Η αλεπού και η ιστορία της στο χωριό Κάτω Δρυς
Σε καφενείο του χωριού Κάτω Δρυς μάθαμε για την αλεπού και την ιστορία της σχετικά με το χωριό.
Ο Ιωάννης Συκουτρής (1901-1937), κατά τo σύντομον διάστημα που έμεινε στην Κύπρο ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα, πηγαίνοντας σε πληθώρα χωριών και καταγράφοντας τα ήθη και τα έθιμα της Κύπρου. Καταγράφει μεταξύ άλλων και την ιστορία του αλουπού και γιατί σε πολλά χωριά οι κατοικοι έχουν διάφοραπαρατσούκλια.
Οι κάτοικοι της Αγκαστίνας λέγονται κονναρτζί(-δ)ες, διότι τρώγουν πολλά κόνναρα…Οι κάτοικοι τής Λουρουτζίνας λέγονται κολοκοφάες, διότι έκλεψαν–κολοκύθια και ανεκαλύφθησαν. Οι κάτοικοι του χωρίου Κάτω Δρυς και Κατωκοπιάς λέγονται αλουποί, διά το εξής: Είδαν την εκκλησίαν του γειτονικού χωριού κάτασπρην και έφεραν και εκείνοι γάλαν όξυνον και έτριψαν την εκκλησίαν του χωριού τους.
Την νύκταν ήλθαν οι αλουποί και έγλειψαν τους τοίχους. Επήγαν και οι χωριανοί και αρπάξαν έναν αλουπόν. Α! εν το Άγιον Πνεύμαν τούτον, λαλούσιν, και ανάψαν κεριά πάνω του και τον απέλυσαν.
Ο αλουπός έτρεχεν να κρυφθεί μέσα στα σπαρτά και οι χωρικοί τότε εφώναζαν “Άγιον Πνεύμαν, κάψε τζι’ άφησε να φαν τζιαι τα παιδκιά μας…”
ΛούηςΠερεντός
Διαβαστε επισης