Φθηνότερο κατά 5% το νερό στη Λάρνακα
Φθηνότερο κατά 5% θα είναι με άμεση εφαρμογή το νερό στη Λάρνακα, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας, το οποίο αποφάσισε μείωση των τελών κατά το ποσοστό αυτό.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά την αξιολόγηση των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων του ΣΥΛ, τα οποία ήταν θετικά, το Συμβούλιο αποφάσισε τη μείωση των τελών πώλησης νερού κατά 5%.
Οι νέες χρεώσεις θα εφαρμοστούν από την τιμολόγηση της πρώτης τριμηνίας του 2019. Τα νέα τέλη νερού αντανακλούν το κόστος του Συμβουλίου για ικανοποίηση κάθε κατηγορίας καταναλωτών, χωρίς να υπάρχει επιδότηση της μιας χρήσης από την άλλη, ενώ παράλληλα περιέχουν στοιχεία για αποθάρρυνση της αδικαιολόγητης κατανάλωσης και αποτροπή της αλόγιστης σπατάλης, όπως σημειώνεται.
Διευκρινίζεται ότι στα νέα τέλη προστίθεται ο ΦΠΑ (5%) και τέλη αποχετευτικού (ευρώ 0,50 ανά κ.μ) όπου το υποστατικό είναι συνδεδεμένο με το σύστημα αποχέτευσης. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας προτρέπει το κοινό να χρησιμοποιεί το νερό με φειδώ και να περιορίζει τη χρήση του στις απόλυτα αναγκαίες δραστηριότητες, προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση νερού στο υποστατικό του και να αποφύγει τις ψηλές χρεώσεις αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό. Στο μεταξύ, προβλήματα στην ομαλή παροχή νερού παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες λόγω διακοπής λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας Σοφοκλή Χριστοδουλίδη, λόγω της θαλασσοταραχής επανήλθε το πρόβλημα με τα φύκια τα οποία μπλοκάρουν τις υποθαλάσσιες αντλίες και τα φίλτρα των εργοστασίων με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας. Ως εκ τούτου, το ΣΥΛ λάμβανε νερό μόνο από το διυλιστήριο Τερσεφάνου το οποίο όμως δεν μπορεί να παραγάγει απεριόριστες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα οι ποσότητες αυτές να μην είναι ικανοποιητικές για όλες τις πόλεις, αφού από το διυλιστήριο Τερσεφάνου μεταφέρεται νερό εκτός από τη Λάρνακα και στη Λευκωσία και στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί η πρόσληψη νερού στις υδατοδεξαμενές του ΣΥΛ κατά περίπου 30%. Τις τελευταίες μέρες, λόγων των βλαβών έκλεισαν τρεις περιοχές του ΣΥΛ, η Βεργίνα, η βιομηχανική περιοχή Αραδίππου και η περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, για να ικανοποιηθεί πλήρως η Λάρνακα σε ποσότητες νερού θα πρέπει το Συμβούλιο να λαμβάνει νερό και από τη μονάδα αφαλάτωσης που βρίσκεται πίσω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, μονάδα η οποία επίσης παρουσιάζει προβλήματα.
Πηγή: διάλογος/Τάσος Περδίος