Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα.

Άρχισαν οι προκαταρκτικές ενέργειες για τη δημιουργία Σχολής Επιστημών -Τεχνολογίας, και Οικονομίας της Θάλασσας, η οποία θα εδρεύει στη Λάρνακα. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ενημέρωσε τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη ότι για το σκοπό αυτό, σχετική πρόταση θα ετοιμάσει Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία αναμένεται σύντομα να συνεδριάσει στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην ενημερωτική προς τον Υπουργό συνάντηση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αλέκος Μιχαηλίδης, ο Υπεύθυνος Ναυτικής Εκπαίδευσης του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Κώστας Κωσταράς και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Θαλασσίων Υποθέσεων Ανατολικής Μεσογείου Ζαχαρίας Σιόκουρος. Ο Υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαβεβαίωσε τον κο Χριστοφίδη ότι θα στηρίξει πλήρως τα εν λόγω εγχειρήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου, και συμφώνησε με την πρόταση του Πρύτανη όπως στη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή συμμετάσχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Για πέντε ημέρες θα βρίσκεται στο Λιμάνι Λάρνακας το Ιταλικό εκπαιδευτικό ιστιοφόρο πλοίο Palinuro ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά πλοία, το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1934. Το πλοίο μεταφέρει Δόκιμους της Ιταλικής Σχολής Υπαξιωματικών του Τάραντο, οι οποίοι πραγματοποιούν το 53ο εκπαιδευτικό ταξίδι. Το Ιταλικό Ναυτικό επέλεξε τη Λάρνακα ως ένα από τα λιμάνια της Μεσογείου στα οποία θα αγκυροβολήσει το πλοίο. Σε δελτίο Τύπου της Ιταλικής Πρεσβείας αναφέρεται ότι από τις 28 Αυγούστου έως την 1η Σεπτέμβρη, το διάσημο ιταλικό πλοίο, θα δέχεται επισκέψεις του κοινού. Το πλοίο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, χρησιμοποιείται από το 1955 ως εκπαιδευτικό πλοίο από εκατοντάδες Ιταλούς δόκιμους που ξεκινούν την καριέρα τους από το κατάστρωμα, μαθαίνοντας τη ναυτιλιακή τέχνη και αναπτύσσοντας ένα δυνατό ομαδικό πνεύμα και το ήθος, που χαρακτηρίζει το Ιταλικό Ναυτικό. Το εκπαιδευτικό ταξίδι αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης των δοκίμων και συμπληρώνει την ακαδημαϊκή μόρφωση τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι δόκιμοι εκτίθενται για πρώτη φορά σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία του ναυτικού κόσμου με σκοπό να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους και να εξοικειωθούν με το θαλασσινό περιβάλλον. Το πλοίο Palinuro έχει διατηρηθεί άψογα σύμφωνα με το αρχικό του μεγαλείο και αποτελεί μέρος του ελιτίστικου συλλόγου πλοίων vintage. Κατά τη διάρκεια των πολλών δεκαετιών ζωής του, έχει ταξιδέψει περισσότερα από 300.000 ναυτικά μίλια περνώντας από τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και της Βόρειας Ευρώπης. Το τελευταίο κεφάλαιο της πλούσιας ιστορίας του είναι η συνάντηση που πρόσφατα φιλοξένησε μεταξύ του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζεντιλόνι, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ. Πρόκειται για πλοίο με τρεις ιστούς άνω των 35 μέτρων, 1.000 τετραγωνικά μέτρα έκταση, και 15 πανιά διαφόρων τύπων που καλύπτουν τρία καταστρώματα. Η παρουσία του Palinuro στο νησί μαρτυρεί τις στενές σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Κύπρου στον τομέα της Άμυνας, σε συνέχεια και της επίσημης επίσκεψης της Ιταλίδας Υπουργού Άμυνας Roberta Pinotti στις 31 Ιουλίου. Η επίσκεψη του πλοίου θα δώσει την ευκαιρία για συζητήσεις μιας πιθανής συνεργασίας μεταξύ του ιταλικού και του κυπριακού ναυτικού.

Η Αστυνομία συνεχίζει τις προσπάθειες για πρόληψη και μείωση των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών τροχαίων συγκρούσεων, συνεχίζοντας τη διεξαγωγή της έκτης εκστρατείας ελέγχου ταχύτητας, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας TISPOL. Κύριος σκοπός της εκστρατείας είναι η πρόληψη/αποτροπή πολύνεκρων και άλλων σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η υπερβολική ταχύτητας αποτέλεσε την 3η αιτία πρόκλησης θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, κατά την περίοδο 2010-2016.

Send this to a friend