και καλλιέργεια της συλλογικής μας συνείδησης, γιατί η μελέτη της ιστορίας δεν είναι απλώς μια νοσταλγική αναφορά στο παρελθόν. Η γνώση του παρελθόντος συμβάλλει στην κατανόηση του παρόντος και, κυρίως, στον σχεδιασμό του μέλλοντος».
Σημειώνεται ότι στον χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση με παλαιές φωτογραφίες από την Αραδίππου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