Τα 6 οφέλη που θα κερδίσεις αν τρως μια μερίδα παντζάρια κάθε μέρα
Μια μερίδα παντζάρια είναι περίπου 100 γραμμάρια και μπορεί κανείς εύκολα να τα εντάξει στην καθημερινή του διατροφή, αφού αυτό το νόστιμο λαχανικό, έχει μόνο οφέλη να προσφέρει στην ανθρώπινο οργανισμό.
Εκτός από το να φάτε τα παντζάρια ως σαλάτα ή συνοδευτικό λαχανικό στο πιάτο σας, μπορείτε να φτιάξετε και χυμούς με παντζάρι ή ακόμα και τουρσί (προσοχή όμως στο αλάτι).
Τα 100 γραμμάρια έχουν μόλις 43 θερμίδες, καθόλου λίπη και παράλληλα περιέχουν:
Υδατάνθρακες: 13g
Ίνες: 4g
Σάκχαρα: 9g
Πρωτεΐνες: 2g
Βιταμίνη C: 4.9mg
Φολικό οξύ: 109mcg
Σίδηρος: 0.8mg
Μαγνήσιο: 23.0mg
Φωσφόρος: 40.0mg
Κάλιο: 325 mg
Μαγγάνιο: 0.3mg
Και αυτά τα στοιχεία είναι που χαρίζουν στα παντζάρια τις ακόλουθες ωφέλιμες για την ανθρώπινη υγεία ιδιότητες.
Μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης
Είναι σημαντική πηγή νιτρικών αλάτων, τα οποία μετατρέπονται μέσα στον οργανισμό σε νιτρώδη και σε ένα αέριο που ονομάζεται οξείδιο του αζώτου. Και τα δύο αυτά βοηθούν στην διεύρυνση των αρτηριών και την μείωση του καρδιακού παλμού.
Μειώνουν την “κακή” χοληστερόλη και εμποδίζουν το σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες
Τα παντζάρια περιέχουν διαλυτές ίνες, φλαβονοειδή και βητακυανίνη. Η τελευταία είναι το συστατικό που δίνει στο παντζάρι το πορφυροκόκκινο χρώμα του και είναι πολύ αποτελεσματική στην ενίσχυση των κυττάρων. Βοηθάει στην μείωση της οξείδωση της LDL χοληστερόλης και δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει πλάκα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό προστατεύει από πιθανή καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Καταπολεμούν την οστεοπόρωση
Τα παντζάρια είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την βέλτιστη απορρόφηση του ασβεστίου από τη διατροφη.
Βοηθούν στην αναιμία
Τα παντζάρια περιέχουν σίδηρο, ο οποίος βοηθάει στη διάταξη της αιμοσυγκολλητίνης. Αυτή αποτελεί μέρος του αίματος που βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου και άλλων ουσιών σε διάφορα μέρη του σώματος.
Βελτιώνουν τη σεξουαλική υγεία και αντοχή
Το παντζάρι χρησιμοποιείτο αιώνες πριν ως μέρος διάφορων παραδόσεων για την καλύτερη σεξουαλική ευεξία του ατόμου. Είναι μια πλούσια πηγή νιτρικών που βοηθούν στην απαλλαγή του νιτρικού οξειδίου από το σώμα, διευρύνοντας τις φλέβες, και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα. Μια άλλη μεταβλητή είναι ότι τα παντζάρια περιέχουν μεγάλη ποσότητα βορίου, ενός χημικού συστατικού που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία της τεστοστερόνης και του οιστρογόνου.
Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα
Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες, τα παντζάρια λειτουργούν και ως ένα ήπιο για τον οργανισμό καθαρτικό. Βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν στην αποβολή διαφόρων βλαβερών ουσιών από το παχύ έντερο και το στομάχι.
Πηγή: mag.sigmalive.com