Μέχρι σήμερα, 468 άνθρωποι στην Κύπρο έδωσαν μόσχευμα μυελού των οστών και ελπίδας ζωής σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών από 32 διαφορετικές χώρες. Πράξη ανθρωπιάς, σε δύσκολους καιρούς, προς συνανθρώπους μας οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους περνούν τον δικό τους “γολγοθά” και αναζητούν σανίδα σωτηρίας για να συνεχίσουν να ελπίζουν.
Ανάμεσα σε αυτούς και η Αφροδίτη Δερματά…
Μια δυναμική γυναίκα 40 ετών και μητέρα δυο παιδιών που ανοίγει την καρδιά της στο alphanews.live και μιλά για το ξαφνικό τηλεφώνημα που της άλλαξε τη ζωή, τον περασμένο Απρίλιο. Ένα τηλεφώνημα που την έκανε να αισθανθεί φόβο αλλά στη συνέχεια .. λύτρωση.
Ένας ανώνυμος μαχητής, ζητούσε “λίγα από τα κύτταρά της” για να συνεχίζει να ζει και να ελπίζει. Η απόφαση για αυτήν δεν ήταν εύκολη. Έκανε όμως το επόμενο βήμα έχοντας όμως στο πλευρό της το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.
«Με πήρε μια κοπέλα από το Καραϊσκάκειο και μου λέει είσαι συμβατή. Θα θέλαμε να προχωρήσουμε τις εξετάσεις για να δούμε εάν μπορείς να γίνεις δότης. Πανικοβλήθηκα δεν σου το κρύβω. Δεν θυμάμαι καθόλου τι απάντησα θυμάμαι μόνο ότι ήθελα να κλείσω το τηλέφωνο. Φοβάμαι της λέω. Μου είπε θα σε πάρω τηλέφωνο την Τρίτη να το σκεφτείς. Το λέω στο σύζυγο και μου λέει «ωχ τρομακτικό». Η κοπέλα από το Καραϊσκάκειο μου είπε δεν είναι επώδυνο πρέπει όμως να της έλεγα το εντάξει για να πάμε ένα παραπέρα, βήμα βήμα.
Η μεγάλη απόφαση..
“Πάμε στο επόμενο βήμα, κάνω όλες τις εξετάσεις, βγαίνουν όλες καλές, μου εξήγησε και ποια είναι η διαδικασία. Κάπως με ηρέμησε και μπήκε το νερό στο αυλάκι και είπα αυτό θα το κάνεις, υπάρχει ένας άνθρωπος που περιμένει να ζήσει από εσένα εφόσον είσαι καλά και σου δόθηκε αυτή η ευκαιρία θα το κάνεις τέρμα” είπε η Αφροδίτη.
Νίκησε το φόβο…
Περιγράφει στο alphanews.live τι ήταν αυτό που την έκανε νικήσει το φόβο και ποιες ήταν οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό της την ημέρα της διαδικασίας λήψης του μοσχεύματος.
«Το βράδυ το τελευταίο ήταν λίγο επώδυνο και θεωρώ ότι ήταν ψυχολογικό όλο αυτό γιατί φοβόμουνα όσο και αν με καθησύχαζαν. Όταν έφτασα όμως στο Καραϊσκάκειο και με υποδέχτηκε ο Μάριος, η Μαίρη… πέρασαν όλα. Το αίσθημα ήταν λυτρωτικό πριν καν αρχίσει η διαδικασία. Όλη αυτή η συναισθηματική φόρτιση και ένταση που ένιωθα μέχρι να πάω, όταν πέρασα την πόρτα ήταν σαν να τελείωσαν όλα. Φανταζόμουν έναν άνθρωπο να κοιτάει από το παράθυρο ενός νοσοκομείου και να περιμένει την είδηση ότι βρέθηκε δότης, και εκείνη την ώρα είπα θα δώσω την χαρά σε κάποιο. Αυτό ήταν».
Ανώδυνη η μέθοδος λήψης του μοσχεύματος
Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης του μοσχεύματος μυελού των οστών. Ο παραδοσιακός τρόπος λήψης γίνεται στο χειρουργείο με παρακέντηση των οστών της λεκάνης και αναρρόφηση μυελού των οστών. Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή για τέσσερις ημέρες και λήψη των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα του δότη με τη διαδικασία της “αφαίρεσης”.
