Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αφιέρωμα στον Γιώργο Λυκούργο (1932-2018) από τον Λούη Περεντό
Αφιέρωμα στον Γιώργο Λυκούργο  (1932-2018) από τον Λούη Περεντό

Αφιέρωμα στον Γιώργο Λυκούργο (1932-2018) από τον Λούη Περεντό

Ο Γιώργος Λυκούργος γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1932. Φοίτησε στοΠαγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας, στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.

Η πρώτη του τιμητική διάκριση, στην οποίο ο ίδιος έδινε ιδιαίτερη σημασία, του δόθηκε κατά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας. Ο τότε Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος του απένειμε έπαθλον «δι’αρετήν και χρηστοήθειαν».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Γραμματέας Επαρχίας Λάρνακας της ΠΕΟΝ (1952-3). Υπήρξε από τα πρώτα μέλη της ΕΟΚΑ και έλαβε ενεργό μέρος στον αγώνα1955-1959, αρχικά με το βαθμό του Αναπληρωτή Τομεάρχη Λάρνακας. Συνελήφθη την 1η Απριλίου 1955 από το αποικιακό καθεστώς και καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.Το Σεπτέμβρη του 1958, την ημέρα της αποφυλάκισής του,έφυγε και έγινε αντάρτης. Καταζητούμενος, διετέλεσε Τομεάρχης στην Επαρχία Λάρνακας.
Μετά τον Αγώνα,υπηρέτησε ως Οργανωτικός Γραμματέας ΕΔΜΑ, Επαρχίας Λάρνακας 1959-60 και ως Επαρχιακός Γραμματέας Πατριωτικού Μετώπου 1960-61.

Το Μάη του 1961 προσλήφθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών με το βαθμό του Ακόλουθου Πρεσβείας. Η μακρά διπλωματική του καριέρα τον οδήγησε στο βαθμό του Πρέσβη. Υπηρέτησε στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Κάιρο και διετέλεσε Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Συρία, το Λίβανο, την Ιορδανία, τη Υεμένη, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος πολλών επιτροπών και αντιπροσωπειών σε Γενικές Συνελεύσεις του Ο.Η.Ε., στο Συμβούλιο της Ευρώπης και αλλού. Από το Υπουργείο Εξωτερικών, αποχώρησε το 1991, από τη θέση του Διευθυντή Διεύθυνσης Κυπριακού.

Εκλέγεται Δήμαρχος Λάρνακας το Δεκέμβριο του 1991 και επανεκλέγεται το Δεκέμβριο του 1996. Αποχώρησε από το θέση του Δημάρχου, το Δεκέμβριο του 2001, χωρίς να διεκδικήσει επανεκλογή.
Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δήμων, την οποία αντιπροσώπευσε για 10 χρόνια στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.Το Μάρτιο του 2002 ο Πρόεδρος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης απένειμε στον Γιώργο Λυκούργο το Μετάλλιο της Αξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον ανακήρυξε επίτιμο ισόβιο μέλος.
Ο Γιώργος Λυκούργος ήταν μέχρι το 2002 ο συμπρόεδρος, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος, της Διεθνούς Ένωσης Αρχαίων Ελληνικών Λιμανιών.Πέτυχε μάλιστα τη μεταφορά τηςΈδρας της Ένωσης από τη Γαλλία στη Λάρνακα.
Το 2007, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον επανακάλεσε στη διπλωματική υπηρεσία, αναθέτοντας του τα καθήκοντα του Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Ιράν, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2009.
Έχει τιμηθεί με πάμπολλες διακρίσεις. Μεταξύ αυτών είναι
– ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Ισπανίας,
– ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Πορτογαλλίας,
– ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας της Συρίας,
– ο Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου,
– ο Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου,
– ο Ταξιάρχης της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας
– ο Μέγας Ταξιάρχης του Τάγματος των Ορθοδόξων Ιπποτών του Πανάγιου Τάφου,
– ο Σταυρός Β’ Τάξεως του Τάγματος του Αγίου Μάρκου, και
– ο Χρυσούς Σταυρός του Αγίου Στεφάνου Παρισίων και Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ασχολήθηκε με τη Βυζαντική τέχνη, ζωγραφική και συντήρηση εικόνων, μυημένος από τον μοναχό Πατέρα Καλλίνικο ενόσω ήσαν και οι δύο πολιτικοί κατάδικοι στις Κεντρικές φυλακές καθώς και από τον Ρώσο αγιογράφο πατέρα Γεώργιο Ντρόμποτ. Έχει εκθέσει έργα του στην Κύπρο καιτο εξωτερικό.
Ο Γιώργος Λυκούργος ήταν άνθρωπος εγκάρδιος. Έκανε το συνομιλητή του να νοιώθει άνετα και να επιδιώκει το διάλογο. Ήταν ανοικτός σε κάθε εισήγηση και συζήτηση.

Παρά το πολύπλευρο των γνώσεων και εμπειριών του δεν ήταν περήφανος, αλλά ταπεινόφρονας. Εκτιμούσε τη γνώμη του καθενός και προσπαθούσε να επικοινωνήσει τις απόψεις του με μέτρο και σύνεση. Βαθιά θρήσκος, ήταν υπόδειγμα υπομονής.

Θα λεγα πως ήταν ένας άνθρωπος που η κοινωνία του έδωσε την ευκαιρία να δείξει την αξία του και ν’ανεβεί δικαιωματικά τα σκαλιά της κοινωνικής αναγνώρισης.

Ένας προικισμένος άνθρωπος, με μέτρο και ικανότητες, που πρόσφερε στην πόλη του Ζήνωνα το καλύτερό του εαυτό και έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες της να την αγαπήσουν ακόμη πιο πολύ.
Μέχρι πριν λίγες μέρες ήταν παρών σε εκδηλώσεις συμμετέχοντας και σε συζητήσεις, προσφέροντας έτσι την πλατεία του γνώση για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης του Ζήνωνα.

Η νεκρόσημη ακολουθία θα γίνει στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, την Δευτέρα (02/04) ή ώρα 2.30 μ.μ.


Λούης Περεντός

Send this to a friend