Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΛΑΡΝΑΚΑ: Οδηγός βυτιοφόρου συγκρούστηκε με αεροσκάφος και τον άφησαν να πεθάνει – Άργησε… 3,5 ώρες η τραχειοτομή!
ΛΑΡΝΑΚΑ: Οδηγός βυτιοφόρου συγκρούστηκε με αεροσκάφος και τον άφησαν να πεθάνει – Άργησε… 3,5 ώρες η τραχειοτομή!

ΛΑΡΝΑΚΑ: Οδηγός βυτιοφόρου συγκρούστηκε με αεροσκάφος και τον άφησαν να πεθάνει – Άργησε… 3,5 ώρες η τραχειοτομή!

«Στο θάνατο του Γεώργιου Νικολάου, 63 χρόνων, τέως από τη Λάρνακα, επενήργησαν ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων προσώπων, οι οποίες οδήγησαν στη μη έγκαιρη κι έγκυρη διάγνωση της ιατρικής κατάστασης του θανόντος, δηλαδή του συντριπτικού κατάγματος λάρυγγα.

Παραλείψεις που οδήγησαν στη μη ενδεδειγμένη, υπό τις περιστάσεις, αντιμετώπισης της κατάστασης». Πόρισμα – καταπέλτης του θανατικού ανακριτή Μ. Λοίζου εναντίον όσων είχαν ενεργό εμπλοκή τόσο κατά την μεταφορά με ασθενοφόρο, όσο και κατά την περίθαλψη στο Τμήμα Α΄ Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας του άτυχου Νικολάου το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2012, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ο Νικολάου οδηγούσε όχημα εφοδιασμού νερού της εταιρείας LGS, όταν κτύπησε με το μπροστινό μέρος του οχήματός του το δεξιό φτερό σταθμευμένου ιδιωτικού αεροσκάφους. Λίγες ώρες αργότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 11ης Δεκεμβρίου, εξέπνευσε στο χειρουργικό τραπέζι. Οι οικείοι του θανόντος κατάγγειλαν πως υπήρξε αμέλεια και αδιαφορία εκ μέρους των γιατρών μετά τη μεταφορά του 63χρονου στο νοσοκομείο.

Κατά την θανατική ανάκριση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, προς εξακρίβωση των αιτιών θανάτου του Νικολάου, κατέθεσαν οκτώ συνολικά μάρτυρες. Ως προς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες περιήλθε ο θάνατος του 63χρονου, ο θανατικός ανακριτής συμπεραίνει πως προκύπτει εύλογη υπόνοια, σε βαθμό μεγαλύτερο του ισοζυγίου των πιθανοτήτων και μικρότερο του πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, ότι στο θάνατο του Γεώργιου Νικολάου επενήργησαν ενέργειες ή παραλείψεις τρίτων προσώπων, οι οποίες οδήγησαν στη μη έγκαιρη κι έγκυρη διάγνωση της ιατρικής του κατάστασης.

«Μόνο και μόνο από το στοιχείο ότι ο Δρ. Πάμπου (ήταν καθήκον το επίδικο βράδυ) δεν γνώριζε μέχρι και την ημερομηνία της μαρτυρίας του στη θανατική ανάκριση ότι ο λαιμός του θανόντος ήλθε σε επαφή με το φτερό του αεροπλάνου, προκύπτει ότι αυτός δεν είχε κατά τον επίδικο χρόνο όλες τις προαπαιτούμενες πληροφορίες για το ιστορικό του ασθενούς, ώστε να είναι σε θέση να προβεί σε έγκυρη κι έγκαιρη διάγνωση.

Και τούτο, παρόλο που η επαφή του λαιμού του θανόντα με το φτερό του αεροπλάνου ήταν γνωστή σε αρκετά πρόσωπα πριν ο ασθενής φτάσει στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών», αναφέρει στην απόφασή του το δικαστήριο. Τονίζει, ωστόσο, πως δεν υπήρξε συντονισμός μεταξύ των ιατρών για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου περιστατικού…

Διάτρητος μηχανισμός   

Ο θανατικός ανακριτής Μ.Κ. Λοίζου αποφάνθηκε, επίσης, ότι ο μηχανισμός μεταφοράς πληροφοριών από την σκηνή του ατυχήματος προς τους γιατρούς, ως προς την κάκωση που υπέστη ο 63χρονος, ήταν διάτρητος. «Τα όσα αναγράφονται στο έντυπο του ασθενοφόρου που μετέφερε τον ασθενή στο νοσοκομείο δεν είναι αρκούντως συγκεκριμένα, ώστε η σημαντική πληροφορία, ότι ο λαιμός του ασθενή ήλθε σε επαφή με το φτερό του αεροπλάνου, να γνωστοποιηθεί στους γιατρούς που θα διάβαζαν το έντυπο. Ως εκ τούτου, η πληροφορία περί της επαφής του φτερού του αεροπλάνου με το λαιμό του θανόντος ουδέποτε έφτασε έγκαιρα στους θεράποντες γιατρούς», σημειώνεται στην απόφαση.

Περαιτέρω ο δικαστής Λοίζου τονίζει και τα ακόλουθα. «Με βάσει τα όσα κατατέθηκαν ενώπιόν μου, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, ούτε και μου επιτρέπεται να αποφανθώ, εάν ο Δρ. Πάμπου, παρά τη μη ενημέρωσή του σε σχέση με την κάκωση, όφειλε να γνωρίζει ή να υποψιαστεί το κάταγμα στο λάρυγγα μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, των ακτινογραφιών του και της επιτήρησης της κατάστασής του στις Πρώτες Βοήθειες. Ούτε είμαι σε θέση να αποφανθώ εάν ήταν, υπό τις περιστάσεις, αποδεκτό για τον Δρ. Ταπή να δώσει οδηγίες για διενέργεια αξονικής τομογραφίας, κάτι που εκ των υστέρων φάνηκε να ήταν πιο χρονοβόρο απ’ ότι η κατάσταση του ασθενούς άντεχε».

Για το ατύχημα

Ως προς τις συνθήκες του ατυχήματος στο αεροδρόμιο, ο κ.Λοίζου σημειώνει ότι η σύγκρουση του βυτιοφόρου με το φτερό του αεροπλάνου αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος του Νικολάου, παρόλο που, όπως παρατηρεί, θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί μέτρα και να είχαν υιοθετηθεί πρακτικές, ώστε η πιθανότητα του λάθους αυτού να είχε μειωθεί δραστικά. «Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις για παραλείψεις τρίτων που επενήργησαν στο ατύχημα. Ως προς την πτυχή αυτή, το παρόν πόρισμα παραμένει ανοικτό (open verdict)», καταλήγει το δικαστήριο. Για την Αστυνομία παρουσιάστηκε ο Θ. Παπανικολάου και για την οικογένεια του αποβιώσαντα ο Αντ. Δημητρίου και η Χ. Αλεξάνδρου.

Bάσος Βάσου

Send this to a friend