Αντώνης Φανιέρος. Το όνομα του απασχόλησε όσο λίγα την κοινή γνώμη αλλά και τις αστυνομικές αρχές. Γύρω από αυτό κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν αρκετοί μύθοι. Ο ίδιος τους αντιμετώπιζε πάντα με ένα μειδίαμα και πάντα καλόπιστα.
Ο Αντώνης Φανιέρος πέθανε σήμερα σε ηλικία 77 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ανοιγόκλεισε το μάτι στον θάνατο αρκετές φορές, αφού έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας από την οποία αποκόμισε το μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές του χορδές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Φανιέρος
Απασχόλησε όσο λίγοι την αστυνομία για σοβαρές υποθέσεις που είχαν να κάνουν με απειλές, εκφοβισμούς, παράνομο τζόγο, ξυλοδαρμούς, τοκογλυφία αλλά ποτέ για ναρκωτικά όπως ο ίδιος υπογράμμιζε με κάθε ευκαιρία.
Ο Αντώνης Φανιέρος πέρασε δύο φορές τις πύλες των Κεντρικών Φυλακών για υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος.
Τελευταία φορά συνελήφθη το 2011 ως ύποπτος για 20 και πλέον αδικήματα αλλά αθωώθηκε αφού εναντίον του δεν προσκομίστηκε στο δικαστήριο οποιαδήποτε μαρτυρία.
Ο ίδιος απαντούσε σε όσους τον κατηγορούσαν ως «νονό του εγκλήματος» ως κακοήθειες ενώ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από το δάχτυλο του για τη σχέση του με τα καζίνο τα οποία υπερασπίστηκε, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έλαβε μέτρα όταν άνοιξαν τα οδοφράγματα και Ελληνοκύπριοι και τουρίστες πηγαίνουν στα κατεχόμενα.
Από ζωέμπορας στην Αραδίππου, «άρχοντας» της νύχτας»
Ο κύριος τομέας στον οποίο επένδυσε ο Αντώνης Φανιέρος ήταν τα κτηματικά αφού διέθετε αρκετές εταιρείες στον συγκεκριμένο τομέα ενώ κατείχε και μεγάλο αριθμό τίτλων ιδιοκτησίας τόσο στις ελεύθερες περιοχές, όσο και στα κατεχόμενα.
Ο Αντώνης Φανιέρος ξεκίνησε από το χωριό του, την Αραδίππου ως ζωέμπορας, από τους μεγαλύτερους της Λάρνακας. Όπως ο ίδιος είπε σε συνεντεύξεις του η ανάγκη να κερνά τους πελάτες τους τον οδήγησε στο να ανοίξει ο ίδιος νυχτερινό κέντρο ούτως ώστε να γλιτώνει χρήματα από τα κεράσματα. Το ένα έφερε το άλλο και η συνέχεια του στον κόσμο της νύχτα είναι γνωστή.
Η κόντρα με του Αεροπόρους και οι απόπειρες δολοφονίας
Την δεκαετία του 1990 το όνομα του Φανιέρου συνδέθηκε με την ανοιχτή κόντρα με την οικογένεια των Αεροπόρων. Μάλιστα αρκετοί πίστευαν πως κρυβόταν πίσω από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Χαμπή Αεροπόρου, κάτι όμως που ο ίδιος απέρριπτε κατηγορηματικά, αλλά ούτε αποδείχτηκε στο δικαστήριο.
Αντιθέτως ο ίδιος έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρα στις 29 Μαΐου 1997 όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα έριξαν εναντίον του 30 σφαίρες με καλάσνικοφ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
Δυο εβδομάδες μετά, η αστυνομία εξασφάλισε διάταγμα οκταήμερης κράτησης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, εναντίον των αδελφών Χαράλαμπου και Ανδρέα Αεροπόρου, από το Κολόσσι, 35 ετών και 30 ετών.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής στην κατάθεση του ο Τάσος Σιμιλλίδη, ανέφερε ότι ο ίδιος ήταν ο οδηγός της μοτοσυκλέτας που μετέφερε τον Πανίκο Αεροπόρο, έξω από τη λέσχη του Αντώνη Φανιέρου στη Λάρνακα. Σύμφωνα πάντα με την κατάθεση Σιμιλλίδη, ο Πανίκος Αεροπόρος, ήταν αυτός που πυροβόλησε τον Αντώνη Φανιέρο.
Την όλη επιχείρηση, ανέφερε επίσης στην κατάθεση του, οργάνωσαν οι Χαράλαμπος και Ανδρέας Αεροπόρου. Η αστυνομία είχε εντοπίσει τότε μετά από έρευνες στην περιοχή του Μαρί ένα πτυσσόμενο αυτόματο όπλο τύπου καλάσνικοφ και 3 σφαιροθήκες, από τις οποίες η μία ήταν κενή. Εκτιμήθηκε ότι το καλάσνικωφ είναι το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα φόνου του Φανιέρου. Στην ίδια περιοχή, είχε βρεθεί επίσης μια μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία επίσης πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα κατά του Φανιέρου. Τα αδέλφια
Αεροπόροι αθωώθηκαν στη συνέχεια ενώ ο Συμιλλίδης, είχε διαφύγει. Το 2010 παραπέμφθηκε σε απευθείας δίκη ενώπιον κακουργιοδικείου ενώ στη συνέχεια έγινε αναστολή της ποινικής δίωξης.
Μια από τις σφαίρες καρφώθηκε στο λαιμό του Αντώνη Φανιέρου δημιουργώντας του μόνιμο πρόβλημα στις φωνητικές χορδές.
Τα τελευταία του χρόνια και ο Άγιος Αντώνιος
Ο Αντώνης Φανιέρος δεν έκρυψε ποτέ την βαθειά του πίστη στην εκκλησία και συγκεκριμένα στον Άγιο Αντώνιο.
Μάλιστα με κάθε ευκαιρία εξιστορούσε τις περιπτώσεις στις οποίες ο Άγιος Αντώνιος του φανερώθηκε. Το 1967 όταν πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους στα Κελιά έταξε στον Άγιο να του κτίσει εκκλησία αν έβγαινε ζωντανός από τα κρατητήρια και σε δύο περιπτώσεις ο Άγιος του φανερώθηκε πριν κτίσει την εκκλησία, όταν είχε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αμέσως μετά αποφάσισε να κτίσει εκκλησία στην αυλή της οικίας του αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο.
Στην Αραδίππου ίδρυσε γεροκομείο στο οποίο κατέφευγαν αρκετοί ηλικιωμένοι και άνθρωποι που χρειάζονταν φροντίδα με το όνομα «Άγιος Αντώνιος».
Στη Λάρνακα όσοι βρέθηκαν κοντά του έχουν να πουν ένα καλό λόγο για αγαθοεργίες που έκανε βοηθώντας φτωχούς και ανήμπορους συμπολίτες του. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αντώνης Φανιέρος παρενέβη σε τηλεοπτικές εκπομπές για να πει την άποψη του και να βοηθήσει πολίτες που χρειάζονταν οικονομική ή άλλη βοήθεια κατακρίνοντας πολιτικούς και πολιτειακούς θεσμούς.
Δεν φοβόταν το θάνατο
Μιλώντας για το θάνατο ο Αντώνης Φανιέρος επέμενε πως δεν τον φοβόταν. «Η ζωή δεν είναι τίποτα. Άμα έζησες έζησες αν όχι πάλι καλά. Ο θάνατος κι εγώ είμαστε πρώτα ανίψια. Έχει κανένα που γεννιέται και δεν πεθάνει; Τι 50 τι 60 τι 80. Πάνω από τα 80 είναι ταλαιπωρία» έλεγε σε συνέντευξη του στο MEGA.
Πηγή : reporter.com.cy