Τι κάνουν οι Δήμοι της Λάρνακας για τα νεκρά ζώα;
Ο Δήμος Αραδίππου συμμορφώθηκε με την Ευρωπαϊκής Οδηγία που σχετίζεται με τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Μάλιστα από τον περασμένο Μάρτιο, έχει υπογράψει συμβόλαιο με την εταιρεία Sigan Management Ltd που παραλαμβάνει για επεξεργασία τα νεκρά ζώα όπως γάτους και σκύλους που εντοπίζονται στα όρια του Δήμου Αραδίππου
Για τη διαχείριση των νεκρών οικόσιτων ζώων, όπως γάτων και σκύλων, είχαν στις αρχές του 2016 σύσκεψη οι πέντε Δήμοι της Επαρχίας Λάρνακας. Στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Δήμο Αραδίππου, μετείχαν δια αντιπροσώπων οι Δήμοι Λάρνακας, Αραδίππου, Λιβαδιών, Αθηένου και Λευκάρων, καθώς επίσης κι εκπρόσωποι εταιρείας με έδρα τη Λευκωσία, η οποία αναλαμβάνει τη διαχείριση νεκρών οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων, και ήδη συνεργάζεται με Δήμους της Πρωτεύουσας.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας, ανέλυσαν τον ορθό, σύμφωνα με ευρωπαϊκές οδηγίες, τρόπο διαχείρισης των νεκρών ζώων, των οποίων απαγορεύεται η ταφή, ή η απόρριψη στα σκουπίδια, ή η καύση κατ’ ιδίαν, διότι εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Η εταιρεία, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι της, αναλαμβάνει την παραλαβή, ακόμα και επί καθημερινής βάσης των νεκρών ζώων, τα οποία μεταφέρει με ειδικά φορτηγά, τα οποία πληρούν προδιαγραφές για κάθε περίπτωση, δηλαδή αν το ζώο πέθανε από φυσικά αίτια ή από ασθένεια. Στη συνέχεια τα ζώα καίγονται σε ειδικούς αποτεφρωτήρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ.
Το οικονομικό κόστος αυτής της διαδικασίας, θα είναι μια επί πλέον επιβάρυνση στα οικονομικά των Δήμων, ανέφερε εκπρόσωπος Δημοτικής Αρχής, ο οποίος διευκρίνισε ότι τα νεκρά ζώα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όλων των Δήμων της Επαρχίας Λάρνακας. Το όλο θέμα θα συζητηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια της Επαρχίας και πριν τη λήψη απόφασης για τη διαχείριση των νεκρών ζώων, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα συνάντηση με την εταιρεία. Πάντως η μη ενδεδειγμένη διαχείριση των νεκρών ζώων, εγκυμονεί επίσης κινδύνους για πρόστιμο από την ΕΕ, ανέφερε ο εκπρόσωπος Δημοτικής Αρχής.
Την ανάγκη για θέσπιση του Ευρωπαϊκού κανονισμού κατέδειξαν οι κρίσεις στον τομέα των τροφίμων της δεκαετίας του 1990, αφού αποδείχθηκε ο ρόλος που διαδραματίζουν τα ζωικά υποπροϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο στη διάδοση μεταδοτικών νόσων (όπως της επιδημίας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών). Τα υποπροϊόντα αυτά δεν πρέπει πλέον να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα. Για τον λόγο αυτό, ο κανονισμός θεσπίζει αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο υγείας και ασφάλειας.