Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υποστελεχωμένα τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών
Υποστελεχωμένα τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών

Υποστελεχωμένα τα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών

Η υποστελέχωση σε τεχνικό προσωπικό και η μείωση του κονδυλίου για υπερωριακή απασχόληση έχουν ως αποτέλεσμα τα επαρχιακά τμήματα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών να αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για απόκτηση άδειας οδήγησης.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα ο προγραμματισμός όσον αφορά τις ημερομηνίες εξετάσεων των υποψηφίων να επεκτείνεται συνεχώς… Σε επιστολή του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριου Δημητριάδη προς τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Νίκο Κέττηρο, ο οποίος υπέβαλε σχετικό ερώτημα ζητώντας ενημέρωση για το θέμα, σημειώνεται ότι εξαιτίας των πιο πάνω δυσκολιών εφαρμόστηκε μια εσωτερική ρύθμιση, βάσει της οποίας εξεταστές από το Επαρχιακό Γραφείο του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Λάρνακας στελέχωναν το Επαρχιακό Γραφείο του ΤΟΜ Αμμοχώστου εκ περιτροπής, με σκοπό την μείωση των καθυστερήσεων στην εξέταση για άδειες οδήγησης. Ο αρμόδιος υπουργός παρατηρεί, ωστόσο, ότι η εν λόγω ρύθμιση δεν ήταν εφικτό να εφαρμοστεί σε μόνιμη βάση, λόγω της γενικής υποστελέχωσης που παρατηρείται στα επαρχιακά γραφεία του συγκεκριμένου τμήματος. Ο Μάριος Δημητριάδης εκτιμά ότι ένα μέτρο που θα απαμβλύνει το υπό αναφορά πρόβλημα θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου (ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων – Τεχνικός Έλεγχος – Νόμος), ο οποίος αφορά την ανάθεση της επιθεώρησης των φορτηγών οχημάτων στον ιδιωτικό τομέα. «Με αυτή τη ρύθμιση και λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιθεώρηση των μικρών λεωφορείων θα ανατεθεί άμεσα σε ιδιώτες, οι τεχνικοί των επαρχιακών γραφείων που διενεργούν επιθεωρήσεις θα μπορέσουν να διοχετευτούν στις εξετάσεις», επισημαίνει στην επιστολή του ο κ.Δημητριάδης.

Περαιτέρω, γνωστοποιεί ότι προωθείται τροποποίηση του περί Άδειας Οδήγησης Νόμου, με τρόπο ώστε η προφορική ή και η γραπτή διαπίστωση των γνώσεων του υποψηφίου για απόκτησηάδειας οδήγησης (του εξεταζομένου) σε θέματα κανόνων οδικής κυκλοφορίας, οδικής ασφάλειας και οδικής συμπεριφοράς, δηλαδή η θεωρητική εξέταση, να διενεργείται από εξουσιοδοτημένο από τον Έφορο νομικό πρόσωπο, τον «Φορέα Διενέργειας Θεωρητικής Εξέτασης». «Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα περιοριστεί το πρόβλημα στον προγραμματισμό των εξετάσεων για απόκτηση κυρίως μαθητικής άδειας, για την οποία απαιτείται αποκλειστικά προφορική εξέταση», καταλήγει ο Μάριος Δημητριάδης.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend