Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνεργατισμός: Τελεσίγραφο συντεχνιών για βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου
Συνεργατισμός: Τελεσίγραφο συντεχνιών για βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Συνεργατισμός: Τελεσίγραφο συντεχνιών για βελτιώσεις στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου

Παραμένει το αδιέξοδο όσον αφορά την προώθηση ενός συμφωνημένου σχεδίου εθελούσιας εξόδου από τον Συνεργατισμό ενόψει της ολοκλήρωση της συναλλαγής για απορρόφηση του καλού κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την Ελληνική Τράπεζα, με ανοικτό πλέον και το ενδεχόμενο εργατικής αναταραχής στην τράπεζα.

Χθες οι διαπραγματευτικές ομάδες των τριών συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ συνεδρίασαν και εξέτασαν τις τελευταίες εξελίξεις, δίνοντας μικρή πίστωση χρόνου στη ΣΚΤ και τον ιδιοκτήτη της, δηλαδή την κυβέρνηση, για δεύτερες σκέψεις προκειμένου να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα ποσά και την φόρμουλα αποζημίωσης για εθελοντική έξοδο των 900 εργαζομένων της από σύνολο 2.700 περίπου, εκφράζοντας την ίδια ώρα ετοιμότητα για νέες επαφές, ακόμα και εντός του Σαββατοκύριακου.
Συγκεκριμένα, οι τρεις συντεχνίες αποφάσισαν στην ουσία να δώσουν τελεσίγραφο έως και την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να υπάρξουν θετικές εξελίξεις, αποφασίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσουν τη λήψη μέτρων σε σύσκεψη που συγκάλεσαν για την ερχόμενη Τετάρτη. Την Τετάρτη, όπως αναφέρει ανακοίνωσή τους θα συγκληθεί νέα συνδιάσκεψη αντιπροσώπων «για υλοποίηση των προηγούμενων αποφάσεων για λήψη δυναμικών μέτρων με βάση τις πρόνοιες των καταστατικών των συντεχνιών σε περίπτωση που μέχρι την Τρίτη δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε θετικές εξελίξεις».

Την ίδια ώρα οι τρεις συντεχνίες αποφάσισαν πως θα πάρουν μέτρα ακόμα και νωρίτερα σε περίπτωση που η ΣΚΤ τρέξει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συντεχνιών σχέδιο εθελούσιας εξόδου, αφού χθες κάλεσαν «τον ιδιοκτήτη και την διεύθυνση της τράπεζας να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια η οποία θα προκαλέσει την άμεση και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων».

 

 

Μέτρα, ως γνωστόν, αποφάσισε και η ΕΤΥΚ, εφόσον ασκηθούν πιέσεις για ένταξη εργαζομένων στο σχέδιο εθελούσιας εξόδου, για το οποίο, όπως πληροφορείται ο «Π», η ΣΚΤ αναμένεται να δαπανήσει γύρω στα 135 εκατ. ευρώ περίπου. Ωστόσο, η φόρμουλα για αποζημιώσεις συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο διαφοράς μεταξύ της εργοδοτικής πλευράς και των συντεχνιών, αλλά και μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού είναι γνωστή η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΤΥΚ και συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ. Κι όλα αυτά ενώ ο χρόνος πιέζει, αφού οι εργασίες και οι εργαζόμενοι της ΣΚΤ στην Ελληνική θα πρέπει να μεταφερθούν, βάσει της συμφωνίας που έγινε, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πιέζει ο χρόνος παραδέχεται ο ΥΠΟΙΚ

Στο σχέδιο για εθελούσια έξοδο από τη ΣΚΤ αλλά και στην κόντρα που υπάρχει μεταξύ συντεχνιών αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας μετά από συνάντηση που είχε με το δημοσιονομικό συμβούλιο ο Χάρης Γεωργιάδης παραδέχθηκε μάλιστα πως οι αποφάσεις όσον αφορά το σχέδιο επείγουν, διαμηνύοντας προς όλους πως τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί δεν προσφέρουν απεριόριστες επιλογές. Είπε ακόμα πως δεν θα πρέπει να θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη ΣΚΤ λόγω συντεχνιακών ανταγωνισμών.

«Θέλω να ελπίζω πως δεν θα θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι στη ΣΚΤ λόγω αχρείαστου ανταγωνισμού μεταξύ συντεχνιακών ηγεσιών επειδή, το λέω ξανά και το λέω καθαρά, οι επιλογές και οι προοπτικές δεν είναι απεριόριστες», τόνισε στις δηλώσεις του ο ΥΠΟΙΚ. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «οι αποφάσεις επείγουν και άρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υπάρξει ανακοίνωση των προθέσεων και των αποφάσεων αυτών ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις έχοντας υπόψη τα υπαρκτά δεδομένα, τα οποία δεν προσφέρουν απεριόριστες επιλογές».

Μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης ως ιδιοκτήτριας της ΣΚΤ που είναι «πως θα πρέπει να υπάρξει ένα λογικό σχέδιο το οποίο να επιτρέπει την έξοδο ενός αριθμού που δεν θα χρειαστεί η απασχόλησή του και προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζω, πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις». Ερωτηθείς αν δέχθηκε κάποια κρούση από τις συντεχνίες για παρέμβαση στην όλη συζήτηση, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε αρνητικά και επανέλαβε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα λογικό σχέδιο εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της ΣΚΤ και της οντότητας που θα τη διαδεχθεί, που θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους εργαζόμενους.
Πάντως και ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου Δημήτρης Γεωργιάδης εξέφρασε ανησυχία για την επίπτωση των δημοσίων οικονομικών από το σχέδιο εθελούσιας εξόδου στη ΣΚΤ, καθώς και για την αύξηση του κρατικού μισθολογίου.

Όπως η ΕΤΥΚ αποκάλυψε η τελευταία πρόταση της ΣΚΤ προσφέρει μίνιμουμ αποζημίωση τις 20 χιλ. και μέγιστη τις 170 χιλ. ευρώ για εθελοντική αποχώρηση.

Πηγή : Politis.com.cy

Send this to a friend