Μεταρύθμιση τοπικής αυτοδιοίκησης
Πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα εκδηλώσεων του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου, ευρεία σύσκεψη των οργανωμένων συνόλων του Δήμου Αθηένου, για συζήτηση σε σχέση με την προωθούμενη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις Δήμων.
Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς, ενημέρωσε αναλυτικά τη σύσκεψη, για τις προτάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη Μεταρρύθμιση, όπως παρουσιάσθηκαν σε σύσκεψη της Ένωσης Δήμων με τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ομόφωνα όλα τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου Αθηένου, συμφώνησαν με τις προτάσεις για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων και με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς.
Παράλληλα όμως όλα τα οργανωμένα σύνολα του Δήμου, τόνισαν ότι δεν θα αποδεχθούν συνένωση του ιστορικού Δήμου της Αθηένου με άλλο Δήμο της Επαρχίας και τόνισαν εμφαντικά ότι η Αθηένου θα αντιδράσει σε περίπτωση προώθησης ενσωμάτωσής της, σε οποιονδήποτε άλλο Δήμο για πολλούς λόγους, οι κυριότεροι των οποίων είναι οι πιο κάτω:
α. Ο Δήμος Αθηένου είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κύπρου και δεν νοείται να ενσωματωθεί σε Δήμο μικρότερό του. Η πληθυσμιακή μάζα δεν πρέπει να είναι το βαρύνον κριτήριο στις συνενώσεις.
β. Οι κάτοικοι της Αθηένου δεν θα νιώθουν ασφάλεια για να παραμείνουν στην περιοχή σε περίπτωση συνένωσης του Δήμου σε άλλο Δήμο, ο οποίος θα βρίσκεται πολύ μακριά από την ακριτική περιοχή και τη γραμμή κατοχής.
γ. Η γεωγραφική θέση είναι τέτοια που δεν μπορεί να συνενωθεί ο Δήμος Αθηένου με άλλο Δήμο, αφού ο πιο κοντινός Δήμος είναι σε πολύ μακρινή απόσταση.
δ. Τα κοινωνικά χαρακτηριστικά των Αθηενιτών είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των κατοίκων των άλλων Δήμων της Επαρχίας.
ε. Πρόκειται για ένα από τους πιο παλιούς Δήμους της Κύπρου από το 1926, σε αντίθεση με άλλους που έγιναν Δήμοι τα τελευταία χρόνια ή/και πολύ μεταγενέστερα.
στ. Τμήμα της Μεσαορίας είναι σήμερα ελεύθερο, λόγω του Δήμου Αθηένου. Συνένωσή του σε άλλο Δήμο θα δώσει το μήνυμα απεμπόλησης του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μεσαορίας.
ζ. Πριν την Τουρκική εισβολή η Αθηένου ανθούσε και ήταν το κέντρο των Επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ή/και ανοίγματος της διόδου Πυροΐου, η περιοχή και πάλι θα αναπτυχθεί και θα μεγαλώσει σημαντικά πληθυσμιακά, γι’ αυτό και δεν νοείται συνένωσή της σε άλλο Δήμο.
η. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου τα τελευταία χρόνια είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι προηγουμένως.
Δηλώθηκε επίσης ομόφωνα η ετοιμότητα της Αθηένου να συνενωθεί με άλλες κοινότητες της περιοχής, αρκετές από τις οποίες εξυπηρετούνται ήδη από τον Δήμο Αθηένου σε διάφορους τομείς.
Ο Δήμος, μαζί με όλα τα οργανωμένα σύνολα της Αθηένου, θα καλέσουν σύντομα Πανδημοτική Συγκέντρωση αντίδρασης σε συνένωση της Αθηένου σε άλλο Δήμο, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα λάβουν αν χρειαστεί δυναμικά μέτρα αντίδρασης, με γνώμονα τη διαφύλαξη της αυτονομίας της Αθηένου. Σε καμιά περίπτωση η Αθηένου δεν θα δεχθεί ενσωμάτωσή της σε άλλο Δήμο.