Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αλλαγές εκ βάθρων για τους δικηγόρους- Θα δυσαρεστήσουν πολλούς!
Αλλαγές εκ βάθρων για τους δικηγόρους- Θα δυσαρεστήσουν πολλούς!

Αλλαγές εκ βάθρων για τους δικηγόρους- Θα δυσαρεστήσουν πολλούς!

 

 

Στα σκαριά μεγάλες και καθοριστικές αλλαγές στον περί δικηγόρων Νόμο ετοιμάζει ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, που θα δυσαρεστήσουν πολλούς. Κανένας πλέον με πτυχίο δικηγόρου δεν θα μπορεί να μπαίνει στο επάγγελμα από το παράθυρο, ούτε με πάσα ευκολία να εκμεταλλευτεί τα σημερινά κενά. Η νομοθεσία που κατοχυρώνει το επάγγελμα του δικηγόρου χρονολογείται από εξηκονταετίας περίπου με ελάχιστες τροποποιήσεις διαχρονικά, γι’ αυτό και τώρα επιχειρούνται αλλαγές εκ βάθρων που κατοχυρώνουν το επάγγελμα.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης

Τερματίζεται η ένταξη δικηγόρων… αλεξιπτωτιστών, εντός και εκτός Κύπρου. Όσοι φεύγουν από τη δημόσια υπηρεσία και μπαίνουν στη δικηγορία, θα πρέπει πρώτα να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του ασκούμενου δικηγόρου, ενώ όσοι δεν ασκούν το επάγγελμα για 10 χρόνια, πάλιν θα χρειάζεται να κάτσουν στα θρανία και να περάσουν εξετάσεις. Παράλληλα, κάθε χρόνο, όλοι οι δικηγόροι θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν σεμινάρια, διαφορετικά δεν θα βλέπουν δικαστικά έδρανα. Όπως δηλώνει στον «Φ» ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας και μέλος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, που ετοίμασε τις αλλαγές μαζί με ομάδα άλλων νομικών, εισάγονται δηλαδή προϋποθέσεις για όσους έφυγαν από το επάγγελμα και επανέρχονται ή για όσους δεν άσκησαν ποτέ το επάγγελμα και θέλουν να το ασκήσουν τώρα. Οι αλλαγές στον Περί Δικηγόρων Νόμο βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα προωθηθούν στη Βουλή, είτε με τη μορφή νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου που είναι και πιο εύκολο να φτάσει στο νομοθετικό σώμα.

 

>> Η κύρια αλλαγή αφορά σ’ αυτούς που εγκαταλείπουν το  επάγγελμα του δικηγόρου πέραν των 10 ετών. Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, αναφέρει ο κ. Ταραμουντάς, ότι όποιος εγκαταλείπει το επάγγελμα για περισσότερα από 10 έτη, για να επανέλθει θα χρειάζεται να υποβληθεί σε εξέταση πλέον όπως οι ασκούμενοι δικηγόροι. Για να επανέλθει και να έχει δικαίωμα να το ασκήσει επάγγελμα, δηλαδή να μπορεί να αποκτήσει ετήσια άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος, πρέπει να παρακαθίσει εκ νέου σε εξετάσεις σε μαθήματα τα οποία θα καθορίσει το Νομικό Συμβούλιο. Ώς τώρα ο καθένας όποτε ήθελε έμπαινε στο επάγγελμα του δικηγόρου και όποτε ήθελε έβγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί να είχες πετύχει τις εξετάσεις του Νομικού Συμβουλίου και έφευγες για 10, 20 ή και 30 χρόνια και επανερχόσουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα όποιος φύγει ή όταν κάποιος πέτυχε στις εξετάσεις αλλά δεν άσκησε το επάγγελμα για 10 χρόνια, για να επανέλθει, θα πρέπει να περάσει εκ νέου από εξετάσεις.

