Από την απαγωγή στη Λάρνακα… στη μέρα που όλη η Λεμεσός έψαχνε ένα βρέφος και το γιατρό που είναι 17χρόνια άφαντος (pics)
Η απαγωγή των δύο μικρών παιδιών από το σχολείο τους στη Λάρνακα χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής για τα Κυπριακά δεδομένα. Και είναι… Ποτέ πριν δεν κληθήκαμε -ευτυχώς- να ασχοληθούμε με απαγωγές παιδιών από δρόμους, σχολεία ή πάρκα με κίνητρο τα λύτρα ή άλλο.
Οι πλείστες των περιπτώσεων που συχνά βλέπουν και το φως της δημοσιότητας αφορούν παιδιά χωρισμένων ή εν διαστάσει γονιών που συνήθως αρπάζονται και κρατούνται παράνομα από τον έναν εκ των δύο, παραβιάζοντας κάποιο σχετικό διάταγμα δικαστηρίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Αστυνομία διερευνά και πάλι υπόθεση απαγωγής ωστόσο τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά όταν ένα παιδί κρατείται από κάποιο άγνωστο πρόσωπο.
Η μικρή Μαρί που αγάπησε όλη η Κύπρος
Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού του είδους εγκλήματος η απαγωγή της μικρής Μαρί από το νηπιαγωγείο της στη Λευκωσία. Η μικρή είχε απαχθεί από τον Νορβηγό πατέρα της στις 27 Απριλίου 2017 από τα χέρια της μητέρας της. Το μικρό κοριτσάκι που όλη η Κύπρος αγάπησε, επέστρεψε στην αγκαλιά της μητέρας του 6 μήνες μετά από τη Νορβηγία όπου το είχε μεταφέρει ο πατέρας του, αφού πρώτα έκαναν «στάση» σε διάφορες χώρες. Ο Νορβηγός πατέρας της μικρής φόρεσε χειροπέδες.
Παρόμοια υπόθεση αυτή του μικρού Αλεξάντερ, με τη μητέρα αυτή τη φορά να βρίσκεται πίσω από την απαγωγή.
Έψαχνε επί ενάμιση χρόνο τον μικρό Αλεξάντερ ο πατέρας του
Συγκεκριμένα, πατέρας από την Πάφο, ζούσε επί ενάμιση χρόνο μια κόλαση, μετά την αρπαγή του 6χρονου γιου του, από τη Βρετανίδα μητέρα του. Η ιστορία του μικρού Αλεξάντερ Αντωνίου, πάει πίσω στο Μάιο του 2011, όταν η μητέρα του, χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα, πήρε το παιδί τους κι εξαφανίστηκε
Οι προσπάθειες εντοπισμού του μικρού Αλεξάντερ τελικά καρποφόρησαν και οι πληροφορίες. Το παιδί βρισκόταν με τη μητέρα του στα κατεχόμενα. Η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και η μητέρα καταζητείτο. Οι αρχές της Δημοκρατίας παρέλαβαν στις 22/11/2013 στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου από τα Ηνωμένα Έθνη τη μητέρα με το παιδί, μετά από διαβουλεύσεις αρκετών μηνών με το κατοχικό στρατό και τα Η.Ε. Η μητέρα συνελήφθη. Ήταν η δεύτερη φορά που κρατούσε το παιδί χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα. Την πρώτη φορά τον μετέφερε στη Βρετανία.
