Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δεν μπορεί η Λάρνακα για πύργους
Δεν μπορεί η Λάρνακα για πύργους

Δεν μπορεί η Λάρνακα για πύργους

Στη διαπίστωση ότι το υπέδαφος στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας δεν μπορεί να αντέξει το βάρος πολυώροφων κτηρίων κατέληξε το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, στο πλαίσιο αξιολόγησης των αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικής άδειας στην εμπορική ανάπτυξη Kition, ύψους 22 ορόφων. Οι παρατηρήσεις του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, που θέτουν εν αμφιβόλω την προσπάθεια της Λάρνακας να ενταχθεί στον χάρτη των μεγάλων αναπτύξεων της χώρας, τέθηκαν υπόψη του δήμου, ως αρμόδιας πολεοδομικής αρχής, από τον περασμένο Μάιο, ενόψει της εξέτασης της αίτησης της QN Developing Ltd (Quality Group), για ανέγερση του Kition, του κτηρίου, που φιλοδοξεί να είναι το ψηλότερο στην περιοχή των Φοινικούδων. Και ενώ ο Δήμος Λάρνακας έχει ενώπιόν του αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση έκδοση πολεοδομικών αδειών σε οχτώ κτήρια (δηλαδή, ψηλότερα των εφτά ορόφων), καλείται σήμερα να εναποθέσει την αξιολόγηση των αιτήσεων σε ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα κληθεί να εξετάσει τη στατική επάρκεια των κτηρίων βάσει των γεωτεχνικών δεδομένων της Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, με βάση τις αναθεωρημένες από το 2004 σεισμικές ζώνες, η παραλία της Λάρνακας βρίσκεται στην υψηλότερη ζώνη κινδύνου της Κύπρου. Συνολικά στη Λάρνακα καταγράφηκαν την τελευταία εικοσαετία 146 σεισμοί, από τους οποίους 32 ήταν κλίμακας μεγαλύτερης των τριών Ρίχτερ και τέσσερις σεισμοί ήταν μεγαλύτεροι των τεσσάρων Ρίχτερ. Οι συχνές σεισμικές δονήσεις σε συνδυασμό με τις γεωτεχνικές προδιαγραφές του εδάφους δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στη Λάρνακα από ό,τι στη Λεμεσό σε σχέση με τη χωροθέτηση των ψηλών κτηρίων, υπέδειξε το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης κατά την προκαταρκτική εξέταση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τo Kition. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του τμήματος, «η παρουσία υφάλμυρου υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και η παρουσία μεγάλου πάχους χαλαρών αποθέσεων» σε συνδυασμό με τις σεισμικές δονήσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσουν «το καταστροφικό φαινόμενο της ρευστοποίησης» του εδάφους. Ως εκ τούτου, το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης αποφαίνεται ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη πολυώροφων κτηρίων (όπως συμβαίνει στη Λεμεσό) θα επιβαρύνει το ήδη προβληματικό έδαφος στο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας (λόγω του μεγάλου φορτίου και ύψους των κτηρίων). Διατυπώνοντας τη θέση αυτή, το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης δεν αποκλείει την έγκριση έκδοσης πολεοδομικής άδειας για μία από τις οκτώ αναπτύξεις που εξετάζει ο Δήμος Λάρνακας, τονίζοντας ωστόσο, ότι «είναι πρακτικά αδύνατο να συνυπολογιστούν οι συνέπειες από τη διατάραξη της εδαφικής ισορροπίας που θα προέλθει από τις όποιες μελλοντικές βαρέου τύπου αναπτύξεις».

Συνολική αξιολόγηση

Τον περασμένο Μάιο, το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης εισηγήθηκε να αποκλειστεί η Λάρνακα από πολυώροφες αναπτύξεις. Ενόψει αυτής της τοποθέτησης, το τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε το καλοκαίρι από τον νήμαρχο Λάρνακας να έρθει σε επαφή με το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης προκειμένου να αξιολογηθούν οι κίνδυνοι που διαβλέπονται από τις προτεινόμενες αναπτύξεις. Χαρακτηρίζοντας ως ιδιαίτερα σοβαρά τα θέματα που εγείρει το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, το τμήμα Περιβάλλοντος ζήτησε από το καλοκαίρι ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των αιτήσεων για πολυώροφα κτήρια στη Λάρνακα.

Πύργοι υπό έλεγχο

Η αρνητική τοποθέτηση του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης στην έκδοση πολεοδομικής άδειας για το Kition των 22 ορόφων στις Φοινικούδες, οδήγησε στην υποβολή νέας αίτησης από πλευράς QN Developing Ltd για την κατασκευή διαφραγματικού τοίχου στο ίδιο τεμάχιο, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση του Kition. Ενώπιον αυτής της αίτησης, το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης διαμαρτυρήθηκε προς τον δήμαρχο Λάρνακας, υποδεικνύοντας ότι η στεγανοποίηση του τεμαχίου διασφαλίζεται από την προτεινόμενη ανάπτυξη, όμως, το κύριο ερώτημα από τις πιθανές συνέπειες από ανάλογες αναπτύξεις στην ίδια περιοχή, δεν απαντάται. Ως εκ τούτου, το τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ζήτησε από τον Δήμο Λάρνακας να διαβουλευθεί όχι μόνο μαζί του, αλλά και με όλους τους αρμόδιους φορείς για την αδειοδότηση των μεγάλων αναπτύξεων στη Λάρνακα.

Το αίτημα του τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης εισακούστηκε με διυπουργική επιτροπή να αναλαμβάνει να θέσει αρχικά τα όρια ανάπτυξης πολυώροφων κτηρίων στη Λάρνακα και ακολούθως να αποφασίζεται από τα συναρμόδια τμήματα ότι όλες οι αναπτύξεις στη Λάρνακα θα τεθούν υπό αξιολόγηση από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα διοριστεί από το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο (ΕΤΕΚ). Ο εμπειρογνώμονας θα καλείται να διαπιστώσει αν αντέχει κάθε ανάπτυξη στο έδαφος της Λάρνακας, με τον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα να δηλώνει στον «Π» ότι οι γνωμοδοτήσεις θα δοθούν για όλες τις κατ’ εξαίρεση αιτήσεις έκδοσης πολεοδομικής άδειας στη Λάρνακα. Σε δηλώσεις του στον «Π», ο κ. Βύρας εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για τελική αδειοδότηση του Kition.

Πηγή: politis

Send this to a friend