
Στα δικαστήρια η αγορά ενέργειας για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού στη Λάρνακα από ιδιωτική εταιρεία!
Απέτυχε η ενδιάμεση προσπάθεια της First Electric Ltd (πρώην Vouros Power Industries) να ακυρώσει τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της απόφασης που έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ), με την οποία απέρριψε αίτημα της εταιρείας να λάβει παράταση της χρονικής ισχύος της άδειας κατασκευής και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου της Λάρνακας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Π”.
Η άδεια για την κατασκευή του σταθμού είχε δοθεί στην εταιρεία το 2005, επειδή όμως είχε εκ¬ πνεύσει η προθεσμία για υλοποίηση της κατ σκευής και επειδή απορρίφθηκε αίτημα για παράταση της χρονικής ισχύος της άδειας, η ΡΑΕΚ προχώρησε και δημοσίευσε τον περασμένο Ιούλιο στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την απόφαση που έλαβε. Με αίτηση στο Διοικητικό Δικαστήριο έναν μήνα μετά τη δημοσίευση, η εταιρεία επιχείρησε να εξασφαλίσει διάταγμα που να υποχρεώνει τη ΡΑΕΚ να αποσύρει τη δημοσίευση μέχρι να εξεταστεί η κυρίως προσφυγή που έχει καταχωρίσει, ωστόσο ο δικαστής Γ. Σεραφείμ έκρινε αβάσιμους τους λόγους που επικαλέστηκε και έτσι απέρριψε την αίτηση.
Διευκρινίζεται ότι η εξέταση της προσφυγής παραμένει σε εκκρεμότητα, οπότε η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου για το εάν ήταν δικαιολογημένη η απόφαση της ΡΑΕΚ για ακύρωση της άδειας θα κριθεί μέσω αυτής. Συνοπτικά οι λόγοι που επικαλέστηκε η εταιρεία ήταν ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση έχει αποκλειστεί η ίδια από την αγορά ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί η δυνατότητα νέων ανταγωνιστών και επιχειρήσεων να εισχωρήσουν στην εν λόγω αγορά. Δεδομένων αυτών, σύμφωνα με τις θέσεις της εταιρείας, παραβιάστηκαν οι νόμοι της προστασίας του ανταγωνισμού και της ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού αντίστοιχα. Υποστήριξαν περαιτέρω ότι θα υποστούν ζημιά της τάξης των 55 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕΚ από πλευράς της προέβαλε τις θέσεις ότι δεν συντρέχει έκδηλη παρανομία ή ανεπανόρθωτη ζημιά για να πετύχει η αίτηση της εταιρείας και περαιτέρω ότι η αιτήτρια απαραδέκτως ζητά αναστολή εκτέλεσης αρνητικών πράξεων της διοίκησης και «καταναγκασμό» αυτής σε έκδοση ορισμένων πράξεων.
Το δικαστήριο συμφώνησε ότι ο ρόλος του είναι ακυρωτικός και ως εκ τούτου δεν έχει δικαιοδοσία να εκδίδει θετικές αποφάσεις οι οποίες ως εκ της φύσεως τους είναι διοικητικές, διότι, αν έπραττε τούτο, θα καταστρατηγούσε σαφώς την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.