Όλοι έψαχναν τον 18μηνο Σταύρο εκείνη τη βροχερή μέρα στη Λεμεσό
Στις 15 Φεβρουαρίου του 2013 η Κύπρος ξύπνησε με την είδηση της αρπαγής ενός 18μηνου βρέφους από το σπίτι της γιαγιάς και του παππού στην περιοχή του Ύψωνα στη Λεμεσό. Η καταγγελία για την εξαφάνιση του παιδιού έγινε γύρω στις 8 το πρωί. Συγκεκριμένα, το αγοράκι βρισκόταν στη βεράντα του σπιτιού του παππού του στον Ύψωνα. Ο τελευταίος μπήκε στο σπίτι και όταν εξήλθε, το παιδάκι έλειπε. Φίλοι, συγγενείς, γνωστοί και άγνωστοι είχαν κινητοποιηθεί εκείνη τη βροχερή μέρα για εντοπισμό του μικρού. Αεροδρόμια και λιμάνια έκλεισαν… Λίγες ώρες μετά εντοπίστηκε σε νεκροταφείο της περιοχής του Ύψωνα. Περαστικός από την περιοχή άκουσε κλάματα και όταν πήγε κοντά να δει τι γίνεται διαπίστωσε ότι ήταν ο μικρός Σταύρος, για τον εντοπισμό του οποίου είχε σημάνει συναγερμός.
Για την υπόθεση το Κακουργιοδικείο Λεμεσού έκρινε ένοχη τη θεία του 18μηνου βρέφους στις κατηγορίες της απαγωγής παιδιού και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος. Το dna την είχε συνδέσει με την εγκληματική ενέργεια. Ελατήριο της απαγωγής, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ήταν η εχθρότητα που επικρατούσε για δέκα χρόνια μεταξύ της θείας του 18μηνου βρέφους και της μητέρας του παιδιού.
Πέρα όμως από τις απαγωγές παιδιών, στην Κύπρο καταγράφονται και απαγωγές ενήλικων προσώπων. Δύο από αυτές συγκλόνισαν την κυπριακή κοινή γνώμη και γι’ αυτές χύθηκαν τόνοι μελάνι στον κυπριακό τύπο.
Η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση… 17 χρόνια άφαντος ο Δρ. Κιννής
Στις 8 Μαΐου 2001, ημέρα Τρίτη, η ώρα 10:30 το πρωί ήταν η τελευταία φορά που οι οικείοι του Δρ. Γιώργου Κιννή επικοινώνησαν μαζί του. 17 χρόνια μετά και η υπόθεση εξαφάνισης του παραμένει ανεξιχνίαστη, με το όνομα του να είναι ακόμα και σήμερα στον κατάλογο με τα ελλείποντα πρόσωπα στο αρχείο της Αστυνομίας Κύπρου και τους αστικούς μύθους να παίρνουν και να δίνουν. Ο Διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λεμεσού, Γιώργος Κιννής, 45 ετών έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής από το σπίτι του είχε φύγει το πρωί και το αυτοκίνητο του εντοπίστηκε ξεκλείδωτο, με το κλειδί κρυμμένο κάτω από το χαλάκι στη θέση του οδηγού, σε περιοχή βόρεια του κυκλικού κόμβου Λινόπετρας.
Η Αστυνομία ήδη από τις πρώτες κιόλας μέρες των ερευνών ήταν πεπεισμένη πως ο ακτινολόγος έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας και οι έρευνες στράφηκαν στο ακριβές κίνητρο που μπορούσαν να είχαν κάποιοι ώστε να θέλουν να τον βγάλουν από τη μέση.
Στις 24 Ιουλίου, 78 ημέρες από την μυστηριώδη εξαφάνιση του Δρ. Γιώργου Κιννή, η αστυνομία συνέλαβε για την υπόθεση τον εργολάβο Ανδρέα Σοφοκλέους, 52 ετών, από την Παραμύθα, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Κιννή σε οικοδομικές εργασίες. Ο Σοφοκλέους συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση μετά από μαρτυρία, για τα αδικήματα της απαγωγής (του Κιννή), πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων και απόσπασης μεγάλου χρηματικού ποσού από τους προσωπικούς λογαριασμούς του Κιννή. Η Αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ακτινολόγος, μεταφέρθηκε σε άγνωστο χώρο και τον υποχρέωσαν να ενδώσει σε οικονομικούς εκβιασμούς αποσπώντας από τους τραπεζικούς του λογαριασμούς εκατοντάδες χιλιάδες λίρες.
