Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εντοπίστηκε υψηλή αλατότητα στο έδαφος της Λάρνακας
Εντοπίστηκε υψηλή αλατότητα στο έδαφος της Λάρνακας

Εντοπίστηκε υψηλή αλατότητα στο έδαφος της Λάρνακας

Περιορίζεται η παραγωγή ευαίσθητων φυτειών στην επαρχία

Αυξημένες ποσότητες αλατιού εντοπίζονται στο έδαφος της επαρχίας Λάρνακας λόγω της άρδευσης καλλιεργειών τριφυλλιού με επεξεργασμένο νερό. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωργίας, συνιστά σοβαρή απειλή για την παραγωγικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα της καλλιέργειας του τριφυλλιού καθώς και άλλων καλλιεργειών.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γ. Περδίκης ζήτησε από τον υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Κουγιάλη να ενημερώσει τη Βουλή για τη σοβαρότητα του προβλήματος αναφορικά με την αύξηση της αλατότητας του εδάφους λόγω της άρδευσης καλλιεργειών με νερό από επεξεργασμένα λύματα και ποια μέτρα λαμβάνονται για αντιμετώπισή του. Σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 28 Δεκεμβρίου 2017, ο Νίκος Κουγιάλης αναφέρει ότι μετά από δειγματοληψίες που έγιναν από το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών στην ευρύτερη επαρχία Λάρνακας, όπου διατίθεται για άρδευση το ανακυκλωμένο νερό που παράγεται από τον Βιολογικό Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων του ΣΑΛ, όντως έχει διαπιστωθεί αυξημένη αλατότητα στο έδαφος.

 

 

Επίσης, αυξημένη αλατότητα παρατηρήθηκε από δειγματοληψίες που έγιναν κατά καιρούς από το Τμήμα Γεωργίας σε καλλιέργειες κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Όπως εξηγεί ο κ.Κουγιάλης, λόγω της αυξημένης αλατότητας του παραγόμενου ανακυκλωμένου νερού, που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα αλάτων (νατρίου και χλωρίου), αυξάνεται η αλατότητα του εδάφους και περιορίζεται η παραγωγή ευαίσθητων φυτειών. Για τον λόγο αυτό, οι γεωργοί αρδεύουν με ανακυκλωμένο νερό ανθεκτικές καλλιέργειες που είναι ως επί τω πλείστον κτηνοτροφικά φυτά (αραβόσιτος, τριφύλλι, σουδανόχορτο κ.α.).

Περαιτέρω, ο Υπουργός Γεωργίας ενημερώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί εκ μέρους του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) διάφορα μέτρα, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η αλατότητα των ανακυκλωμένου νερού σε σημαντικό βαθμό. Η παρακολούθηση του ανακυκλωμένου νερού είναι συνεχής από το αρμόδιο υπουργείο και όπου κρίνεται αναγκαίο ζητούνται εξηγήσεις και δίδονται σχετικές οδηγίες προς το ΣΑΛ για λήψη επιπρόσθετων μέτρων για μείωση της αλατότητας. Λόγω της σύστασης του εδάφους της περιοχής (ελαφριά, υδατοπερατά εδάφη) και του χαμηλού υδροφόρου ορίζοντα, από επισκοπήσεις εδάφους διαφάνηκε σημαντική μείωση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας στο έδαφος μετά από βροχοπτώσεις του χειμώνα, καθώς τ’ άλατα παρασύρονται πέραν του εδαφικού ορίζοντα.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend