Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τι θα γίνει τελικά με το κτήριο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής;
Τι θα γίνει τελικά με το κτήριο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής;

Τι θα γίνει τελικά με το κτήριο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής;

 

Την ώρα που το Ίδρυμα του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου Λάρνακας αναμένει την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για αλλαγή χρήσης του τεμαχίου όπου λειτουργούσε παλιά η Διανέλλειος Τεχνική Σχολή, στη Λάρνακα κάνουν σοβαρές σκέψεις κατεδάφισης της πρόσοψης του πρώην σχολικού κτηρίου (με τα προπύλαια), που έχει αφεθεί τα τελευταία χρόνια σε άθλια κατάσταση και αποτελεί ντροπή για τη Λάρνακα.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, ζητήθηκε η ακύρωση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (επί δημαρχίας Ανδρέα Λουρουτζιάτη), ώστε να κατεδαφιστεί το κτηριακό… έκτρωμα που έχει απομείνει. Θυμίζουμε, ότι το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την κατεδάφιση του παλιού σχολείου που ήταν ετοιμόρροπο, μ’ εξαίρεση την πρόσοψη και τα προπύλαια, ώστε να θυμίζει την ιστορικότητα του χώρου. Όπως είναι γνωστό, το τεμάχιο της Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής ανήκει στο ίδρυμα του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου.

Ο Α. Βύρας δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πιο πάνω εισήγηση του Μητροπολίτη Κιτίου ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου για εξέταση. Ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Λοίζος Λοίζου δήλωσε ότι το υπόλοιπο κτήριο που απέμεινε είναι ετοιμόρροπο, προκαλεί τεράστια οπτική ρύπανση στην περιοχή και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια του κοινού. Η πλήρης κατεδάφιση του παλιού σχολικού κτηρίου θεωρείται ιδανική λύση μέχρι να ξεκαθαρίσει οριστικά το μέλλον του τεμαχίου, που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη Λάρνακα, δίπλα από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου. Όπως ανέφερε ο κ.Λοίζου, μέχρι στιγμής καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν έχει προκύψει όσον αφορά το μέλλον του συγκεκριμένου χώρου. «Θα ήταν χαρά μας να έπαιρνε το οικόπεδο το Υπουργείο Παιδείας για να κτίσει ένα καινούργιο σχολείο.

Δυστυχώς, το υπουργείο δεν έχει επιδείξει κανένα ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, ούτε υπήρξε συμφωνία ανταλλαγής κρατικής γης για να δοθεί ο χώρος στο υπουργείο», συμπλήρωσε. Να σημειωθεί, ότι το σχολείο έπαψε να λειτουργεί το 2011, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κτηρίου κατεδαφίστηκε το 2015. Από το 2012 εκκρεμεί προσφυγή του Ιδρύματος Διανέλλειου Ορφανοτροφείου στο Ανώτατο, ώστε να αποχαρακτηριστεί η περιοχή, δηλαδή ν’ απαλλαγεί από τον όρο να γίνει σχολείο και ν’ αναπτυχθεί με οποιανδήποτε άλλη μορφή, είτε οικιστική, είτε εμπορική ή τουριστική.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend