Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η Λάρνακα στις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου
Η Λάρνακα στις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Η Λάρνακα στις 20 αρχαιότερες πόλεις του κόσμου

Στις 20 παλαιότερες, συνεχώς κατοικημένες πόλεις του κόσμου συμπεριλαμβάνεται η Λάρνακα. Πρόσφατα, η βρετανική εφημερίδα Telegraph φιλοξένησε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις πόλεις του κόσμου, οι οποίες κατοικούνται συνεχόμενα εδώ και χιλιετίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Λάρνακα, με τα σχεδόν 4 χιλιάδες χρόνια ιστορίας της. Η εφημερίδα αναδεικνύει τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης μας, αλλά και τις διάσημες παραλίες της τοποθετώντας την στον χάρτη της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας. Το παρακάτω αποτελεί απόδοση του αφιερώματος της εφημερίδας Telegraph.

Του Τάσου Περδίου

Varanasi – Ινδία, 1000 π.Χ.

Βρίσκεται στη δυτική όχθη του ποταμού Γάγγη και είναι γνωστή και ως Benares. Είναι σημαντική ιερή πόλη τόσο για τους Ινδουιστές όσο και για τους Βουδιστές. Ο θρύλος φέρει την πόλη να έχει ιδρυθεί από τη θρυλική θεότητα των Ινδουιστών Σίβα πριν πέντε χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με σύγχρονους μελετητές όμως, η ίδρυση της πόλης τοποθετείται χρονικά πριν τρεις χιλιάδες χρόνια.

Mark Twain, Αμερικανός συγγραφέας: «Η πόλη Varanasi είναι μεγαλύτερη από την ιστορία, μεγαλύτερη από την παράδοση, μεγαλύτερη από το θρύλο και μοιάζει δύο φορές μεγαλύτερη από όλα αυτά μαζί».

Cadiz – Ισπανία, 1100 π.Χ.

Απλωμένη σε μια στενή λωρίδα γης στον Ατλαντικό Ωκεανό, η πόλη Cadiz είναι η έδρα του Ισπανικού ναυτικού από τον 18ο αιώνα. Ιδρύθηκε από τους Φοίνικες ως μικρό εμπορικό πόστο και πέρασε στην κατοχή των Καρχηδόνιων γύρω στο 500 π.Χ. όταν και μετατράπηκε σε βάση για την κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου από τον στρατάρχη Ανίβαλ. Ακολούθως περιήλθε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων και των Μαυριτανών προτού αναγεννηθεί την εποχή των εξερευνήσεων.

Θήβα – Ελλάδα, 1400 π.Χ.

Η Θήβα, από τους μεγαλύτερους αντιπάλους της αρχαίας Αθήνας, διοικούσε την περιοχή της Βοιωτίας και παραχώρησε βοήθεια στον Ξέρξη κατά την εισβολή των Περσών το 480 π.Χ. Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως Μυκηναϊκό οικισμό, ο οποίος χρονολογείται ακόμα πιο πίσω.

Λάρνακα – Κύπρος, 1400 π.Χ.

Ιδρύθηκε ως Κίτιον από τους Φοίνικες. Η Λάρνακα είναι διάσημη για το παραλιακό της μέτωπο, τις περίφημες Φοινικούδες. Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι παραλίες της προσελκύουν μοντέρνους επισκέπτες.

Robert Byron, Βρετανός ταξιδιωτικός συγγραφέας: «Η ιστορία σ’ αυτό το νησί είναι σχεδόν υπερβολικά άφθονη. Μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον ενός είδους διανοητική δυσπεψία».

Αθήνα – Ελλάδα, 1400 π.Χ.

H κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η κληρονομιά της Αθήνας είναι ακόμα φανερή. Η πόλη είναι γεμάτη με ελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία και παραμένει ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Balkh – Αφγανιστάν, 1500 π.Χ.

Η πόλη Balkh βρίσκεται στο βόρειο Αφγανιστάν και για τους Αραβες, θεωρείται η Μητέρα των Πόλεων. Η σύγχρονη πόλη είναι έδρα της βιομηχανίας βαμβακιού της περιοχής.

Κιρκούκ – Ιράκ, 2200 π.Χ.

Σε απόσταση 150 μιλίων βόρεια της Βαγδάτης, το Kirkuk βρίσκεται στο χώρο της αρχαίας πρωτεύουσας των Ασσυρίων Arrapha. Η στρατηγική σημασία της πόλης αναγνωρίστηκε από τους Βαβυλώνιους και την αρχαία φυλή Media (περιοχή σημερινού Αζερμπαϊτζάν, νοτιοδυτικού Ιράν και νοτιοανατολικού Ιράκ) που επίσης ήλεγξαν την πόλη. Σήμερα η πόλη είναι η έδρα της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράκ.

Αρμπίλ – Ιράκ, 2300 π.Χ.

Η πόλη Arbil βρίσκεται βόρεια του Kirkuk και κατά περιόδους βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Ασσυρίων, των Περσών, των Αράβων και των Οθωμανών. Η πόλη ήταν μεγάλη στάση στο δρόμο του Μεταξιού. H αρχαία της ακρόπολη ακόμα δεσπόζει στον ουρανό.

Τύρος – Λίβανος, 2750 π.Χ.

Η Τύρος ιδρύθηκε γύρω στο 2750 π.Χ. σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. μετά από πολιορκία επτά μηνών και έγινε επαρχία των Ρωμαίων το 64 π.Χ. Σήμερα, η οικονομία της πόλης στηρίζεται στον τουρισμό. Ο αρχαίος ιππόδρομος της Τύρου είναι Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ιερουσαλήμ – Μέση Ανατολή, 2800 π.Χ.

Το πνευματικό κέντρο των Εβραίων και η τρίτη πιο ιερή πόλη του Ισλάμ, η Ιερουσαλήμ είναι χώρος πολλών σημαντικών θρησκευτικών μνημείων όπως ο Θόλος του Βράχου, το Δυτικό Τείχος και ο Ναός της Αναστάσεως. Στην ιστορία της, η πόλη πολιορκήθηκε 23 φορές, δέχθηκε επίθεση 52 φορές, κατακτήθηκε 44 φορές και καταστράφηκε δύο φορές!

Βηρυτός – Λίβανος, 3000 π.Χ.

Η Βηρυτός είναι η πρωτεύουσα καθώς και το πολιτιστικό, διοικητικό και οικονομικό κέντρο του Λιβάνου και η ιστορία της εκτείνεται 5 χιλιάδες χρόνια πίσω. Ανασκαφές στην πόλη έχουν φέρει στην επιφάνεια Φοινικικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά, Αραβικά και Οθωμανικά ευρήματα. Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, έχει γίνει ένας ζωντανός και μοντέρνος τουριστικός προορισμός.

Gaziantep – Τουρκία, 3650 π.Χ.

Η πόλη Gaziantep βρίσκεται στη νότια Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Κύριο μνημείο της είναι η ακρόπολη Ravanda, η οποία αναπαλαιώθηκε από τους Βυζαντινούς τον 6ο αιώνα. Στο κέντρο της πόλης έχουν ανακαλυφθεί επίσης ρωμαϊκά μωσαϊκά.

Plovdiv – Βουλγαρία, 4000 π.Χ.

Το Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και προτού μετατραπεί σε ρωμαϊκή πόλη ήταν οικισμός που κατοικείτο από Θράκες. Αργότερα πέρασε στην κυριαρχία των Βυζαντινών και των Οθωμανών προτού γίνει μέρος της Βουλγαρίας. Η πόλη είναι μεγάλο πολιτιστικό κέντρο και διαθέτει πολλά αρχαιολογικά μνημεία μεταξύ των οποίων ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο.

Σιδώνα – Λίβανος, 4000 π.Χ.

Ισως η αρχαιότερη Φοινικική πόλη, η Σιδώνα βρίσκεται 45 χιλιόμετρα νότια της Βηρυτού. Ηταν η βάση από την οποία επεκτάθηκε η μεγάλη αυτοκρατορία των Φοινίκων στη Μεσόγειο. Κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο το 332 π.Χ. και φέρονται να την επισκέφθηκαν ο Ιησούς και ο Απόστολος Παύλος.

Φαγιούμ – Αίγυπτος, 4000 π.Χ.

Νοτιοδυτικά του Καΐρου, η πόλη Φαγιούμ κατέχει μέρος της Κροκοδειλούπολης, μιας αρχαίας αιγυπτιακής πόλης όπου λατρευόταν ένας κροκόδειλος! Στη σύγχρονη πόλη υπάρχουν μεγάλες αγορές, τζαμιά και λουτρά. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται οι πυραμίδες Lehin και Hawara.

Σούσα – Ιράν, 4200 π.Χ.

Η πόλη Σούσα στο Ιράν ήταν η πρωτεύουσα της αρχαίας αυτοκρατορίας των Ελαμιτών πριν κατακτηθεί από τους Ασσύριους. Είναι η πόλη όπου εκτυλίσσονται οι Πέρσες του Αισχύλου, η αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία. Η σύγχρονη πόλη Shush έχει πληθυσμό 65 χιλιάδων κατοίκων.

Δαμασκός – Συρία, 4300 π.Χ.

Θεωρείται από κάποιους μελετητές η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη με ιστορία μέχρι και το 10000 π.Χ. Εγινε σημαντικός οικισμός με την άφιξη των Αραμαίων που δημιούργησαν ένα δίκτυο καναλιών, τα οποία ακόμα αποτελούν τη βάση των σύγχρονων υδατικών δικτύων της πόλης. Μετά την κατάκτηση από τον Μέγα Αλέξανδρο, πέρασε από Ρωμαϊκή, Αραβική και Οθωμανική κυριαρχία. Διαθέτει πλούτο ιστορικών ατραξιόν.

Αλέπο – Συρία, 4300 π.Χ.

Η πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας με πληθυσμό 4,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Λόγω του ότι η σύγχρονη πόλη είναι κτισμένη πάνω στην αρχαία, υπάρχει μηδαμινή πρόσβαση για τους αρχαιολόγους. Εχει περάσει από την κυριαρχία των Χετταίων, των Ασσύριων, των Ελλήνων και των Περσών, ενώ αργότερα κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τους Αραβες. Επίσης πολιορκήθηκε από τους Σταυροφόρους και κατακτήθηκε από τους Μογγόλους και τους Οθωμανούς!

Βύβλος – Λίβανος, 5000 π.Χ.

Η πόλη Βύβλος ιδρύθηκε ως Τζουμπάιλ από τους Φοίνικες και πήρε το όνομά της από τους Ελληνες και εισήγαγαν πάπυρους από την Πόλη. Τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα είναι αρχαίοι φοινικικοί ναοί, το κάστρο Βύβλος και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή καθώς επίσης και το Μεσαιωνικό Τείχος.

Ιεριχώ – Παλαιστινιακά εδάφη, 9000 π.Χ.

Η παλαιότερη, συνεχώς κατοικημένη πόλη στον κόσμο είναι η Ιεριχώ, στα Παλαιστινιακά εδάφη. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει τα απομεινάρια 20 διαδοχικών οικισμών στην Ιεριχώ που φτάνουν στα βάθη της ιστορίας, πριν 11 χιλιάδες χρόνια. Η πόλη βρίσκεται κοντά στον Ιορδάνη ποταμό, στη δυτική όχθη.

Πηγή:  dialogos.com.cy

Send this to a friend