Οδηγία Σεβέζο – Πως 5000 Λαρνακείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κίνδυνο (pics)!
Η μετακίνηση των χώρων αποθήκευσης πετρελαιοειδών και υγραερίου, είναι πάγιο αίτημα των σκαλιωτών τα τελευταία 25 χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα βασικά αιτήματα των δημοτών αλλά και κύρια επιδίωξη πολλών δημοτικών συμβουλίων και δημάρχων.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια αρκετές Κινήσεις της πόλης αλλά και ατομικές πρωτοβουλίες διοργανώνουν ημερίδες ενημέρωσης περί του θέματος αλλά και διαδηλώσεις υπέρ της άμεσης μετακίνησης των δεξαμενών.
Πρόσφατα μάλιστα το Υπ. Εσωτερικών έδωσε ακόμα δύο χρόνια παράταση, μέχρι την 1η Μαρτίου 2018 για τις ιδιωτικές εταιρείες υγρών καυσίμων και μέχρι την 1η Μαρτίου 2019 για τις ιδιωτικές εταιρείες υγραερίου, για να παραμείνουν στη Λάρνακα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετακίνησης στο Βασιλικό.
Αυτό που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν, είναι πως πρόκειται για μια “ωρολογιακή βόμβα” που σε περίπτωση ατυχήματος, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές.
Οι εγκαταστάσεις των δεξαμενών εμπίπτουν μέσα στην οδηγία Seveso. Μια Ευρωπαϊκή οδηγία για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκύπτουν από μεγάλα ατυχήματα σχετιζόμενα με επικίνδυνες ουσίες.
Τι είναι όμως ακριβώς η οδηγία Seveso;
Τον Ιούλη του 1976 η πόλη Σεβέζο, γίνεται το επίκεντρο μιας πρωτοφανούς τραγωδίας. Στην πόλη βρισκόταν το υπερσύγχρονο εργοστάσιο ICMESA, το οποίο παρήγαγε χημικά προϊόντα. Στις 10 Ιούλη 1976, εξαιτίας μιας ελαττωματικής βαλβίδας ασφαλείας, προκλήθηκε μεγάλη διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη.
Από το ατύχημα πολλά πολλά ζωά πέθαναν φυτά καταστράηκαν, και γύρω στα 35 άτομα – ανάμεσα τους πολλά παιδιά – παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και μεταφέρονται επειγόντως στα νοσοκομεία.
Οι κάτοικοι της περιοχής διατάσσονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι αρχές, με μεγάλη καθυστέρηση προχωρούν στη θανάτωση όλων των ζώων σε μια περιοχή περίπου 700 στρεμμάτων.
Στο μεταξύ τα υγειονομικά συνεργεία στους ελέγχους που πραγματοποιούν διαπιστώνουν ότι οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους έχουν προσβληθεί από σοβαρές δερματικές νόσους, οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται σε καρκινοπάθειες. Μπροστά στο ενδεχόμενο τερατογενέσεων, το υπουργείο Υγείας προτείνει την άμβλωση για τις εγκύους όταν το έμβρυο είναι μικρότερο των τριών μηνών. Στη συνέχεια καταστρέφεται όλη η βλάστηση της περιοχής.
Με αφορμή αυτό το ατύχημα, δημιουργείται ο προβληματισμός στην ΕΟΚ για λήψη προληπτικών μέτρων εκτός για τη προστασία του προσωπικού εντός των εγκαταστάσεων, και για τη προστασία του κοινού από ενδεχόμενα ατυχήματα.
Διαβάστε περισσότερα στο offsite.com.cy