
Πλαστική σακούλα: Διευκρινίσεις βάζουν τέλος στο μπέρδεμα
Σύγχυση φαίνεται να επικρατεί ακόμα στην αγορά μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας από την 1η Ιουλίου του 2018 για την απαγόρευση της δωρεάν διάθεσης λεπτής πλαστικής σακούλας από τους λιανέμπορους και την επιβολή ελάχιστης χρέωσης, με τους εμπλεκόμενους φορείς να υποχρεώνονται να προβούν σε εκ νέου διευκρινίσεις.
Εκείνο που διευκρινίστηκε από πλευράς του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι ότι παρόλο που οι εν λόγω σακούλες θα χρεώνονται κατ’ ελάχιστο προς πέντε σεντ συν ΦΠΑ 19% ανά τεμάχιο, δηλαδή σχεδόν 6 σεντ, εντούτοις οι πωλητές έχουν το δικαίωμα, εφόσον το αποφασίσουν, να επιβάλουν μεγαλύτερη χρέωση.
Όχι μόνο υπεραγορές
Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι η χρέωση δεν αφορά μόνο τις υπεραγορές, αλλά όλα τα σημεία πώλησης, στα οποία διατίθενται λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς με πάχος τοιχώματος μικρότερο από 50 μικρά (mm). Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από υπεραγορές, τη νομοθεσία υποχρεώνονται να εφαρμόζουν, μεταξύ άλλων, φαρμακεία, καταστήματα και περίπτερα.
Παράλληλα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, δωρεάν πλαστική σακούλα θα δίνεται μόνο σε περιπτώσεις που η εν λόγω σακούλα χρησιμοποιείται ως πρωτογενής συσκευασία για χύμα τρόφιμα, για λόγους υγιεινής ή για αποφυγή σπατάλης τροφίμων, δηλαδή όταν το τρόφιμο έρχεται σε επαφή απευθείας με την πρωτογενή σακούλα. Τέτοιες σακούλες χρησιμοποιούνται κυρίως σε φρουταρίες/μανάβικα, κρεοπωλεία και ψαραγορές/ιχθυοπωλεία.
«Εκτός από συγκεκριμένες ξεκάθαρες εξαιρέσεις, η νομοθεσία εφαρμόζεται καθολικά, δηλαδή απαγορεύεται η δωρεάν διάθεση από οποιονδήποτε πωλητή, ο οποίος διαθέτει πλαστική σακούλα με πάχος τοιχώματος κάτω των 50 μικρών», τόνισε ο κ. Αντωνίου, επισημαίνοντας ότι τον νόμο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν, μεταξύ άλλων, περίπτερα, φούρνοι, ψησταριές, ζαχαροπλαστεία και καφεστιατόρια, τα οποία διαθέτουν πλαστικές σακούλες.
Μόνο σε καμπάνιες τα έσοδα
Κληθείς να σχολιάσει αναφορές ότι τα έσοδα των λιανέμπορων από την πώληση πλαστικών σακουλών θα καταλήγουν στην Green Dot, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχετική αναφορά στη νομοθεσία. «Τα χρήματα, τα οποία μένουν στο ταμείο του πωλητή, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε καμπάνιες για μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας και προώθηση της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών (ψάθινες, υφασμάτινες ή χάρτινες)», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η μείωση της χρήσης ή αν είναι δυνατό η εξάλειψη της πλαστικής σακούλας.
«Έκκληση του Συνδέσμου είναι όπως όλα τα λεφτά που θα μαζευτούν να διατεθούν σε εκδηλώσεις και δράσεις για περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας, καθώς θα πρέπει να αντιληφθούμε αντιληφθούμε τους κινδύνους για το περιβάλλον και το θαλάσσιο οικοσύστημα από την αλόγιστη χρήση», πρόσθεσε σχετικά.
Εξοπλισμένοι οι καταναλωτές
Την ίδια ώρα, ομαλά φαίνεται να κύλησαν οι πρώτες ημέρες εφαρμογής της νομοθεσίας στις υπεραγορές, με τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών να είναι ενημερωμένοι για τα νέα δεδομένα. Σημειώνεται ότι αρκετοί ήταν οι καταναλωτές, οι οποίοι είτε κατέφθασαν στις υπεραγορές με επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες είτε τις προμηθεύτηκαν εκείνη την ώρα.
Ο ΠΑΣΥΛΕ εκτιμά ότι είναι εφικτός ο στόχος για περιορισμό του ετήσιου επιπέδου κατανάλωσης στις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλή μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Το στοίχημα των λιανέμπορων και των αρμόδιων φορέων είναι η μείωση της χρήσης στις 40 σακούλες τον χρόνο ανά άτομο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025.
Πηγή: inbusinessnews.reporter.com.cy