Από την πρόνοια αυτή θα εξαιρεθούν τα μέλη της Δικαστικής Υπηρεσίας και οι δικηγόροι της Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό βασικά θέτει προϋποθέσεις στο να επανέρχονται στο επάγγελμα οι συνταξιούχοι δικηγόροι. Τούτο σημαίνει, κατά τον κ. Ταραμουντά, ότι οι πρώην αστυνομικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην στρατιωτικοί πολλοί που για διάφορους λόγους εγκατέλειψαν το επάγγελμα ή δεν το άσκησαν ποτέ, για να ασκήσουν το επάγγελμα του δικηγόρου θα πρέπει να παρακαθίσουν εκ νέου σε εξετάσεις.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτό που συνέβαινε ώς τώρα είναι επικίνδυνο, γιατί ο πολίτης που χρειάζεται δικηγόρο, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τι γνωρίζει ένας και τι όχι για να τον συμβουλεύσει. Γιατί, άλλο ο μάχιμος δικηγόρος με 30 χρόνια πείρα και άλλο αυτός που έρχεται στα 60 του χρόνια να ασκήσει δικηγορία. Πολλοί μπαίνουν στο επάγγελμα με κάποιους τίτλους δεσμεύοντας δουλειές από τις υπηρεσίες, στις οποίες οι ίδιοι υπηρετούσαν. Για παράδειγμα, υπάλληλοι του δημοσίου, ή του δήμου ή της Αστυνομίας ή ημικρατικού οργανισμού, λόγω των οποιωνδήποτε διασυνδέσεων είχαν με εκείνη την υπηρεσία, έρχονται και εκείνη την προηγούμενη ενασχόληση την παρουσιάζουν ως ένα θετικό προσόν και δεσμεύουν δουλειά. Όπως κάνει ένας πρώην υπάλληλος του Κτηματολογίου που εμφανίζεται ως ειδικός επί υποθέσεων Κτηματολογίου γιατί γνωρίζει τον νόμο. Το επάγγελμα σήμερα έχει εγγεγραμμένους στο μητρώο του Ανωτάτου Δικαστηρίου περίπου 6.500 δικηγόρους. Θέλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση, δηλαδή να επαναπροσδιοριστεί η βάση άσκησης του επαγγέλματος, δεν γίνεται να ισχύουν όσα ίσχυαν ώς τώρα.

>> Μια άλλη αλλαγή που εισάγεται είναι η συνεχής επιμόρφωση των δικηγόρων με τη διοργάνωση διαφόρων σεμιναρίων από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ή τους τοπικούς Συλλόγους. Στη βάση της συμμετοχής που θα έχει ο κάθε δικηγόρος, θα παίρνει συγκεκριμένα μόρια. Εκείνα τα μόρια θα τα χρησιμοποιεί για την ανανέωση της ετήσιας άδειας άσκησης του επαγγέλματος. Αν δεν τα συμπληρώσει δεν θα δικαιούται να ανανεώσει την άδειά του. Αυτή η συνεχής επιμόρφωση των δικηγόρων είναι ήδη αναγκαστική σε 18 χώρες της Ευρώπης. Δεν το εισάγει η Κύπρος επειδή ήδη ισχύει στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, αλλά γιατί είναι πλέον αναγκαστική η επιμόρφωση των δικηγόρων. Είναι προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Όταν ένας δικηγόρος δεν έχει τα απαιτούμενα μόρια, δεν θα δικαιούται πλέον να ασκεί το επάγγελμα. Τα σεμινάρια, όπως διευκρίνισε ο κ. Ταραμουντάς, θα αφορούν σε νομικά θέματα. Όλοι χρειάζονται επιμόρφωση, αφού για παράδειγμα το ευρωπαϊκό δίκαιο πολύ λίγοι το γνωρίζουν. Από 500 νόμους που υπήρχαν παλαιότερα τώρα έγιναν 2.100, γι’ αυτό και επαναπροσδιορίζονται τα γραφεία των δικηγόρων για το τι μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους. Σημειώνεται ότι η εισήγηση αυτή ανήκει στον δικηγόρο Λάρη Βραχίμη.

>> Συζητείται εισήγηση για σύσταση τριμελών Επιτροπών Δεοντολογίας για κάθε επαρχία ξεχωριστά, που θα έχουν ρόλο διερεύνησης των προϋποθέσεων για ανανέωση των ετησίων αδειών. Σήμερα παρουσιάζεται το φαινόμενο –και το λέω με πολλή λύπη– όπου σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ενώπιον δικαστηρίων πρόσωπα χωρίς να έχουν ανανεώσει την ετήσια άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Ως Παγκύπριος Σύλλογος, λέμε ότι αυτές οι άδειες θα πρέπει να ανανεώνονται το πρώτο τρίμηνο κάθε χρόνου. Αυτός που εντός του πρώτου τριμήνου δεν ανανεώνει την άδειά του, θα έχει πρόβλημα. Και δυστυχώς, αναφέρει ο κ. Ταραμουντάς, έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα όπως με τους ασκούμενους που δεν δικαιούνται να εμφανίζονται σε υποθέσεις τους πρώτους τρεις μήνες από την απόκτηση άδειας άσκησης του επαγγέλματος και κανείς δεν τους ελέγχει.

Δικηγορία ως πάρεργο

Υπάρχουν πολλοί, αναφέρει ο κ. Ταραμουντάς, που έχουν καταντήσει το επάγγελμα του δικηγόρου ως πάρεργο. Υπάρχει και αυτή η κατηγορία δικηγόρων πλέον που ενώ εγγράφονται, δεν διατηρούν γραφεία, κάτι που σημαίνει ότι το επάγγελμα το έχουν ως πάρεργο. Πρέπει όμως να είναι κύριο επάγγελμα όπως προβλέπεται από τον νόμο. Αν πληρώνει Κοινωνικές Ασφαλίσεις, αν διατηρεί γραφείο, αν ασκεί δικηγορία ως κύριο επάγγελμα, σήμερα όλα αυτά δεν ελέγχονται.

Η τριμελής επιτροπή πλέον έχει πολλά καθήκοντα και θ’ αποφασίζει αν κάποιος τηρεί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για να πάρει άδεια. Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η οργάνωση του δικηγορικού επαγγέλματος, γιατί τώρα έχει ξεφύγει η κατάσταση. Θα πρέπει την κονκάρδα που εξασφαλίζει ο δικηγόρος όταν αποκτά άδεια να την φέρει αναγκαστικά πλέον ώστε να ξεχωρίζουν αυτοί που δεν έχουν ανανεώσει την άδεια τους. Θα επιβληθεί επίσης η ανάγκη επίδειξης κάποιων δικαιολογητικών για να εγγραφεί κάποιος δικηγόρος. Σήμερα έρχεται κάποιος και λέει ότι εργάζεται στο τάδε γραφείο. Δεν ελέγχεται. Πλέον για να ανανεώνουν άδεια οι δικηγόροι θα είναι αναγκαία η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων, ότι εργάζεται κάποιος ως δικηγόρος, ή συνεργάζεται με κάποιο γραφείο.

Τέρμα στην εκμετάλλευση των συντάξεων

Μια άλλη τροποποίηση είναι για όσους ασκούν επάγγελμα στη χώρα καταγωγή τους. Ώς τώρα αυτοί έρχονταν εδώ και αν ασκούσαν το επάγγελμα για τρία χρόνια εξομοιώνονταν με τους Κύπριους δικηγόρους και δικαιούνταν σύνταξη, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν εξετάσεις. Παρουσιάζεται τώρα το φαινόμενο κάποιοι να μην βρίσκονται στην Κύπρο (κυρίως οι εξ Ελλάδος δικηγόροι) και να εγγράφονται ως δικηγόροι με κίνητρο το ταμείο συντάξεων.

Με τις εισηγήσεις που γίνονται οι ξένοι δικηγόροι θα μπαίνουν σε ειδικό μητρώο και αν δεν αποδεικνύεται η άσκηση επαγγέλματος στην Κύπρο, τότε δεν θα τους δίνεται σύνταξη. Τέλος, με τις εισηγήσεις που γίνονται εκσυγχρονίζεται η λειτουργία του Ταμείου Συντάξεων των δικηγόρων και παράλληλα αναδιοργανώνεται το Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Πηγή: philenews.com

 

Send this to a friend