Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σύλληψη Ισραηλινού στο αεροδρόμιο Λάρνακας που εμπορεύονταν ανθρώπινα όργανα
Σύλληψη Ισραηλινού στο αεροδρόμιο Λάρνακας που εμπορεύονταν ανθρώπινα όργανα

Σύλληψη Ισραηλινού στο αεροδρόμιο Λάρνακας που εμπορεύονταν ανθρώπινα όργανα

Σε διεθνές κύκλωμα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων φέρεται να ήταν αναμεμειγμένος ο Ισραηλινός Moshe Harel, 67 χρόνων, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τον περασμένο Δεκέμβριο για σκοπούς έκδοσής του στη Ρωσία.

Ο Harel έφθασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 28 περασμένου μήνα και διαπιστώθηκε ότι εναντίον του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, σχετικά με μια πολύ σοβαρή υπόθεση με διεθνείς προεκτάσεις. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι καταζητείται εδώ και αρκετά χρόνια από τις Αρχές της Ρωσίας και από τα Ηνωμένα Έθνη που εδρεύουν στο Κόσσοβο, για αδικήματα εμπορίας ανθρώπινων οργάνων που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2006-2010.

Ο Harel οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για σκοπούς έκδοσής του στη Ρωσία, ωστόσο η διαδικασία αναβλήθηκε για ακρόαση στις 5 Φεβρουαρίου, μέχρι ν’ αποσταλούν στην Κύπρο όλα τα έγγραφα που απαιτούνται. Στις 18 Ιανουαρίου θα οδηγηθεί εκ νέου στο δικαστήριο για να εξεταστούν οι όροι της κράτησής του. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αιτήματος έκδοσης, ο Harel φαίνεται ότι είχε συμμετοχή, ως μεσάζοντας, σε κύκλωμα που δρούσε στη Ρωσία και στο Κόσσοβο, το οποίο εμπορευόταν ανθρώπινα όργανα.

 

 

Επίκεντρο του κυκλώματος ήταν μια κλινική στα προάστια της Πρίστινα, στο Κόσσοβο. Τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν δότες ανθρώπινων οργάνων κυρίως από την Τουρκία και από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στους οποίους προσφέρονταν χρηματικά ποσά μέχρι και 12 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να πωλήσουν ζωτικά τους όργανα, κυρίως νεφρούς. Η αφαίρεση των οργάνων γινόταν στην κλινική αυτή και στη συνέχεια πωλούνταν σε ασθενείς, κυρίως από το Ισραήλ, έναντι πολύ μεγάλων ποσών, που κυμαίνονταν μεταξύ 80-100 χιλιάδων ευρώ. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε το 2008 όταν ένας Τούρκος πολίτης ανακόπηκε στο αεροδρόμιο της Πρίστινα υποφέροντας από αφόρητους πόνους. Διαπιστώθηκε ότι μόλις είχε αφαιρέσει το νεφρό του. Η περαιτέρω διερεύνηση της περίπτωσης του Τούρκου οδήγησε στον ουρολόγο της κλινικής, ο οποίος συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων. Σε εφτά χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο γιος του. Για την ίδια υπόθεση καταζητείται κι ένας Τούρκος γιατρός.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend