Παίρνει σάρκα και οστά το όραμα της ψηφιοποίησης του τεράστιου Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη
Το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, εδώ και λίγο καιρό συνεργάζεται επισήμως με το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, το οποίο έχει αναλάβει την καταχώρηση του Αρχείου σε ψηφιακή μορφή. Στόχος είναι να γίνει προσβάσιμο και εύχρηστο σε όλους, το τεράστιο αρχειακό υλικό που συγκέντρωσε για μια ολόκληρη ζωή ο αείμνηστος συλλέκτης και μελετητής της ιστορίας της Λάρνακας Φοίβος Σταυρίδης.
Η πρόταση για συνεργασία του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας, είχε γίνει στις 26/09/2016, με επίσημη επιστολή που είχε στείλει στο ΓΤΠ ο τότε Δημαρχεύων Λάρνακας Πέτρος Χριστοδούλου. Η συνεργασία περιλαμβάνει κατηγοριοποίηση του υλικού και διάσωση του σε ψηφιακή μορφή. Στη συνέχεια το υλικό αυτό θα ανεβεί στο διαδίκτυο για να είναι προσβάσιμο στους μελετητές ή τους λάτρεις της Λάρνακας.
Το υλικό της συλλογής αριθμεί πέρα των 30.000 τεκμηρίων. Υπάρχουν έντυπα τα οποία είχαν εκδοθεί από το 1580 έως σήμερα. Περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, σπάνιες εκδόσεις ταξιδιωτικών βιβλίων, και μοναδικές κυπρολογικές εκδόσεις που τυπώθηκαν στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα. Αρκετά είναι τόσο σπάνια που δεν απαντώνται σε άλλες κυπριακές βιβλιοθήκες. Η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος περιλαμβάνει πλήρεις σειρές, εφημερίδων και περιοδικών του 19ου και του 20ού αιώνα όπως η Cyprus Gazette, το Ζήνων, Αυγή, ο Εκκλησιαστικός Κήρυξ, τα Κυπριακά Χρονικά, τα Κυπριακά Γράμματα, η Πάφος, Πνευματική Κύπρος και πολλά άλλα.
Το αρχειακό υλικό της συλλογής αποτελείται από μεγάλο αριθμό επιστολών του 19ου και 20ού αιώνα ιστορικών προσωπικοτήτων όπως Αρχιεπισκόπων, Επισκόπων και πολιτικών, αλλά και συγγραφέων. Υπάρχουν χειρόγραφα μεγάλων μορφών της τέχνης της λογοτεχνίας και της ποίησης, και εξέχουσες προσωπικότητες της Λάρνακας όπως των, Δημήτρη Λιπέρτη, Γεώργιου Σ. Φραγκούδη, Γλαύκου Αλιθέρση, Τεύκρου Ανθία, Λοΐζου Φιλίππου, Νεοκλή Γ. Κυριαζή, Φίλιου Ζαννέτου, Φαίδωνα Κουκουλέ, C.D. Cobham, Richard M. Dawkins, Sir Harry Luke, κ.ά. Μεταξύ των χειρογράφων της συλλογής αναφέρουμε ως ιδιαίτερης σημασίας το βυζαντινό ιστόρημα Στεφανίτης και Ιχνηλάτης (χειρόγραφο του 18ου αιώνα), το έργο Βίος του Αισώπου του Φρυγός, εκκλησιαστικά χειρόγραφα και κείμενα Κυπρίων συγγραφέων όπως των Π. Βαλδασερίδη, Ν. Γ. Κυριαζή, Ξ. Λυσιώτη, Σ. Τσερκεζή και πολλών άλλων.
Εξέχουσα θέση στη συλλογή του Ιδρύματος κατέχουν τα εφήμερα, μονόφυλλα, πολιτικές διακηρύξεις των Οκτωβριανών του 1931, προπαγανδιστικά κυβερνητικά φυλλάδια της περιόδου της αγγλοκρατίας, αλλά και πληθώρα θεατρικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων, διαφημίσεων και ανακοινώσεων για εκδηλώσεις και γεγονότα του 20ού αιώνα. Υπάρχει τέλος πλούσιο φωτογραφικό υλικό της συλλογής που αφορά τη Λάρνακα και την Κύπρο των αρχών του 20ού αιώνα και το τέλος του προηγούμενου, όπως και τη μεγάλη συλλογή ταχυδρομικών δελταρίων των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα.