Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σύλλογος Γυναικών Λάρνακας
Σύλλογος Γυναικών Λάρνακας

Σύλλογος Γυναικών Λάρνακας

Το 2004 μια μικρή ομάδα γυναικών από χωριά της Λάρνακας ταξίδεψαν μέσω της Ένωσης Κοινοτήτων Λάρνακας στην Κρήτη, όπου ανάμεσα στα άλλα ενημερώθηκαν από τις Κρητικιές στην ύπαιθρο της Μεγαλονήσου, για τον τρόπο που βρήκαν να προωθούν τα προϊόντα τους, να κοινωνικοποιούνται, αλλά κυρίως να συμβάλλουν στο οικογενειακό εισόδημα, βοηθώντας τις οικογένειές τους, αλλά και τις κοινότητές τους να επιβιώσουν.
Όταν επέστρεψαν στην Κύπρο κάποιες από τις γυναίκες εκείνες μαζεύτηκαν και πήραν τη μεγάλη απόφαση. Να φτιάξουν τον ένα και μοναδικό μέχρι σήμερα Γυναικείο Σύλλογο στο νησί μας, ο οποίος να έχει στόχο την οικονομική δραστηριοποίηση, την κοινωνικοποίηση, την επιμόρφωση, την ψυχαγωγία και την προάσπιση γενικά κάθε πτυχής της καθημερινότητας της Γυναίκας της Υπαίθρου στην επαρχία Λάρνακας.
Πέρασαν δεκαπέντε κιόλας χρόνια που ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας και τα αποτελέσματά του σε αυτή την πορεία, επιβεβαιώνουν πλήρως το πόσο μεγάλος κατάφερε να γίνει. Σύμφωνα με την πρόεδρό του Άννα Κοσμά από τη Σκαρίνου, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας έχει οργανώσει και δραστηριοποιήσει 500 και πλέον γυναίκες κάθε ηλικίας, (από την εφηβεία μέχρι και συνταξιούχους), σε 22 κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας. Μία στις πέντε περίπου από αυτές τις γυναίκες, μέσα από επαγγελματική επιμόρφωση και κυρίως στήριξη και καθοδήγηση κατάφεραν να ανοίξουν τη δική τους βιοτεχνία ή εργαστήριο, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας το οικογενειακό εισόδημα.
Ενώ ακόμα, στο πέρασμα του χρόνου κάποιες από αυτές τις βιοτεχνίες  και εργαστήρια, μετεξελίχθηκαν σε επαγγελματική στέγη και για τα παιδιά τους. Σήμερα, στην ορεινή, ημιορεινή και υπόλοιπη επαρχία της Λάρνακας, με την ενθάρρυνση και στήριξη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας, 100 μικρές βιοτεχνίες και εργαστήρια, παράγουν από σπιτίσια ζυμαρικά και γλυκά, μέχρι γαλακτοκομικά προϊόντα, είδη χειροτεχνίας, κεντήματα και άλλα προϊόντα, με τα οποία στηρίζονται οικονομικά όχι μόνο οι οικογένειες αυτών των γυναικών, αλλά και οι μικρές κοινότητες στις οποίες στεγάζονται αυτές. Ειδικά στις μικρές κοινότητες της ορεινής Λάρνακας, όπου η αστυφιλία αποτελεί συχνά το πρώτο κοινωνικό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την κ. Κοσμά, η στενή συνεργασία του Συλλόγου με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας και η ένταξη αρκετών από αυτές τις βιοτεχνίες στο πρόγραμμα τουριστικών εκδρομών της εταιρείας, συνέβαλε όχι μόνο στην οικονομική τους στήριξη, αλλά και την έμμεση υποβοήθηση αυτών των κοινοτήτων.
Ο Σύλλογος βοήθησε την οικογενειακή επιχείρηση
Η οικογενειακή επιχείρηση Γαλακτοκομείου στη Σκαρίνου, «Ελένη Μίμη» αποτελεί ένα παράδειγμα του εύρους και του είδους των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες στο Σύλλογο. Σύμφωνα με τη νύμφη της Ευρυδίκη Γαβριήλ, ασφαλώς και υπήρξαν θετικά για την οικογενειακή βιοτεχνία με τον συσχετισμό της με τον Σύλλογο. Στη βιοτεχνία εργάζονται τα παιδιά της, ο σύζυγος και δυο υπάλληλοι. Ενώ το γάλα με το οποίο παρασκευάζονται τα διάφορα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων προέρχεται από το επίσης οικογενειακό κοπάδι.
Επιχειρηματική συνεργασία και αλληλεγγύη
Μια σειρά από φεστιβάλ κοινοτήτων, κυρίως στην ορεινή Λάρνακας, πραγματοποιούνται με τη συνεργασία αυτών των κοινοτήτων με το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας. Κάθε χρόνο, πολλές εκατοντάδες γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμα και μη μέλη του Συλλόγου, συμμετέχουν σε διαλέξεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κοινότητες κοντά τους, δράσεις που ουδέποτε θα αναπτύσσονταν εάν δεν υπήρχε ο Σύλλογος. Σε 22 κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, ανέφερε η κ. Κοσμά, οι τοπικές κοινωνίες των γυναικών έχουν αναπτύξει ένα πολύ αποτελεσματικό δίκτυο επιχειρηματικής συνεργασίας και αλληλεγγύης. Στηρίζοντας η μια την άλλη και όλες μαζί την επαρχία Λάρνακας. Και όχι μόνο αυτό. Οι επιχειρηματικές σχέσεις, ανέπτυξαν και τις φιλικές, με αποτέλεσμα ακόμη και οι γυναίκες αυτών των κοινοτήτων που δεν μετέχουν στο Σύνδεσμο, να έχουν αναμφίβολα πολύ περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης. Ακόμη, ο Σύλλογος μετέχει πλέον θεσμοθετημένα σε δύο διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα μας. Ένα στην Κρήτη και ένα στη Χαλκιδική.
Όσον αφορά την Κύπρο, ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας αποτελεί πλέον ισότιμο και αξιοσέβαστο φορέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρισμένο όχι μόνο από τους κρατικούς φορείς, αλλά και από όλο το φάσμα της υπόλοιπης κοινωνίας. Μάλιστα, κατέληξε η κ. Άννα Κοσμά, ένας αριθμός γυναικών από άλλες κοινότητες της Λάρνακας και της Αμμοχώστου ζητούν να ενταχθούν στο Σύλλογο, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για την ώρα, όσον αφορά πιθανά προβλήματα συντονισμού που δυνατόν να προκύψουν από την επέκταση.
Πηγή: Φιλελεύθερος / Πάμπος Βάσιλας    

Send this to a friend