Στο δικαστήριο είχε ακουστεί επίσης ότι ο Κιννής πριν την εξαφάνιση του είχε εκμυστηρευτεί σε συγκεκριμένο πρόσωπο ότι έδωσε πολλά χρήματα στο Σοφοκλέους κι ότι αρνείτο να του τα επιστρέψει. Ο Σοφοκλέους από την άλλη αρνείτο εμπλοκή. Τελικά εναντίον του όντως δεν προέκυψε οτιδήποτε.
Στις 4 Αυγούστου 2001 τρεις μήνες μετά από την εξαφάνιση του Κιννή νέος συναγερμός σήμανε στην Αστυνομία, όταν σε συγκεκριμένη τοποθεσία, όπου η Αστυνομία εκτιμούσε ότι μεταφέρθηκε (πιθανόν με άσπρο διπλοκάμπινο), εντοπίστηκε φρεσκοσκαμμένος χώρος, σαν τάφος. Ομάδα αστυνομικών με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων «χτένισε» τότε κυριολεκτικά την συγκεκριμένη τοποθεσία. Συνεργείο έσκαψε τη γη, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεσπάσει σε μικρή έκταση πυρκαγιά, ενδυναμώνοντας τις υποψίες της Αστυνομίας ότι η φωτιά τέθηκε σκόπιμα από κάποιους, οι οποίοι ήθελαν να εξαφανίσουν τυχόν τεκμήρια στο έδαφος.
Στο μεταξύ η οικογένεια Κιννή για να ενισχύσει το έργο της Αστυνομίας στην παροχή πληροφοριών είχε ανακοινώσει ότι θα έδινε το χρηματικό ποσό των 30 χιλιάδων λιρών, σε οποιονδήποτε έδινε ουσιαστικά στοιχεία για την υπόθεση. Η υπόθεση της εξαφάνισης του ακτινολόγου Γιώργου Κιννή, έμεινε ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα. Την συνοδεύει ο αστικός μύθος, ότι πιθανόν ο γνωστός γιατρός να θάφτηκε σε ανεγειρόμενη οικοδομή.
4 δεκαετίες πίσω… απήγαγαν γιο Προέδρου
ο βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 1977, μόλις μερικές εβδομάδες πριν να στηθούν οι κάλπες και εν μέσω προεκλογικής περιόδου -ο Σπύρος Κυπριανού ήταν ξανά υποψήφιος- άγνωστοι απήγαγαν τον πρωτότοκο γιο του, Αχιλλέα. Ο 21χρονος τότε ανθυπολοχαγός των ΛΟΚ, βρισκόταν εκείνο το βράδυ στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε στην περιοχή του Μαχαιρά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής, ο Σπύρος Κυπριανού ενημερώθηκε για την απαγωγή του παιδιού του την επόμενη ημέρα το πρωί από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.
Την ίδια ημέρα, έλαβε ένα ηχητικό μήνυμα, το οποίο οι απαγωγείς υποχρέωσαν τον Αχιλλέα να ηχογραφήσει: «Πατέρα βρίσκομαι στα χέρια του απελευθερωτικού κινήματος των κατεχομένων εδαφών. Αν μέχρι τις 10 μ.μ. της Πέμπτης, δεν δοθεί γενική αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κατάδικους, υπόδικους και καταζητούμενους, θα με εκτελέσουν χωρίς άλλη προειδοποίηση Θα περιμένω από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εν εναντία περίπτωση θα έχετε την κεφαλή μου. Σε παρακαλώ βοήθησε με. Αχιλλέας».
Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των απαγωγέων. Ακολούθησε ένα τετραήμερο θρίλερ διαπραγματεύσεων, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και συλλαλητήρια στήριξης, ενώ η είδηση ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εφημερίδες της εποχής αναφέρουν ότι πίσω από την απαγωγή κρύβονταν μέλη της ΕΟΚΑ Β’.
Ο Αχιλλέας Κυπριανού αφέθηκε τελικά ελεύθερος και επέστρεψε στη Λεμεσό τα ξημερώματα της Κυριακής, 18 Δεκεμβρίου. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η απαγωγή και η απελευθέρωση του 21χρονου, δεν αποσαφηνίστηκαν ποτέ.
Πηγή: cyprustimes.com