Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το ραντεβού έφερε αποκαλύψεις: Του χρόνου μετακινούνται τα καύσιμα από τη Λάρνακα, το 2019 το γκάζι…
Το ραντεβού έφερε αποκαλύψεις: Του χρόνου μετακινούνται τα καύσιμα από τη Λάρνακα, το 2019 το γκάζι…

Το ραντεβού έφερε αποκαλύψεις: Του χρόνου μετακινούνται τα καύσιμα από τη Λάρνακα, το 2019 το γκάζι…

Παράταση στο υφιστάμενο διάταγμα τερματισμού χρήσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα παραχώρησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που έτυχε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, για τις εταιρείες πετρελαιοειδών το χρονοδιάγραμμα μετακίνησής τους εκπνέει την 1η Μαρτίου 2018, ενώ για τις εταιρείες υγραερίου την 1η Μαρτίου 2019.

Ενημερώνοντας σήμερα (23/2) τους δημοσιογράφους για τις εξελίξεις γύρω από τα φλέγοντα θέματα της Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης για τα υγρά καύσιμα φαίνεται ρεαλιστικό, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για τήρηση του χρονοδιαγράμματος σε σχέση με το υγραέριο. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αύριο Σάββατο θα συνέλθει το δημοτικό συμβούλιο για να εξετάσει να νέα δεδομένα, ενώ με την επιστροφή του Σωκράτη Χάσικου από το εξωτερικό θα έχει συνάντηση μαζί του, στην παρουσία και των εταιρειών, κατά την οποία ο δήμος θα απαιτήσει τον καθορισμό οδικού χάρτη και συγκεκριμένου πλάνου πορείας, με στόχο την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αυτών. Να σημειωθεί, ότι μετά την πιο πάνω εξέλιξη ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει τη δυνατότητα νομικής προσφυγής.

«Απαιτούμε έναν οδικό χάρτη που θα δημοσιευτεί για να γνωρίζει και ο κόσμος. Διαφορετικά θ’ αντιδράσουμε έντονα», ήταν η επισήμανση του κ.Βύρα. Σημείωσε, ακόμα, ότι η Λάρνακα θα απαιτήσει άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβάρυνση που υφίσταται, διότι, όπως εξήγησε, ήδη έχει παραβιαστεί το διάταγμα τερματισμού χρήσης. Τ’ αντισταθμιστικά μέτρα θα αφορούν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, το οποίο θα δαπανηθεί για έργα υποδομής στην πόλη. Ο Δήμαρχος Λάρνακας ανέφερε ότι προχωρεί και η διαδικασία για το Σχέδιο Περιοχής.

Λιμάνι

Όσον αφορά το θέμα του λιμανιού, ο Ανδρέας Βύρας είπε ότι πρώτιστο μέλημα του δήμου είναι να προχωρήσει η διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί. Καλώς εχόντων τα πραγμάτων, το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να προκηρυχθούν οι προσφορές και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εκτός απροόπτου, θα γίνει γνωστός ο επενδυτής που θ’ αναλάβει το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού – μαρίνας.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το λιμάνι ολοκληρώνεται στις 3 Μαρτίου. Ο Δήμαρχος επικαλέστηκε ανεπίσημη ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ενδιαφέρον από 3-4 σοβαρές εταιρείες. «Όμως, από το ενδιαφέρον… στην πράξη, υπάρχει διαφορά. Θα κάνουμε το παν για να προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε. Ο Α. Βύρας θα επισκεφθεί το λιμάνι στις 8 Μαρτίου.

Send this to a friend