ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ
Διάλεξη με τίτλο «Στην εκπνοή του Αγώνα της ΕΟΚΑ: το παράδειγμα του Κυριάκου Μάτση και άλλων ηρώων», πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στη Λάρνακα την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του θεσμού του Ελεύθερου Ζηνώνειου Πανεπιστημίου. Εισηγήτρια ήταν Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου και συντονιστής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνιολόγων Κύπρου, κ. Νεκτάριος Παρτασίδης.
Η κα Κωμοδρόμου αναφέρθηκε διεξοδικά στον Αγώνα της ΕΟΚΑ από την έναρξη μέχρι τη λήξη του και στην πλειάδα των ονομάτων, που κόσμησαν με τη δράση, τη θυσία τους, την πατριωτική αυτή προσπάθεια, δίνοντας σε όλους εμάς το παράδειγμα για το υπέρτατο χρέος μας προς την πατρίδα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Και η πολύπαθη πατρίδα μας, για την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μάτσης, του οποίου τη μνήμη τιμήσαμε μόλις την περασμένη Κυριακή, αλλά και του Σάββα Ροτσίδη, το μνημόσυνο του οποίου θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή, έζησαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, ανεβαίνει τον Γολγοθά της, γράφοντας την ιστορία της. Δυστυχώς όμως, όχι αυτήν που οι ίδιοι οι Αγωνιστές είχαν ονειρευτεί από τα μαθητικά τους μόλις χρόνια. Δίσεκτα χρόνια. Ένα δοτό Σύνταγμα, μια προβληματική Ανεξαρτησία, κι ύστερα η μεγάλη λαίλαπα, η μαχαιριά, που μοίρασε στα δυο τα σπλάχνα της. Ξεριζωμένοι, αγνοούμενοι, ερήμωση, καταστροφή της πατρώας γης, της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, της εθνικής μας ταυτότητας! Μας είχε ειδοποιήσει για τη συμφορά, για τα δεινά μας ο Κυριάκος Μάτσης. Προφητικά ήταν τα λόγια του, μα ποιος τα άκουε; «Οι Άγγλοι, αργά ή γρήγορα, θα φύγουν. Δεν μπορούν να μας σκοτώσουν όλους. Αυτά που θα αφήσουν πίσω τους, φοβούμαι. Και να σας πω. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας! Εμείς! Η διχόνοια, η φιλαρχία! Τα πάθη, οι μικροψυχίες, οι εγωισμοί!». Η Υποψήφια Διδάκτωρ, διερωτήθηκε μήπως αυτά τα πάθη κατατρώγουν και, σήμερα, την ψυχή μας, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν να μονιάσουμε για να πετύχουμε μια δίκαιη λύση για την πολύπαθη πατρίδα.
Μετά το πέρας της διάλεξης αυτού του ιστορικά και κοινωνικά σημαίνοντος θέματος, ιδιαίτερα για την σημερινή κοινωνία, ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος με το κοινό όπου διαφάνηκε πως ενδεχομένως για τους Αγωνιστές να ίσχυε αυτό που ο κλασσικός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν έγραψε: ότι οι δυο πιο σημαντικές μέρες της ζωής σου είναι η μέρα που γεννιέσαι και η μέρα που ανακαλύπτεις το γιατί.