Η Αφροδίτη Δερματά, προχώρησε στη δεύτερη μέθοδο τον Ιούλιο του 2017. Η διαδικασία όπως μας εξήγησε ήταν ανώδυνη.
«Η διαδικασία ήταν τρεις με τρεισήμισι ώρες δεν ήταν καθόλου επίπονη. Ήρθε και με πήρε ο σύζυγός μου βγαίνοντας έξω… και επειδή έκανα και δυο παιδιά, πως είναι να βγεις με το καλαθάκι από το νοσοκομείο με ένα μωρό, ήταν η ίδια χαρά, η ίδια συγκίνηση με αυτήν. Αισθανόμουν ότι έδινα ζωή σε κάποιον εκείνη την ώρα. Και θα το ξανάκανα».
Η λύτρωση…
Λίγους μήνες μετά το μόσχευμα έλαβε άλλο ένα τηλεφώνημα από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα την έκανε να “πλημμυρίσει” από χαρά και ανακούφιση.
“Μου είπανε μπράβο έχει πετύχει είναι μια χαρά ο ασθενής. Δεν ξέρω πολλά για αυτόν το μόνο που ξέρω ότι είναι στο εξωτερικό και είναι στην ηλικία μου. Του έστειλα ένα γράμμα, του είπε σου στέλνω τους πιο δυνατούς μου μαχητές και είμαι σίγουρη ότι όλα θα πάνε καλά”.
Δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να ακούσει νέα από τον ανώνυμο μαχητή.
«Τον σκέφτομαι πολύ συχνά. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τον δώ. Και περιμένω τον γράμμα να μου πει έστω ότι είναι καλά. Ας μην έρθει γράμμα ας με πάρουν από το Καραϊσκάκειο να μου πούνε, τελείωσε, ξεμπέρδεψε».
170,000 εθελοντές δότες μυελού των οστών
Σήμερα, το αρχείο δοτών μυελού των οστών του ιδρύματος αριθμεί περίπου 167,885 ενεργούς εθελοντές δότες, εκ των οποίων οι 139,515 Ελληνοκύπριοι και οι 28,370 Τουρκοκύπριοι.
«Με χαροποιεί ιδιαίτερα το ποσοστό των Κυπρίων που είναι εθελοντές δότες μυελού των οστών, αναλογικά με τον πληθυσμό και θα έλεγα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από αυτήν και θα τους έλεγα να μην το σκέφτονται καν γιατί είναι το μεγαλύτερο δώρο που να κάνεις και το μεγαλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις», ανέφερε η Αφροδίτη Δερματά.
Η σωτηρία της ψυχής…
Ηχηρό είναι και το μήνυμα που στέλνει σε όλους όσοι έγιναν ή θέλουν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, υπογραμμίζοντας πως το νόημα της ζωής είναι να σου δίνεται η ευκαιρία, να προσφέρεις στο συνάνθρωπό σου.
«Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποια βάρη πάνω μας και πρέπει να ψάχνουμε αυτή την ευκαιρία όπου αυτά τα βάρη θα σβήνουν και θα γινόμαστε πιο ανάλαφροι. Κάτι τέτοια είναι που μας οδηγούν στη σωτηρία της ψυχής γιατί η χαρά που δίνει όλο αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί αυτή είναι η ουσία της ζωής και αυτό το νόημα, να σου δίνονται τέτοιες ευκαιρίες και να μπορείς να προσφέρεις στον συνάνθρωπό σου».
Πλέον η μέθοδος, για να εγγραφείς στο αρχείο δοτών μυελού των οστών του ιδρύματος είναι απλή και ανώδυνη, με τη λήψη σάλιου. Σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν εγγεγραμμένοι 33 εκατομμύρια εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στην Κύπρο, κάθε χρόνο περίπου 60 ασθενείς αναζητούν συμβατό δότη.
Η Αφροδίτη Δερματά, χαρίζει σε όλους μας ένα μεγάλο μάθημα ζωής..Ο άνθρωπος που φανταζόταν πίσω από ένα παράθυρο, σε ένα μακρινό νοσοκομείο, σήμερα μπορεί να ελπίζει, στέλνοντάς του απλά… τους πιο δυνατούς “μαχητές της”.
Δείτε το βίντεο εδώ