Πολύ σοβαρό και πολύπλοκο χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανάπτυξης του λιμανιού της Λάρνακας και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pal Csaky.
Ομάδα Ευρωβουλευτών μελών της Επιτροπής Αναφορών βρίσκεται στην Κύπρο με στόχο την εξέταση σειράς αναφορών που υποβλήθηκαν από κατοίκους της Λάρνακας, σχετικά με τις ανησυχίες τους για περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις λόγω της δημιουργίας βιομηχανικού λιμανιού. Ένα άλλο θέμα που συζητούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους είναι και η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.
Το απόγευμα τα έξι μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο. Αργότερα είχαν συνάντηση με πολίτες που έκαναν τις αναφορές.
Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία με τον Δήμαρχο Λάρνακας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Pal Csaky ανέφερε ότι «βλέπουμε το πρόβλημα ως πολύ σοβαρό και πολύπλοκο και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την πόλη, τους πολίτες και την περιοχή. Είμαστε σε μια αποστολή με στόχο να κατανοήσουμε καλύτερα το πρόβλημα και υπάρχει λόγος για τον οποίο είχαμε σήμερα τη συνάντηση με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ αργότερα θα συναντηθούμε με τους πολίτες που έκαναν τις αναφορές», επεσήμανε.
Πρόσθεσε ότι αύριο θα έχουν συναντήσεις με σε διάφορα Υπουργεία και αρχές, ώστε να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους εντός του χρόνου δηλαδή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Csaky σημείωσε πως «γενικά είμαστε με την πλευρά των πολιτών” και αναφέρθηκε στις δυνατότητες για την ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη. “Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και θα είναι καλό να έχουμε μια ισορροπημένη λύση για το μέλλον», επεσήμανε.
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, ανέφερε ότι «η Επιτροπή Αναφορών επισκέπτεται σήμερα τη Λάρνακα για να εξετάσει προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τις χρήσεις στο λιμάνι της πόλης. Ταυτόχρονα η Επιτροπή θα εξετάσει τα προβλήματα από την ύπαρξη των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου που αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Λάρνακας».
Πρόσθεσε ότι «έχει ήδη γίνει αναφορά από πολίτες της Λάρνακας και η Επιτροπή, ως αρμόδια, έχει επιλέξει και μετά και από δική μας εισήγηση, να έρθει να εξετάσει επί τόπου ποια είναι η κατάσταση ούτως ώστε να εξαχθούν και τα απαραίτητα συμπεράσματα. Στόχος είναι να ασκηθεί πίεση για να φτάσουμε σε επίλυση αυτού του προβλήματος που απασχολεί όλη τη Λάρνακα και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής».
Ο κ. Παπαδάκης χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου «που εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις και τις δικές τους τοποθετήσεις. Μάλιστα μας δήλωσαν με σαφήνεια πως δεν είναι γνώστες των ενεργειών, για τη διαχείριση του λιμανιού και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών, που γίνονται από το κεντρικό κράτος».
Αυτό, συνέχισε, «είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται, δηλαδή μια πολιτική η οποία αφορά τους Λαρνακείς στο μεγαλύτερο βαθμό. Απ’ ότι βλέπουμε υπάρχει μια ασάφεια για το χρόνο μετακίνησης των εγκαταστάσεων αυτών και απ’ ότι έχουμε αντιληφθεί δεν υπάρχει ξεκάθαρη ημερομηνία για το πότε θα μετακινηθούν αυτές οι δεξαμενές από τη συγκεκριμένη περιοχή της Λάρνακας».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν μπορεί να παραπέμπουμε το ζητούμενο, δηλαδή τη μετακίνηση αυτών των εγκαταστάσεων συνεχώς σε παρακάτω χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να δοθεί μια οριστική λύση».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέραμε στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής τη θέση της πόλης, όπως ψηφίστηκε από το περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή στο χώρο του λιμανιού θέλουμε μία επένδυση η οποία θα βασίζεται στην ανάπτυξη της μαρίνας και του χερσαίου χώρου που βρίσκεται μεταξύ της μαρίνας και του λιμανιού, για εμπορική χρήση, με ξενοδοχεία, με γραφειακούς χώρους, έτσι ώστε να ανοίξουν θέσεις εργασίας και να γίνει ακόμα ένα σημείο αναφοράς για τη πόλη μας».
Παράλληλα, συνέχισε, «ξεκάθαρα αναφέραμε πως στο χώρο του λιμανιού απαιτούμε ένα λιμάνι το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους τουριστικούς στόχους της Λάρνακας και τις εμπορικές ανάγκες της πόλης, πάντοτε όμως με συμβατά φορτία, με χρήσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα υποβάλουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών μας. Το λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έτσι πρέπει να το χειριζόμαστε και να το αντιμετωπίζουμε».
Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης ότι «στη συνάντηση θίξαμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας, το νούμερο ένα ασφάλειας της Λάρνακας που είναι η λειτουργία των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοειδών, ένα πρόβλημα που είναι θέμα δεκαετιών. Θέλουμε τη βοήθεια όλων των φορέων, και του Ευρωκοινοβουλίου, έτσι ώστε να ενώσουμε τις φωνές μας για την άμεση μετακίνηση και άμεση κατάργηση αυτού του τεράστιου κινδύνου για τους κατοίκους όχι μόνο της Λάρνακας αλλά και της γύρω περιοχής».
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών αποτελείται από έξι άτομα, από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Σλοβενία και αντιπροσωπεύουν τέσσερα κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό, τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Αριστερούς και τους Πράσινους.
Πηγή: ΚΥΠΕ